Έχουμε διαβάσει 2998 βιβλία

ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ

15.05.2016
email
ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ
Εκδοτικός Οίκος
ΚΕΔΡΟΣ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Ιλάειρα Διονυσοπούλου
Κατηγορία
ISBN
978-960-04-4658-6
Σελίδες
408
O Φίλιπ Κερ έγινε ευρύτερα γνωστός από την «Τριλογία του Βερολίνου» όπου ο ντετέκτιβ Μπέρνι Γκούντερ εξιχνιάζει εγκλήματα στη Γερμανία του Β' Παγκοσμίου Πολέμου με φόντο τις ναζιστικές φρικαλεότητες. Έχει δοκιμαστεί όμως και σε άλλα έργα, προσπαθώντας να ξεφύγει από την αποκλειστικότητα της επιτυχίας του Γκούντερ. Τα «Φιλοσοφικά Εγκλήματα» είναι ένα από αυτά, καθώς συνδυάζει την επιστημονική φαντασία με τις φιλοσοφικές και κοινωνιολογικές αναφορές.

Ένα ενδιαφέρον χαρακτηριστικό του βιβλίου είναι ότι γράφτηκε το 1992 και περιγράφει ένα μελλοντικό Λονδίνο του 2013. Η τεχνολογία έχει εξελιχθεί αρκετά, η οικονομική ανισότητα μεταξύ πλούσιων και φτωχών έχει διευρυνθεί ακόμη περισσότερο, ενώ η εγκληματικότητα βρίσκεται επίσης σε δραματική άνοδο. Οι Αρχές δοκιμάζουν καινούριους τρόπους αντιμετώπισής της αλλά και καταδίκης των συλληφθέντων – οι εγκληματίες μπαίνουν σε μια κατάσταση «στάσης», ένα κώμα που διατηρεί τις ζωτικές τους λειτουργίες σταθερές, αποφεύγοντας έτσι τη θανάτωσή τους και δίνοντας την δυνατότητα επαναφοράς τους σε περίπτωση αναθεώρησης της υπόθεσής τους.

Εν τω μεταξύ, οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει μια περιοχή του εγκεφάλου, τον μέσο κοιλιακό πυρήνα (ΜΚΠ), που μπορεί να λειτουργήσει ως αναστολέας της ανθρώπινης επιθετικότητας. Αν ο ΜΚΠ απουσιάζει ή έχει πληγεί σημαντικά, τότε η επιθετικότητα του ατόμου αυξάνεται σε επικίνδυνο βαθμό. Σε αυτή τη γενική αρχή βασίζεται ένα πειραματικό πρόγραμμα της αστυνομίας του Λονδίνου που έχει εξετάσει μια σειρά εθελοντών για να ελέγξει την έφεσή τους στην εγκληματικότητα. Για λόγους προστασίας των προσωπικών τους δεδομένων σε κάθε εθελοντή έχει δοθεί ένα ψευδώνυμο, ονόματα που αντλούνται κυρίως από τον χώρο της φιλοσοφίας και των ιστορικών προσωπικοτήτων. Μέχρι που ένας από αυτούς, ο «Βιτγκενστάιν», συγκλονισμένος από το γεγονός του χαρακτηρισμού του από το σύστημα, θα αποφασίσει να το χακάρει, θα υποκλέψει τα στοιχεία των άλλων ατόμων και θα αρχίσει να τους σκοτώνει σταδιακά.

Την υπόθεση του serial killer θα αναλάβει η ντετέκτιβ Ιζαντόρα «Τζέικ» Τζέικβιτς. Σκληροτράχηλη και απόμακρη, η Τζέικ έχει το δικό της σκοτεινό παρελθόν. Τα ξεσπάσματα του βίαιου πατέρα της οδήγησαν τη μητέρα της στην αυτοκτονία και στο δικό της άσβεστο μίσος εναντίον του, που διαχέεται πλέον γενικά στις σχέσεις της με το άλλο φύλο. Όμως, καθώς η Αστυνομία θέλει μια διακριτική διαχείριση της υπόθεσης του «Βιτγκενστάιν» για να μην φανεί η αποτυχία του προγράμματος, αυτή σταδιακά θα εξελιχθεί σε ένα παιχνίδι για δύο, καθώς διώκτης και θύτης θα έρθουν τόσο κοντά ώστε να μπορεί ο ένας να νιώσει τη θέση του άλλου, μέχρι την τελική λύση.

Ο Φίλιπ Κερ μας δίνει κι εδώ ένα καλοδουλεμένο και πειστικό μυθιστόρημα, στο οποίο όμως το «πάνω χέρι» το έχει περισσότερο η φιλοσοφία και λιγότερη η αστυνομική πλοκή. Ο δολοφόνος-Βιτγκενστάιν έχει ταυτιστεί με τον συνονόματό του φιλόσοφο, του οποίου το βασικό έργο έχει να κάνει με την ανθρώπινη γλώσσα, τον τρόπο που δημιουργεί την πραγματικότητά μας αλλά και περιορίζεται από αυτή. Τα κεφάλαια που αποκαλύπτουν την ιστορία και τον τρόπο σκέψης του δίνονται σε πρώτο πρόσωπο, μέσα από τις ημερολογιακές του σημειώσεις που είναι γεμάτες με φιλοσοφικές αναζητήσεις και ιδεολογικές αναφορές. Από την άλλη πλευρά, σε τριτοπρόσωπη γραφή παρακολουθούμε την ιστορία της ντετέκτιβ Τζέικοβιτς, που έχει να παλέψει με τους δικούς της δαίμονες αλλά και να λύσει αυτή την αιματηρή υπόθεση.

Ο Φίλιπ Κερ επαναλαμβάνει συχνά ότι του αρέσει να χρησιμοποιεί την αστυνομική φόρμα για να σχολιάσει την Ιστορία κι ότι προτιμά ένα μυθιστόρημα που δεν ψυχαγωγεί μόνο αλλά ενημερώνει και αφυπνίζει ταυτόχρονα. Τα «Φιλοσοφικά Εγκλήματα» είναι ίσως η καλύτερη απόδειξη γι' αυτό.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ