Έχουμε διαβάσει 2998 βιβλία

ΚΛΑΣΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΚΤΩΡΙΑΝΗ ΕΠΟΧΗ

08.12.2015
Συντάκτης: Ελένη Κίτσου
facebook email
ΚΛΑΣΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΚΤΩΡΙΑΝΗ ΕΠΟΧΗ
Εκδοτικός Οίκος
ΑΙΟΛΟΣ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Θωμάς Μαστακούρης
Κατηγορία
ISBN
978-960-521-248-3
Σελίδες
176

Μπρρρ

Σκοτάδι, απόλυτη ησυχία, απομόνωση, ερημιά. Ατμοσφαιρικές, απόκοσμες περιγραφές που δημιουργούν σκηνικά παράξενα, μυστηρίου και τρόμου. Όλα καλύπτονται από ομίχλη και στο μυαλό του αναγνώστη σιγοπαίζει υποβλητική μουσική που ενισχύει τον φόβο και την ανατριχίλα. Τα μεσάνυχτα, η ώρα των φαντασμάτων, έχουν σημάνει προ πολλού. Τι πρόκειται να συμβεί;

Άλλοτε μεγαλοπρέπεια, αριστοκρατία, επιβλητικά και βαριά έπιπλα, ανάκτορα βασιλέων και επαύλεις αστών και άλλοτε επαρχία και ταπεινά χωριά. Από τα ανάκτορα του βασιλιά Καρόλου ΙΑ’ στη Στοκχόλμη ή το χωριουδάκι Φέρφιλντ, κάπου μεταξύ Λονδίνου και θάλασσας, μέχρι τον παγωμένο Αρκτικό Κύκλο και την αχανή έρημο της Αυστραλίας, όλες οι ιστορίες εκτυλίσσονται κατά τη βικτωριανή εποχή, αλλά ποτέ δε δίνεται η ακριβής χρονολογία – κάτι που εντείνει το μυστήριο. Ενώ ο χώρος προσδιορίζεται επακριβώς. Κάποιος, σε πρώτο πρόσωπο συνήθως, αφηγείται αυτές τις «απίστευτες» ιστορίες, που τις περισσότερες φορές δεν τον αφορούν άμεσα, αλλά τις έχει ακούσει από φήμες ή του τις έχει αφηγηθεί κάποιος τρίτος. Η κυρίως αφήγηση γίνεται σε τρίτο πρόσωπο με εμβόλιμες κάποιες πρωτοπρόσωπες φράσεις-υπενθυμίσεις της «ζωντανής» παρουσίας κάποιου.

«Κλασικές ιστορίες φαντασμάτων από τη βικτωριανή εποχή». Μια εποχή κατά την οποία η Βρετανία, όπως και όλος ο κόσμος, υπέστη μια από τις σημαντικότερες μεταμορφώσεις. Η βιομηχανική επανάσταση ολοένα κερδίζει έδαφος μετατρέποντας τα πάντα σε κάτι άλλο, αλλιώτικο, άγνωστο και απίστευτο, κάτι που οι άνθρωποι δυσκολεύονται να χωνέψουν, ενώ η θρησκεία και η δεισιδαιμονία αντιμάχονται τον ορθολογισμό και την επιστήμη. Τότε είναι που οι άνθρωποι αρχίζουν να τρέφουν μια περίεργη εμμονή με τον θάνατο. Εξάλλου δε λείπουν τα μέντιουμ που υποστηρίζουν ότι μπορούν να επικοινωνήσουν με τα πνεύματα των νεκρών και μάλιστα δε χάνουν ευκαιρία να το αποδεικνύουν στους εύπιστους με διάφορους τρόπους.

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον λογικό επακόλουθο ήταν να αναπτυχθούν, ως λογοτεχνικό είδος, οι ιστορίες φαντασμάτων. Οι ιστορίες αυτές συνδυάζουν το υπερφυσικό με τον ψυχρό ορθολογισμό, ενώ οι πρωταγωνιστές τους, στην πλειονότητά τους, είναι πολυταξιδεμένοι αστοί που αντιμετωπίζουν το υπερφυσικό με την ίδια ψυχραιμία και δυσπιστία που αντιμετώπιζαν και τις καινοτομίες της νέας εποχής.

Η εν λόγω συλλογή διηγημάτων, σε επιλογή κειμένων και πολύ καλή μετάφραση του Θωμά Μαστακούρη, περιλαμβάνει ιστορίες γραμμένες από κορυφαίους συγγραφείς –Σέρινταν λε Φανού, Άρθουρ Κόναν Ντόιλ, Χιουμ Νίσμπετ, Ρίτσαρντ Μίντλετον, Προσπέρ Μεριμέ, Πέρσεβαλ Λάντον– και είναι οι αντιπροσωπευτικότερες της εποχής εκείνης. Χαρακτηριστικό δε είναι ότι οι περισσότερες μεταφράζονται για πρώτη φορά στα ελληνικά.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ