Έχουμε διαβάσει 2986 βιβλία

ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΝΕΝΑΣ - Ο ΓΥΡΙΣΜΟΣ

06.12.2015
Συντάκτης: Ευμορφία Ζήση
facebook email
ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΝΕΝΑΣ - Ο ΓΥΡΙΣΜΟΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΨΥΧΟΓΙΟΣ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Άμπυ Ραϊκου
Κατηγορία
ISBN
978-618-01-0748-7
Σελίδες
424
Σε συνέχεια του πρώτου μέρους του ιστορικού μυθιστορήματος «Το όνομά μου είναι Κανένας» ακολουθεί το δεύτερο μέρος «Ο Γυρισμός», όπου ο Μάσιμο Μανφρέντι ολοκληρώνει το επιτυχές αφηγηματικό ταξίδι του στον κόσμο του Οδυσσέα – όπως ακριβώς και ο ήρωάς του πραγματώνει το πολυδαίδαλο ταξίδι επιστροφής του στην Ιθάκη. Μετά τα δέκα χρόνια που χρειάστηκαν για να νικήσουν οι Έλληνες τους Τρώες, ακολουθεί το μακρύ και γεμάτο περιπέτειες ταξίδι επιστροφής τους στην πατρίδα με ηγέτη τον πολυμήχανο Οδυσσέα: «Τόσα χρόνια σφαγών και πένθους με είχαν διδάξει ότι δεν μπορεί κανείς να κάνει σχέδια, ότι το μέλλον είναι ανεξιχνίαστο, ότι οι θεοί είναι συχνά ζηλόφθονοι με την ευτυχία μας και χαίρονται να μας βλέπουν να υποφέρουμε. Μόνο η θεά μου με αγαπούσε, γι’ αυτό ήμουν σίγουρος, αλλά ούτε καν εκείνη δεν μπορούσε να δαμάσει τη μοίρα» (σελ. 14).

Ο αναγνώστης έρχεται σε γνωριμία με τον τυχοδιώκτη πολυμήχανο Οδυσσέα αφήνοντας πίσω τον πολεμιστή Οδυσσέα της Ιλιάδας. Ο περιπλανώμενος Οδυσσέας αντιμετωπίζει θεούς, ημίθεους, μυθολογικά τέρατα και ζει με τους συντρόφους του ένα πλήθος θαλασσινών περιπετειών μέχρι την επάνοδό του στην πατρίδα. Βρίσκεται στο νησί της Κίρκης απελπισμένος από τον χαμό αρκετών συντρόφων του, ακολουθεί η κατάβασή του στον Άδη όπου συναντά τον Αχιλλέα και τον Αίαντα, καθώς και πολλά φαντάσματα νεκρών πολεμιστών: «Είδα αυτό που έπρεπε να δω και συνάντησα τις λυπημένες ψυχές των νεκρών συντρόφων μας. Η μητέρα μου είναι νεκρή» (σελ. 124).

Ο αγώνας του συνεχίζεται στα νησιά των Σειρήνων όπου κανένας δεν μπορεί να τους αντισταθεί. Ο Οδυσσέας διαρκώς εμψυχώνει τους συντρόφους του: «“Θα τα καταφέρουμε, άναξ;” ούρλιαξε για να ακουστεί μέσα στην καταιγίδα που έπαιρνε μακριά τα λόγια του. “Θα τα καταφέρουμε, έτσι δεν είναι;’’ “Θα τα καταφέρουμε, τιμονιέρη!’’ απάντησα φωνάζοντας ακόμα πιο δυνατά» (σελ. 151). Ο πολυμήχανος ήρωας, παρά τις αμέτρητες δυσκολίες, προχωρά έχοντας στον νου του τα λόγια του πατέρα του. Είναι ένας βασιλιάς πατέρας του λαού του. Πρέπει να βασιστεί στον εαυτό του, στις δυνάμεις του και στον λαό του. Ακολουθεί το νησί της Καλυψώς, το νησί της Ναυσικάς και εντέλει η επάνοδός του στο παλάτι της Ιθάκης. Αγωνίστηκε με τους συντρόφους του εναντίον Κυκλώπων, ανθρωποφάγων γιγάντων, Σειρήνων, τεράτων, δολοφονικών γοργόνων, μυστηριωδών νησιών. Ανταποκρίθηκε στις αντιξοότητες και στις δυσκολίες χρησιμοποιώντας τη δύναμη του μυαλού και της ψυχής του. Οι περιπέτειες αυτές και ο χαμός πολλών συντρόφων του τον έκαναν να νιώθει ακόμη πιο έντονη την ανάγκη επιστροφής στην πατρίδα του. Ατσάλωσαν τη θέλησή του. Κατά την επάνοδό του στην Ιθάκη, μεταμορφώνεται στον πολεμιστή που ήταν στην Τροία και εξολοθρεύει τους μνηστήρες. Ως βασιλιάς πια τιμωρεί όσους ήταν άπιστοι και αποκτά πάλι όλη την εξουσία διασφαλίζοντας ωστόσο την ειρήνη στο νησί του, καθώς αποτρέπει το ξέσπασμα ενός εμφύλιου πολέμου. Ο Οδυσσέας κατορθώνει και επιζεί έπειτα από μια τρομακτική πάλη με τους θεούς, με γίγαντες και στοιχεία της φύσης. Η ανθρώπινη πλευρά του αποτυπώνεται στο ιστορικό μυθιστόρημα κατά την ώρα της αναγνώρισής του από τα αγαπημένα του πρόσωπα. Η συνάντησή του με τον σκύλο του, τον Άργο: «Ο Άργος! Ο Άργος μου, ο σύντροφός μου στο κυνήγι, στις ανέμελες βόλτες στα δάση και στους ασημένιους ελαιώνες. Σερνόταν με πόνο προς το μέρος μου. Μόνο αυτός στο σπίτι μου, πρώτος αυτός με είχε αναγνωρίσει ύστερα από είκοσι χρόνια» (σελ. 274) Η συνάντησή του με την Ευρύκλεια: «“Ψυχή μου! Ψυχή μου! Εσύ είσαι, εσύ, γύρισες!” άρχισε να λέει με τρεμάμενη φωνή, ενώ χοντρά δάκρυα κυλούσαν στα ρυτιδιασμένα μάγουλά της». Η αναγνώρισή του από την Πηνελόπη αποτελεί μια από τις πιο έντονες στιγμές «Ρίχτηκε στην αγκαλιά μου κλαίγοντας, σφίχτηκε πάνω μου δυνατά, κι εγώ ένιωσα τους χτύπους της καρδιάς της που φλεγόταν…» (σελ. 334).

Ο συγγραφέας με αφηγηματική απλότητα, χωρίς τη χρήση σύνθετων και πολύπλοκων εννοιών, μας μεταφέρει στο κλίμα της Οδύσσειας του Ομήρου αποδίδοντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το μεγαλείο του επικού ποιήματος. Πρόκειται για ένα απολαυστικό ανάγνωσμα που μας χαρίζει ακόμη μια οπτική του κόσμου του Οδυσσέα, του πολύπαθου αυτού ήρωα.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ