Έχουμε διαβάσει 3025 βιβλία

ΝΟΡΑ ΓΟΥΕΜΠΣΤΕΡ

18.06.2016
facebook email
ΝΟΡΑ ΓΟΥΕΜΠΣΤΕΡ
Εκδοτικός Οίκος
ΙΚΑΡΟΣ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Αθηνά Δημητριάδου
Κατηγορία
ISBN
978-960-572-084-1
Σελίδες
448
                                          Η διαδρομή από το πένθος στη χειραφέτηση

Η γυναικεία μορφή στο επίκεντρο… Όπως στη «Διαθήκη της Μαρίας» ή στο ακόμα αμετάφραστο «Brooklyn», το κέντρο βάρους του πιο πρόσφατου μυθιστορήματος του Colm Tóibín είναι η γυναίκα. Μια γυναικεία φιγούρα που ο ίδιος έχει παραδεχτεί ότι κρύβει στοιχεία από τη δική του μητέρα, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι η «Νόρα Γουέμπστερ» είναι αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα. Ίσως είναι μια αυτοβιογραφική αναζήτηση, μια διαδρομή στον χρόνο.

Τέλη της δεκαετίας του 1960, σε μια επαρχιακή ιρλανδική πόλη. Η Νόρα βιώνει την απώλεια του συζύγου της, ενός ανθρώπου αξιαγάπητου και αξιοσέβαστου από όλους στη μικρή τοπική κοινωνία. Πρέπει να σταθεί στα πόδια της, να βρει τρόπους να στηρίξει οικονομικά την οικογένειά της, να αναθρέψει τα τέσσερα παιδιά της και να βρει τη θέση που της αναλογεί στη νέα κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Και όλα αυτά πρέπει να γίνουν σε ένα μέρος όπου οι πάντες γνωρίζουν τα πάντα για τους συμπολίτες τους, όπου υπάρχει μια ήδη διαμορφωμένη εικόνα για το πώς πρέπει να νιώθει και να συμπεριφέρεται μια χήρα. Η Νόρα, όμως, λιγομίλητη, ορισμένες φορές διστακτική, ορισμένες φορές αποφασιστική, πάντα έτοιμη να κάνει αυτό που πρέπει για την οικογένειά της, δεν χωράει σε καλούπια, δεν μπορεί να αντέξει τη χειραγώγηση. Και με έναν ήρεμο τρόπο προσπαθεί να προχωρήσει την κάθε μέρα ξεχωριστά, ενώ ασυνείδητα επιδιώκει να πάψει να είναι η χήρα Γουέμπστερ και να γίνει η Νόρα.

Πρέπει αμέσως να ξεκαθαριστεί ότι το μυθιστόρημα του Colm Tóibín δεν έχει αναπάντεχες ανατροπές, κρυμμένα μυστικά ή απροσδόκητες εξάρσεις. Η αφήγηση είναι εξίσου λιτή και καθαρή, όσο και ο λόγος των προσώπων, χωρίς στολίδια και περιττές λέξεις. Κι όμως, το μυθιστόρημα δεν μπορείς να το αφήσεις, σε μαγνητίζει και σε αναγκάζει να διαβάσεις λίγο ακόμα. Γιατί; Επειδή έχει μια έξοχη περιγραφή της ιρλανδικής –πιθανόν και της ελληνικής ή και οποιασδήποτε άλλης– μικρής κοινωνίας, όπου όλοι πρέπει να ταιριάζουν στα καλούπια που τους αναλογούν. Επειδή ακολουθεί την πορεία του εσωτερικού πένθους, όχι με κραυγές και φωνές, αλλά με σιωπή, μοναξιά και με το γεγονός ότι ακόμα και μια παλιά ταινία αποκτά άλλο νόημα τώρα που ο άνθρωπός σου δεν τη βλέπει μαζί σου. Επειδή έχει μια κεντρική φιγούρα ιδιαίτερη, κυρίαρχη και αποφασισμένη να δοκιμάσει να αλλάξει αυτό που θα ήταν η λογική πορεία της χηρείας της. Μια γυναίκα, που αποφασίζει να μάθει να τραγουδά, να βάζει δίσκους και να κάθεται με τις ώρες να τους ακούει, επειδή η μουσική και το τραγούδι είναι η φωνή και η σιωπή της ταυτόχρονα. Μια γυναίκα που θα είναι πάντα η χήρα του Μόρις, η μητέρα των παιδιών τους, η εργαζόμενη γυναίκα, αλλά θα είναι και η Νόρα, που αγαπά τη μουσική, που αγαπά τον νεκρό άντρα της και τα παιδιά της, αλλά ταυτόχρονα αγαπά και τον εαυτό της και φυσικά τη ζωή.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ