Έχουμε διαβάσει 2962 βιβλία

Ο ΘΗΡΙΟΔΑΜΑΣΤΗΣ

24.10.2015
Συντάκτης: Ευμορφία Ζήση
facebook email
Ο ΘΗΡΙΟΔΑΜΑΣΤΗΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Γρηγόρης Κονδύλης
Κατηγορία
ISBN
978-960-566-172-4
Σελίδες
504

«… γιατί καλοί γινόμαστε με έναν μόνο τρόπο, αλλά κακοί με πολλούς»
(Αριστοτέλους Ηθικά Νικομάχεια, Εν. 10) 

Υψηλές προσδοκίες έχουν δημιουργηθεί στο αναγνωστικό κοινό της Camilla Lackberg που αφορούν το ένατο αστυνομικό μυθιστόρημά της, «Ο Θηριοδαμαστής», έπειτα από τη δήλωσή της ότι το θεωρεί το πιο σκοτεινό και το πιο σκληρό απ’ όλα τα βιβλία της, και ότι νιώθει γι’ αυτό πραγματικά περήφανη. Συνεπώς, η συγγραφέας με την αυτοκριτική της ανεβάζει ψηλά τον πήχη των απαιτήσεων των αναγνωστών της, νιώθοντας ότι συγγραφικά έχει αποδώσει τα μέγιστα. Και, όντως, αυτό συμβαίνει. «Ο Θηριοδαμαστής» είναι το βιβλίο που απογειώνει τη συγγραφική της πορεία στη σειρά αυτή των βιβλίων της. Η Σουηδή Βασίλισσα του αστυνομικού μυθιστορήματος συχνά εμπνέεται από αληθινά συμβάντα που κατά καιρούς διαβάζει στον Τύπο. Η εικόνα ενός νεαρού κοριτσιού αλυσοδεμένου σε ένα σκοτεινό και βρόμικο υπόγειο την ενέπνευσε και υπήρξε αφορμή για τη συγγραφή του παρόντος μυθιστορήματος. Η Camilla δίνει στους αναγνώστες της μία υπόθεση η οποία διεισδύει στις πιο σκοτεινές εσοχές του κακού.

Είναι Ιανουάριος και η Φιελμπάκα –το ψαροχώρι όπου έχουν διαδραματιστεί όλες οι προηγούμενες ιστορίες– είναι πολύ παγωμένη. Ένα αποτρόπαια κακοποιημένο κορίτσι, καθώς βγαίνει στο δρόμο από το χιονισμένο δάσος, πέφτει θύμα ενός διερχόμενου οδηγού που δεν προλαβαίνει καν να αντιδράσει. Το αυτοκίνητο εμφανίζεται από το πουθενά και δεν έχει χρόνο να παρεκκλίνει και να αποφύγει την κοπέλα. Όταν ο επιθεωρητής Πάτρικ και η ομάδα του ειδοποιούνται για το ατύχημα, η ταυτότητα του κοριτσιού εξακριβώνεται αυτόματα. Εξαφανίστηκε πριν από τέσσερις μήνες, όταν επέστρεφε στο σπίτι της από τη σχολή ιππασίας και κανείς δεν την είχε δει έκτοτε. Υπάρχει πιθανότητα να μην είναι αυτή το μόνο θύμα. Ο Πάτρικ και οι συνεργάτες του συνδέουν την υπόθεση και με άλλες τέσσερις εξαφανισμένες έφηβες. Παράλληλα, η Ερίκα ‒το alter ego της συγγραφέως‒ ασχολείται με μια παλιά υπόθεση εγκλήματος, καθώς επιθυμεί να ξεκινήσει τη συγγραφή ενός νέου βιβλίου. Ερευνά μια παλιά οικογενειακή τραγωδία που είχε οδηγήσει στον θάνατο ενός άντρα, του Βλάντεκ. Επισκέπτεται συχνά τη σύζυγό του, Λάιλα, που βρίσκεται στη φυλακή κατηγορούμενη για τη δολοφονία του συζύγου της, προσπαθώντας να της αποσπάσει πληροφορίες για την υπόθεση αυτή. Ωστόσο οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει είναι μεγάλες, καθώς η Λάιλα αρνείται να αποκαλύψει οτιδήποτε που αφορά την οικογένειά της και έτσι η έρευνα της Ερίκα δεν προχωρά. Η τελευταία υποψιάζεται ότι τα πράγματα δεν είναι έτσι όπως παρουσιάζονται. Το παρελθόν για άλλη μια φορά στα μυθιστορήματα της Lackberg ρίχνει τη βαριά σκιά του στο παρόν. Υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στις δυο αυτές υποθέσεις, του Πάτρικ και της Ερίκα; Και αν ναι, με ποιο τρόπο αποκαλύπτεται στους αναγνώστες;

Η Camilla Lackberg στις σελίδες των μυθιστορημάτων της εμπλέκει αποτρόπαια εγκλήματα με τις συνηθισμένες, καθημερινές ζωές των ανθρώπων, και αυτό είναι ένα βασικό συστατικό της επιτυχίας των βιβλίων της. Οι αναγνώστες της από κάθε γωνιά του κόσμου απολαμβάνουν να παρακολουθούν ανά μυθιστόρημα την εξέλιξη της ζωής της Ερίκα και του Πάτρικ ‒που είναι ένα τυπικό Σουηδικό ζευγάρι‒ παράλληλα με την εξέλιξη της υπόθεσης του κάθε εγκλήματος. Στον «Θηριοδαμαστή» η Ερίκα αναμειγνύεται δυναμικά όσο ποτέ άλλοτε στην υπόθεση του εγκλήματος που απασχολεί το αστυνομικό τμήμα και χαρίζει στους αναγνώστες στιγμές έντονης δράσης και αγωνίας. Σε κανένα άλλο βιβλίο της Camilla Lackberg δεν αποδεικνύεται τόσο ξεκάθαρα ότι το κακό είναι έμφυτο και μπορεί να επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από τις οικογενειακές σχέσεις. Πρόκειται για μια ασυνήθιστα βίαιη ιστορία, όπου η ένταση και η αγωνία βρίσκονται εκεί από την πρώτη σελίδα.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ειρήνη Δερμιτζάκη

Η Ειρήνη Δερμιτζάκη, με αφορμή το βιβλίο της «Γεννημένος Λούζερ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εύμαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
20.10.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ