Έχουμε διαβάσει 2974 βιβλία

ΚΑΜΙΑ ΠΑΤΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΛΛΟΘΑΝΑΤΟΥΣ

15.04.2008
Συντάκτης: Στέφανος Ξένος
facebook twitter linkedin email
ΚΑΜΙΑ ΠΑΤΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΛΛΟΘΑΝΑΤΟΥΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Αύγουστος Κορτώ
Κατηγορία
ISBN
978-960-03-4626-8
Σελίδες
273
"Το άβατο της ανθρώπινης ψυχής"
 
Ο Κόρμακ ΜακΚάρθυ γεννήθηκε το 1933 στο Τενεσί. Ήδη με το πρώτο του μυθιστόρημα, «The Orchard Keeper» (1965), κέρδισε το βραβείο του πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα του ιδρύματος Φώκνερ. Ακολούθησαν τα μυθιστορήματα «Child Of God» (1973), «Suttree» (1979) και «Blood Meridian» (1985). Το 1992, εκδίδοντας το «Όλα τα όμορφα άλογα», γνωρίζει μεγάλη εμπορική επιτυχία και κερδίζει δύο δύσκολα βραβεία, το Εθνικό Βραβείο Βιβλίου και το Βραβείο Κριτικών. Την ίδια μεγάλη επιτυχία έχουν και τα δύο επόμενα βιβλία της τριλογίας του, «Το πέρασμα» και «Πεδινές πολιτείες». Το πιο πρόσφατο μυθιστόρημά του, «Ο δρόμος»,  τιμήθηκε με το Βραβείο Πούλιτζερ. Σήμερα θεωρείται ένας από τους σπουδαιότερους Αμερικανούς συγγραφείς.
     
Το «Καμιά πατρίδα για τους μελλοθάνατους» είναι ένα μυθιστόρημα που μας μεταφέρει σε μια μικρή πολιτεία του Μεξικού. Ένας τριανταπεντάρης τυχοδιώκτης βρίσκει μια βαλίτσα γεμάτη λεφτά σε μια ερημική τοποθεσία, ανάμεσα σε πτώματα ανθρώπων και ζώων και αυτοκίνητα γεμάτα τρύπες από σφαίρες. Εξετάζοντας τον χώρο, αντιλαμβάνεται πως πρόκειται για εμπόριο ναρκωτικών. Χωρίς δεύτερη σκέψη παίρνει την βαλίτσα και εξαφανίζεται. Ήδη έχουν αρχίσει να τον καταδιώκουν. Το ίδιο βράδυ στέλνει τη γυναίκα του στη μητέρα της και ο ίδιος μετακομίζει σ’ ένα φτηνό μοτέλ. Στα ίχνη του βρίσκεται ένας αμείλικτος εκτελεστής, που θα μπορούσε να παρομοιαστεί, αν και όχι να ταυτιστεί, με τον ίδιο τον θάνατο. Αρχίζει ένα κυνηγητό γεμάτο σκοτεινότητα και ευστροφία, με την αγωνία διαρκώς να κορυφώνεται, καθώς οι ήρωες ξετυλίγουν, παράλληλα με την πορεία τους, το νήμα της ανθρώπινης ψυχής.
     
Ό, τι και να αναφέρουμε ή να αναλύσουμε για το βιβλίο του Κόρμακ ΜακΚάρθυ έχω την αίσθηση ότι θα είναι λίγο. Είναι ένα βιβλίο πλήρες και μεστό από κάθε άποψη. Η καταπληκτική στοιχειοθέτηση των χαρακτήρων και η δημιουργική ανάλυση της ανθρώπινης υπόστασης δίνει μια απλή, αλλά τόσο ουσιαστική σημασία στο κείμενο. Η ροή εξελίσσεται σ’ ένα σταθερό, σχετικά γρήγορο μοτίβο, που «υποχρεώνει» τον αναγνώστη να διαβάσει το βιβλίο απνευστί. Η αφήγηση γίνεται κυρίως σε τρίτο πρόσωπο, ενώ παρεμβάλλονται ανά κεφάλαιο μια ή δυο σελίδες, ως προσωπική κατάθεση ενός τρίτου προσώπου που παρατηρεί την όλη υπόθεση. Το πιο εξαιρετικό σημείο του έργου είναι οι διάλογοι, οι όποιοι, έχοντας ως κυριότερο χαρακτηριστικό τους την αφοπλιστική ειλικρίνεια, προωθούν την πλοκή, αλλά και αποτελούν τροφή για σκέψη. 
     
Το «Καμιά πατρίδα για τους μελλοθάνατους» είναι ένα βιβλίο που «απαιτεί» την αφοσίωση του αναγνώστη, αλλά τον κερδίζει καθ’ όλη την εξέλιξη της ιστορίας και ακόμα και μετά την τελευταία του σελίδα. Η μετάφραση του Αύγουστου Κορτώ είναι εξαιρετική, διατηρώντας ακέραια και έντονα τα δυνατά στοιχεία του κειμένου.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ειρήνη Δερμιτζάκη

Η Ειρήνη Δερμιτζάκη, με αφορμή το βιβλίο της «Γεννημένος Λούζερ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εύμαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
20.10.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ