Έχουμε διαβάσει 2992 βιβλία

ΠΡΑΚΤΟΡΑΣ 6

03.10.2015
facebook email
ΠΡΑΚΤΟΡΑΣ 6
Εκδοτικός Οίκος
ΠΑΤΑΚΗΣ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Ουρανία Παπκωνσταντοπούλου
Κατηγορία
ISBN
978-960-16-5859-9
Σελίδες
585

Το τέλος του ταξιδιού

Ο Τομ Ρομπ Σμιθ μας γνώρισε τον πρωταγωνιστή του, Λέο Ντεμίντοφ, στο «Παιδί 44» (το οποίο πρόσφατα μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο αλλά η ταινία αδίκησε πολύ το βιβλίο). Ακολούθησε λίγο αργότερα ο «Μυστικός λόγος» και τώρα, με τον «Πράκτορα 6», έρχεται το κλείσιμο της τριλογίας με τον ίδιο πρωταγωνιστή.

Βρισκόμαστε στα 1965 και ο Λέο δεν εργάζεται πια στη μυστική αστυνομία της χώρας του. Ζει μια ήσυχη ζωή με τη γυναίκα του, τη Ραΐσα, και τις δυο υιοθετημένες κόρες τους. Το ένστικτό του εξακολουθεί να τον προειδοποιεί όταν συμβαίνει κάτι ύποπτο, έτσι, όταν η γυναίκα του και οι κόρες του αναχωρούν για τη Νέα Υόρκη όπου θα συμμετάσχουν σε μια Περιοδεία Ειρήνης, αισθάνεται ότι κάτι πρόκειται να συμβεί. Στη Νέα Υόρκη η Ραΐσα και τα κορίτσια βρίσκονται στο επίκεντρο μιας συνωμοσίας για τη δολοφονία ενός Αφροαμερικανού τραγουδιστή, γνωστού για τα φιλικά του αισθήματα προς τη Σοβιετική Ένωση. Η κατάσταση ξεφεύγει από τον έλεγχο και η Ραΐσα δολοφονείται. Πίσω στη Σοβιετική Ένωση ο Λέο προσπαθεί να ανακαλύψει τι ακριβώς έχει συμβεί και ποιοι πραγματικά βρίσκονται πίσω από τη συνωμοσία. Δυστυχώς δεν έχει πολλά περιθώρια και ξαφνικά στέλνεται ως σύμβουλος στο Αφγανιστάν από όπου, κάποια χρόνια αργότερα, θα αυτομολήσει στις Ηνωμένες Πολιτείες και θα ξαναπιάσει το νήμα της ιστορίας από την αρχή ώστε να μπορέσει να τιμωρήσει τον δολοφόνο της γυναίκας του.

Ο «Πράκτορας 6» διαφέρει σε αρκετά σημεία από τα δύο προηγούμενα μυθιστορήματα του Σμιθ. Αρχικά, ο συγγραφέας δεν περιορίζει πια τη δράση στη Σοβιετική Ένωση αλλά τη μεταφέρει τόσο στη Νέα Υόρκη όσο και στο κατεχόμενο από τους Σοβιετικούς Αφγανιστάν. Η αναζήτηση του Λέο διαρκεί δεκαέξι ολόκληρα χρόνια, τα περισσότερα από τα οποία τα περνάει κάνοντας χρήση οπίου ώστε να μπορεί να διαχειρίζεται τον πόνο του. Η αποφασιστικότητά του όμως και τα παράξενα παιχνίδια της τύχης τον οδηγούν εκεί που επιθυμεί, εκεί που βρίσκονται οι απαντήσεις για τους ενόχους. Φυσικά, το μυθιστόρημα διαθέτει και ορισμένα από τα στοιχεία που είχαν εντοπιστεί στα προηγούμενα μυθιστορήματα, όπως τις εναλλαγές στην οπτική γωνία, την εμβάθυνση στην ψυχοσύνθεση του ήρωα και τις απρόσμενες ανατροπές που καθορίζουν τη διαδρομή του.

Αν και δεν είναι τόσο επιτυχημένο όσο τα προηγούμενα δύο μυθιστορήματα του Σμιθ, ο «Πράκτορας 6» είναι μια καλογραμμένη περιπέτεια και διαθέτει έναν κεντρικό χαρακτήρα αποφασισμένο να ανακαλύψει την αλήθεια όσο καιρό κι αν χρειαστεί να περιμένει και όσα κι αν χρειαστεί να θυσιάσει.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ