Έχουμε διαβάσει 2938 βιβλία

ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΚΙΤΡΙΝΟΥ ΔΩΜΑΤΙΟΥ

16.01.2016
facebook email
ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΚΙΤΡΙΝΟΥ ΔΩΜΑΤΙΟΥ
Εκδοτικός Οίκος
ΔΙΟΠΤΡΑ
Συγγραφέας
Gaston Leroux
Μετάφραση
Βαγγέλης Γιαννίσης
Κατηγορία
ISBN
978-960-364-933-5
Σελίδες
312
                         Μυστήρια σε κλειδωμένα δωμάτια

Ο γάλλος δημοσιογράφος και συγγραφέας Gaston Leroux είναι περισσότερο γνωστός για το μυθιστόρημά του «Το φάντασμα της όπερας». Ωστόσο τα περισσότερα μυθιστορήματα που έγραψε ήταν αστυνομικά, με το «Μυστήριο του κίτρινου δωματίου» να θεωρείται μια από τις καλύτερες ιστορίες μυστηρίου που έχουν γραφτεί ποτέ. Στο συγκεκριμένο μυθιστόρημα ο Leroux εισάγει τον χαρακτήρα του Ρουλεταμπίλ, ενός νεαρού δημοσιογράφου/ερευνητή, τον οποίο θα χρησιμοποιήσει σε μια σειρά μυθιστορημάτων.

Η Ματίλντ, κόρη του επιστήμονα Στάγκερσον, αφού έχει περάσει την ημέρα της βοηθώντας τον πατέρα της, αποσύρεται στο Κίτρινο Δωμάτιο για να ξεκουραστεί. Ξαφνικά ακούγονται φωνές, εκκλήσεις για βοήθεια και πυροβολισμοί μέσα από το δωμάτιο. Ο πατέρας της και ο ένας ηλικιωμένος υπηρέτης καταφέρνουν να σπάσουν την πόρτα που ήταν κλειδωμένη από μέσα και βρίσκουν την κοπέλα πεσμένη στο πάτωμα και σοβαρά τραυματισμένη. Το παράθυρο είναι κλειδωμένο από μέσα και κανένας δεν είναι κρυμμένος στο δωμάτιο. Τότε πού βρίσκεται ο δράστης και πώς κατάφερε να ξεφύγει; Την επόμενη μέρα καταφτάνουν ταυτόχρονα ο αστυνομικός που ερευνά την υπόθεση και ο νεαρός δημοσιογράφος Ρουλεταμπίλ που προσπαθεί να εξηγήσει το αινιγματικό έγκλημα, ενώ λίγες μέρες αργότερα μια ακόμα επίθεση εναντίον της κοπέλας λαμβάνει χώρα, με αποτέλεσμα να συλληφθεί ως ύποπτος ο αρραβωνιαστικός της. Τι κρύβει, όμως, η Ματίλντ από αυτούς που ερευνούν την υπόθεση και για ποιο λόγο ο αρραβωνιαστικός της αρνείται να υπερασπιστεί τον εαυτό του;

Τα μυστήρια της κατηγορίας «κλειδωμένου δωματίου» πάντα παρουσιάζουν ένα πρόσθετο ενδιαφέρον από τα απλά αστυνομικά μυστήρια, καθώς υπάρχουν παράλληλα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν. Πέρα από τις απαντήσεις που πρέπει να δώσει ο συγγραφέας για το ποιος και για ποιο λόγο διαπράττει το έγκλημα, οφείλει να δώσει απαντήσεις σχετικά με τις κινήσεις του δράστη σε ένα κλειδωμένο δωμάτιο χωρίς έξοδο διαφυγής. Με πολύ έξυπνο και συγκροτημένο τρόπο ο συγγραφέας παρουσιάζει ευρήματα και στοιχεία που συχνά παραπλανούν, έναν ερευνητή που μιλάει με γρίφους και δεν διευκρινίζει ποτέ τις αιτίες των ενεργειών του και ένα θύμα απρόθυμο να συνεργαστεί. Όλα αυτά τα στοιχεία σταδιακά περιπλέκουν το μυστήριο και δημιουργούν την απορία στον αναγνώστη πώς ακριβώς θα λυθεί όλο αυτό το μπέρδεμα. Και ο Leroux γνωρίζει καλά πώς να το λύσει με τον πιο απλό και ταυτόχρονα έξυπνο τρόπο λύνοντας όλες τις απορίες που έχουν δημιουργηθεί.

Ένα πολύ έξυπνο και καλογραμμένο αστυνομικό μυστήριο των αρχών του 20ού αιώνα που εξακολουθεί ακόμα και σήμερα να διαβάζεται με αμείωτο το ενδιαφέρον.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Αφιέρωμα στην ελληνική λογοτεχνία

Αφιέρωμα του Diavasame.gr στην ελληνική λογοτεχνία. Για 13η συνεχή χρονιά, η συντακτική ομάδα του Diavasame.gr θα επιλέξει και θα παρουσιάσει κριτικές βιβλίων από Έλληνες συγγραφείς από τις 15/7 έως και την 29/7.
10.07.2019
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/12/2018-31/5/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/12/2018 έως 31/5/2019.
03.06.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ευτυχία Γιαννάκη και τους Πιτσιμπουίνους της

Η Ευτυχία Γιαννάκη, με αφορμή την κυκλοφορία της πρώτης περιπέτειας των Πιτσιμπουίνων «Μυστήριο στη Λίμνη Λαμπίκο» από τις εκδόσεις Ίκαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
02.06.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ