Έχουμε διαβάσει 3025 βιβλία

Η ΥΠΟΜΟΝΗ ΤΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΣΚΟΠΕΥΤΗ

04.06.2016
facebook email
Η ΥΠΟΜΟΝΗ ΤΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΣΚΟΠΕΥΤΗ
Εκδοτικός Οίκος
ΠΑΤΑΚΗΣ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Τιτίνα Σπερελάκη
Κατηγορία
ISBN
978-960-16-6135-3
Σελίδες
341
                                                          Ένα αντάρτικο πόλης γεμάτο χρώμα

Δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις ο Αρτούρο Πέρεθ-Ρεβέρτε, ένας από τους πιο πολυμεταφρασμένους σύγχρονους ισπανούς συγγραφείς και ιδιαίτερα αγαπητός στη χώρα μας. Στο τελευταίο μυθιστόρημά του που μεταφράστηκε στα ελληνικά, ο Πέρεθ-Ρεβέρτε επιλέγει να εστιάσει σε μια μοναδική, εκρηκτική μορφή έκφρασης/τέχνης, το γκράφιτι.

Πρωταγωνίστρια της ιστορίας είναι η Λεξ, μια ιστορικός τέχνης με εξειδίκευση στο γκράφιτι. Της αναθέτουν να εντοπίσει τον Σνάιπερ, έναν γκραφιτά με μεγάλη επιρροή, που έχει καταφέρει να προστατεύσει τον εαυτό του και να εμπνέει πίστη και θαυμασμό σε όσους τον ακολουθούν. Τώρα, οι μεγάλες γκαλερί ενδιαφέρονται για τα έργα του και προσπαθούν να τον εντοπίσουν. Το ίδιο προσπαθεί να κάνει και ένας ιδιαίτερα ισχυρός άνδρας, ο οποίος θεωρεί τον Σνάιπερ υπεύθυνο για τον θάνατο του γιου του σε μια από τις δοκιμασίες που ο γκραφιτάς οργανώνει για τους νέους που ασχολούνται με το γκράφιτι. Με λίγα στοιχεία στα χέρια της, αλλά με μεγάλο πείσμα, η Λέξ ακολουθεί τα ελάχιστα χνάρια που έχει αφήσει σε διάφορες πόλης ο αινιγματικός άντρας. Από τη Μαδρίτη στη Λισαβόνα και από κει στη Βερόνα και τη Νάπολη, η Λεξ προσπαθεί να εντοπίσει έναν άντρα που έχει μάθει να κρύβεται, έναν άντρα που θεωρεί ότι το γκράφιτι είναι το αντάρτικο της τέχνης, έναν άντρα που μέχρι στιγμής δεν έχει δείξει σημάδια ότι θέλει να συμβιβαστεί.

Αν πρωταγωνίστρια της ιστορίας είναι η Λεξ, άξιοι συμπρωταγωνιστές της είναι ο –απών στο μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας– Σνάιπερ και οι τοίχοι. Τοίχοι βαμμένοι ή έτοιμοι να βαφτούν, να γίνουν ο καμβάς για να εκφραστούν γενιές απογοητευμένων, οργισμένων γκραφιτάδων, που ρισκάρουν ακόμα και τη σωματική τους ακεραιότητα για αυτό το ιδιόμορφο, χρωματιστό αντάρτικο πόλης που κινδυνεύει να μετατραπεί σε ένα είδος τέχνης προς επίσκεψη, να «εξημερωθεί». Έχοντας μελετήσει ιδιαίτερα τον χώρο, ο συγγραφέας δίνει στοιχεία για το γκράφιτι και τους καλλιτέχνες τους, για τη δυναμική των ομάδων, για τα στοιχεία που ενώνουν ή/και χωρίζουν τα άτομα που ασχολούνται με αυτό. Παρουσιάζει με ζωντάνια και αμεσότητα τον κόσμο τους, έναν κόσμο έτοιμο να προστατεύσει ό,τι αξίζει να σωθεί και να καταστρέψει ό,τι τον προδίδει.

Το μυθιστόρημα ξεδιπλώνεται σαν μια περιπέτεια, ένα θρίλερ αναζήτησης του καλλιτέχνη που έχει καταφέρει να μείνει κρυμμένος για τόσα χρόνια. Παράλληλα, είναι και ένα σχόλιο για την κατάσταση της τέχνης σήμερα, για την ευθύνη του καλλιτέχνη (ναι, του γκραφιτά), για την ευθύνη αυτών που κρατούν στα χέρια τους την τέχνη. Σε ένα πολύ καλά σχεδιασμένο τέλος, με μια ανατροπή εντελώς απρόσμενη, ο Πέρεθ-Ρεβέρτε επιλέγει να κλείσει το μυθιστόρημά του σκληρά, ώστε να αναγκάσει τον αναγνώστη να στοχαστεί πάνω σε αυτή την ευθύνη, όχι μόνο του καλλιτέχνη, αλλά του ατόμου.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ