Έχουμε διαβάσει 2998 βιβλία

ΦΛΟΓΑ ΠΟΥ ΣΙΓΟΚΑΙΕΙ

28.11.2015
facebook email
ΦΛΟΓΑ ΠΟΥ ΣΙΓΟΚΑΙΕΙ
Εκδοτικός Οίκος
ΚΕΔΡΟΣ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Γιώργος Κυριαζής
Κατηγορία
ISBN
978-960-04-4613-5
Σελίδες
503

Η φρίκη που δεν μπορείς να αφήσεις πίσω

Ο Μπέρνι Γκούντερ επιστρέφει στα ελληνικά βιβλιοπωλεία με μια καινούργια περιπέτεια, μακριά από τη ναζιστική Γερμανία, αλλά όχι μακριά από τις επιπτώσεις της. Ο Phillip Kerr στο μυθιστόρημά του «Η φλόγα που σιγοκαίει» αλλάζει λίγο το σκηνικό (χώρο και χρόνο), επιμένει όμως να συνομιλεί με τις βρώμικες σελίδες της Ιστορίας.

Ο Μπέρνι Γκούντερ φτάνει με νέο όνομα στο Μπουένος Άιρες του 1950, όπου έχουν βρει καταφύγιο αρκετοί Γερμανοί ναζιστές. Με την άφιξή του, όμως, θα μπλεχτεί αμέσως σε μια περιπέτεια που θα τον αναγκάσει να σκαλίσει μια άλυτη ιστορία του παρελθόντος. Μια έφηβη βρίσκεται δολοφονημένη με τέτοιο τρόπο που θυμίζει μια αντίστοιχη υπόθεση που είχε αναλάβει ο Μπέρνι στο Βερολίνο του 1932. Ο αρχηγός της τοπικής αστυνομίας πιστεύει ότι ο δράστης του εγκλήματος μπορεί να βρίσκεται ανάμεσα στους εκατοντάδες πρώην Ναζί που έχουν βρει καταφύγιο στην Αργεντινή και γι’ αυτό τον λόγο ζητά τη συνδρομή του Μπέρνι. Οι αρχικοί δισταγμοί του Μπέρνι για την καταλληλότητά του να χειριστεί την υπόθεση κάμπτονται όταν εξαφανίζεται ακόμα μια νέα κοπέλα – για την ασφάλεια της οποίας ενδιαφέρεται προσωπικά η Εύα Περόν. Δεν αργεί να συνειδητοποιήσει ότι οι δύο υποθέσεις (εκείνη του Βερολίνου και αυτή του Μπουένος Άιρες) οδηγούν σε ένα μόνο πρόσωπο, σε ένα πρόσωπο που ακόμα και στην Αργεντινή είναι άριστα προστατευμένο.

Διαβάζοντας το μυθιστόρημα μπορεί κάποιος να εστιάσει στον τρόπο που ο Kerr χρησιμοποιεί την Ιστορία για να δομήσει την αστυνομική πλοκή της υπόθεσής του. Κατά τη γνώμη μας συμβαίνει μάλλον το αντίθετο εδώ: ο συγγραφέας χρησιμοποιεί με πολύ έξυπνο τρόπο ένα αστυνομικό μυστήριο, μια σειρά ανεξήγητων δολοφονιών, για να φέρει στην επιφάνεια σκληρά ιστορικά δεδομένα, όπως το ποιοι –και για ποιους ακριβώς λόγους– έδωσαν καταφύγιο στους Ναζί στην Αργεντινή. Ποια ήταν η μοίρα των Εβραίων σε αυτή τη χώρα και τι συνέβη πραγματικά στους χιλιάδες Εβραίους που εξαφανίστηκαν εξαιτίας της Οδηγίας Έντεκα, την ύπαρξη της οποίας ακόμα και σήμερα αρνείται η κυβέρνηση της Αργεντινής; Ο Kerr ξέρει καλά πως ο καλύτερος τρόπος να θίξει τόσο σοβαρά θέματα είναι να τα τοποθετήσει μέσα σε ένα πλαίσιο μυστηρίου και σταδιακής αποκάλυψης, να οδηγήσει τον αναγνώστη βήμα βήμα μέσα από τα μονοπάτια της φρίκης σε αποκαλύψεις που πραγματικά μπορούν να σου παγώσουν το αίμα. Χρησιμοποιώντας ταυτόχρονα τα συνεχή flashbacks στο Βερολίνο και στην υπόθεση του 1932, δημιουργεί παραλληλισμούς που προβληματίζουν και τρομάζουν για το πόσο ο κόσμος αλλάζει –ή μήπως όχι–, για το πόσο η φρίκη που σε κάνει να χάνεις τον ύπνο σου δεν είναι απλά τα γεγονότα του παρελθόντος, αλλά σε ακολουθεί, βρίσκεται πάντα εκεί, στις σάπιες κοινωνίες που τρέφονται από αυτήν.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ