Έχουμε διαβάσει 2962 βιβλία

Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΤΗ ΣΚΑΛΑ

20.09.2015
facebook email
Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΤΗ ΣΚΑΛΑ
Εκδοτικός Οίκος
ΚΡΙΤΙΚΗ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Απόστολος Στραγαλινός
Κατηγορία
ISBN
978-960-586-066-0
Σελίδες
272

Το παρελθόν που σημαδεύει (εν αγνοία μας)

Ένας πίνακας, χαμένος για πολλά χρόνια, επανεμφανίζεται ξαφνικά σε μια πινακοθήκη του Σίδνεϋ. Ο συγκεκριμένος πίνακας γίνεται η αφορμή για να ξανασυναντηθούν τρεις άντρες και η γυναίκα που αγάπησαν. Οι δυο από αυτούς, ο επιχειρηματίας πρώην σύζυγος και ο καταξιωμένος ζωγράφος του πίνακα και πρώην εραστής της, διεκδικούν τον πίνακα ο καθένας για τους δικούς του λόγους. Ο τρίτος άντρας, ο αφηγητής της ιστορίας, ένας δικηγόρος, αναζητά απλά απαντήσεις για το μακρινό εκείνο παρελθόν που τους ένωνε και για τη στάση της Ιρένε, αυτής της μυστηριώδους γυναίκας, απέναντί του και κυρίως απέναντι στα αισθήματα του νεαρού δικηγόρου που υπήρξε κάποτε. Η συνάντηση αυτών των τεσσάρων ανθρώπων σε μια απομονωμένη ακτή της Αυστραλίας φέρνει στην επιφάνεια αλήθειες και ψέματα, ελπίδες και απορρίψεις του παρελθόντος που δεν έπαψε ποτέ να καθορίζει τις σκέψεις και τη συμπεριφορά των πρωταγωνιστών.

Μέσα από την πρωτοπρόσωπη αφήγηση και μέσα από σύντομα κεφάλαια, ο Bernhard Schlink προσφέρει ρυθμό σε μια ιστορία που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί στατική, χωρίς ιδιαίτερες ανατροπές ή αποκαλύψεις συνταρακτικές. Τα πρόσωπα, η συμπεριφορά τους και οι απόψεις τους είναι αναμενόμενα, με εξαίρεση την πάντα αινιγματική και απρόσιτη Ιρένε. Συνεπώς, τι είναι αυτό που μπορεί να προσφέρει στον αναγνώστη μια τόσο στατική ιστορία; Όπως και σε προηγούμενα μυθιστορήματά του, έτσι κι εδώ ο Schlink εξετάζει το πώς πράξεις, γεγονότα και συναισθήματα του παρελθόντος καθορίζουν τη ζωή του ατόμου, διαμορφώνουν τη συμπεριφορά του απέναντι στους άλλους, ακόμα και στους πιο κοντινούς του ανθρώπους. Δημιουργεί με αυτό τον τρόπο μια απροσδόκητη ιστορία «ενηλικίωσης» του ηλικιωμένου αφηγητή/πρωταγωνιστή, ο οποίος φαίνεται ότι σαν υπνωτισμένος πέρασε –με μεγάλη οικονομική και κοινωνική επιτυχία βέβαια– το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του. Τώρα, σε αυτή την ηλικία, αναγκάζεται να κοιτάξει πίσω, να αξιολογήσει και να ομολογήσει όσα δεν τολμούσε ή δεν συνειδητοποιούσε ότι κρατούσε φυλακισμένα μέσα του.

Ο Schlink για μια ακόμα φορά δημιουργεί μια εξαιρετική ιστορία για τις πράξεις και τα συναισθήματα του παρελθόντος που καθορίζουν τη ζωή του ατόμου, αλλά και ένα αφήγημα για τις δεύτερες ευκαιρίες στη ζωή που συχνά εμφανίζονται μασκαρεμένες ως δοκιμασίες.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ειρήνη Δερμιτζάκη

Η Ειρήνη Δερμιτζάκη, με αφορμή το βιβλίο της «Γεννημένος Λούζερ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εύμαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
20.10.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ