Έχουμε διαβάσει 2974 βιβλία

ΣΤΗΝ ΑΚΡΗ ΤΟΥ ΓΚΡΕΜΟΥ

03.07.2015
facebook email
ΣΤΗΝ ΑΚΡΗ ΤΟΥ ΓΚΡΕΜΟΥ
Εκδοτικός Οίκος
ΚΕΔΡΟΣ
Συγγραφέας
Rafael Chirbes
Μετάφραση
Βασιλική Κνήτου
Κατηγορία
ISBN
978-960-04-4583-1
Σελίδες
440

Ο βάλτος του σύγχρονου κόσμου

Ο Ραφαέλ Τσίρμπες μού ήταν ένας άγνωστος συγγραφέας μέχρι τη στιγμή που έπεσε στα χέρια μου το τελευταίο του μυθιστόρημα «Στην άκρη του γκρεμού», το οποίο έλαβε το Εθνικό Βραβείο Λογοτεχνίας Ισπανίας για το 2014. Από τις πληροφορίες στο αυτί του βιβλίου μαθαίνουμε ότι το πρώτο του μυθιστόρημα εκδόθηκε το 1988, ενώ το 2007 έλαβε το Βραβείο Κριτικών Ισπανικής Λογοτεχνίας για το μυθιστόρημα “Crematorio”.

Η ιστορία του τελευταίου του μυθιστορήματος είναι εξαιρετικά απλή – και οδυνηρά οικεία. Ο Εστέμπαν, ιδιοκτήτης ξυλουργείου, αναγκάζεται λόγω της οικονομικής κρίσης στην Ισπανία να κλείσει το ξυλουργείο που έχει σε μια μικρή επαρχιακή πόλη και να απολύσει τους υπαλλήλους του. Μόνος του, με τον υπερήλικα πατέρα του, αναγκάζεται να αναζητήσει τα αίτια που τον οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση και να επωμιστεί το μερίδιο των ευθυνών που του αναλογούν. Παράλληλα, ο Αχμέτ, ένας Μαροκινός μετανάστης, μετά την απόλυσή του από το ξυλουργείο, συνεχίζει τη συνήθεια που είχε να πηγαίνει για ψάρεμα με τον Εστέμπαν στους βάλτους της περιοχής. Ώσπου θα ανακαλύψει τυχαία ένα πτώμα και θα αναγκαστεί να τρέξει μακριά για να μη θεωρηθεί ύποπτος.

Αυτή είναι η ιστορία του «Στην άκρη του γκρεμού», απλή, ξεκάθαρη, χωρίς ιδιαίτερες ανατροπές. Τι είναι αυτό που κάνει τότε το μυθιστόρημα ξεχωριστό; Κατά κύριο λόγο το γεγονός ότι περιγράφει με ανατριχιαστική ακρίβεια τη σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα –ή κατάντια– χωρίς να προσπαθεί να ωραιοποιήσει καταστάσεις ή επιλογές όχι μόνο ενός συγκεκριμένου ατόμου, αλλά κυρίως ενός λαού (ή λαών) που κυνήγησε την ευημερία, συχνά εις βάρος των άλλων ή και του ίδιου τους του εαυτού. Εξετάζοντας το τώρα, ο Τσίρμπες μιλά και για το παρελθόν και την ιστορία που όσο κι αν προσπαθούμε να τη θάψουμε, να την ξεχάσουμε ή να την ξορκίσουμε, τόσο φουντώνει και καθορίζει το παρόν. Ένα παρόν που χαρακτηρίζεται όχι μόνο από την οικονομική κρίση, αλλά κυρίως από την κρίση των αξιών, των ιδανικών, από την ηθική κατάπτωση που έχει αναδείξει την εκμετάλλευση του άλλου στο σπουδαιότερο επίτευγμα.

Το «Στην άκρη του γκρεμού» είναι ένα κείμενο απαιτητικό και επιθετικό μέσα από την αμεσότητά του. Ο λόγος του είναι πυκνός και ασφυκτικά πλεγμένος γύρω από έννοιες, εικόνες και διαλόγους. Παράγραφοι εκτάσεως σελίδων, χωρίς παύσεις και με ελάχιστες τελείες, προτάσεις μακροσκελείς, ασθματικές και απαιτητικές, όπως οι αναμνήσεις, οι ελπίδες και οι προδομένες προσδοκίες που περιγράφουν. Ο Τσίρμπες απευθύνεται με σκληρό λόγο στον αναγνώστη του, τον βάζει απέναντι στην πραγματικότητα και τον παροτρύνει να κοιτάξει πίσω, να δει τα λάθη του πριν να είναι αργά.

Σίγουρα το «Στην άκρη του γκρεμού» δεν είναι το κλασικό καλοκαιρινό ανάγνωσμα. Μάλλον το ακριβώς αντίθετο. Επίσης είναι ένα δύσκολο βιβλίο, απαιτητικό και πιθανόν καταθλιπτικό. Είναι, όμως, αληθινό, άμεσο και ρεαλιστικό. Αξίζει και να διαβαστεί ως ένα δοκίμιο για την κρίση της σύγχρονης εποχής.

Κλείνοντας πρέπει να αναφερθούμε στο εξαιρετικό δίφυλλο εξώφυλλο και στην άψογη μετάφραση ενός τόσο δύσκολου κειμένου από την κυρία Κνήτου.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ειρήνη Δερμιτζάκη

Η Ειρήνη Δερμιτζάκη, με αφορμή το βιβλίο της «Γεννημένος Λούζερ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εύμαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
20.10.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ