Έχουμε διαβάσει 2956 βιβλία

Ο ΑΧΡΗΣΤΟΣ ΠΛΑΝΗΤΗΣ

24.06.2015
Συντάκτης: Αγγέλα Γαβρίλη
facebook email
Ο ΑΧΡΗΣΤΟΣ ΠΛΑΝΗΤΗΣ
Εκδοτικός Οίκος
Η ΑΓΝΩΣΤΗ ΚΑΝΤΑΘ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Γιάννης Στολτίδης
Κατηγορία
ISBN
978-960-8112-31-5
Σελίδες
274

Σοβιετική φαντασία

Η «Ατλαντίδα» της σύγχρονης Ιστορίας, η Σοβιετική Ένωση, συνεχίζει να μας τροφοδοτεί με ευρήματα από το βυθό όπου αναπαύεται. Το πιο πρόσφατο που ανακάλυψα, είναι αυτή η εξαιρετική συλλογή από τις εκδόσεις «Η Άγνωστη Καντάθ», με επτά διηγήματα επιστημονικής φαντασίας από τους αδερφούς Αρκάντι και Μπόρις Στρουγκάτσκι, τον Βίκτορα Σαπάριν, τον Ανατόλι Ντνιέπροφ, την Όλγα Λαριόνοβα, τον Βλαντιμίρ Γκριγκόριεφ, τον Γιέρμαν Μαξίμοφ και το συγγραφικό δίδυμο Γιερεμέι Παρνόφ και Μιχαήλ Έμτσεφ. Επιστήμονες οι περισσότεροι, μαθηματικοί, φυσικοί και μηχανικοί, συνδύασαν το επιστημονικό τους έργο με τη συγγραφή δημιουργώντας αξιόλογα έργα, μερικά εκ των οποίων πέρασαν τα σύνορα της χώρας τους, όπως το «Πικνίκ δίπλα στο δρόμο» των αδερφών Στρουγκάτσκ στο οποίο βασίστηκε το σενάριο της διάσημης ταινίας «Στάλκερ» του Ταρκόφσκι, και η «Παγκόσμια ψυχή» του δίδυμου Παρνόφ και Έμτσεφ.

Πρωτότυπα και με ωραία γραφή, τα επτά διηγήματα της συλλογής διαπνέονται από την πίστη σε ένα καλύτερο μέλλον για την ανθρωπότητα «εκεί έξω», σε πλανήτες οικείους όπως ο Άρης ή μακρινούς και άγνωστους ακόμα, ή και εδώ στη Γη μέσα από την πρόοδο της τεχνολογίας. Μία πίστη βασισμένη στην αισιοδοξία της επιστήμης, χαρακτηριστική της σοβιετικής κουλτούρας, και στον αδιάκοπο αγώνα του ανθρώπινου είδος να κατανοήσει, και να δαμάσει αν είναι δυνατόν, το άγνωστο. Ο κοινωνικός προβληματισμός, η υπαρξιακή αγωνία αλλά και η κριτική προς το σοβιετικό καθεστώς, όχι κραυγάζουσα αλλά ξεκάθαρη, δίνουν στο καθένα από αυτά το ξεχωριστό του στίγμα.

Μου άρεσαν όλες οι ιστορίες και τις διάβασα σε ένα βράδυ γοητευμένη από την ποιότητα της γραφής και την πλοκή τους. Ξεχωρίζω όμως την «Τελευταία πύλη για την Άιγια» που μου θύμισε αρκετά ως ατμόσφαιρα τα αγαπημένα «Χρονικά του Άρη» του Ρέι Μπράντμπερι, το αριστουργηματικό «Έσχατο κατώφλι», το σατιρικό «Ο κόσμος που εξαφανίστηκα» και τον «Άχρηστο πλανήτη», ένα πραγματικό λογοτεχνικό διαμάντι αφιερωμένο στην ομορφιά της ανθρώπινης ιδιότητας.

Αγαπώ όλα τα βιβλία φαντασίας και χαίρομαι κάθε φορά που ανακαλύπτω κάτι καινούργιο για μένα, αφού η παρούσα συλλογή ήταν η πρώτη μου επαφή με τους συγγραφείς της σοβιετικής επιστημονικής φαντασίας – αλλά σκοπεύω να αναζητήσω και άλλους εκπροσώπους της με τη βοήθεια της διαφωτιστικής εισαγωγής του Γιάννη Στολτίδη (που έκανε πολύ καλή δουλειά και στη μετάφραση). Αν επίσης αγαπάτε το είδος, σας συνιστώ το βιβλίο ανεπιφύλακτα και προτείνω να το διαβάσετε αργά τη νύχτα κάτω από τα μακρινά άστρα του καλοκαιρινού ουρανού.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ειρήνη Δερμιτζάκη

Η Ειρήνη Δερμιτζάκη, με αφορμή το βιβλίο της «Γεννημένος Λούζερ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εύμαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
20.10.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ