Έχουμε διαβάσει 2962 βιβλία

Ο ΜΑΘΗΤΗΣ ΜΟΥ Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

26.06.2015
Συντάκτης: Ευμορφία Ζήση
facebook email
Ο ΜΑΘΗΤΗΣ ΜΟΥ Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
Συγγραφέας
Annabel Lyon
Μετάφραση
Ανδρέας Μιχαηλίδης
Κατηγορία
ISBN
978-960-566-911-9
Σελίδες
376

«Η αρετή βρίσκεται στη μεσότητα»

Το 343/2 π.Χ. ο Αριστοτέλης εγκαταστάθηκε στη Μακεδονία έπειτα από πρόσκληση του βασιλιά Φιλίππου με σκοπό να αναλάβει την αγωγή του Αλέξανδρου, (δεκατριών, τότε, χρονών) διαδόχου του θρόνου. Για την αγωγή του Αλέξανδρου ο Αριστοτέλης χρησιμοποίησε κυρίως τα ομηρικά έπη. Στη Μακεδονία έμεινε ως το 335 π.Χ. Η κάθε αρετή για τον Αριστοτέλη είναι μεσότητα, δηλαδή το μέσον ανάμεσα στα δύο άκρα, την υπερβολή και την έλλειψη, που έχουν και τα δύο αρνητικό χαρακτήρα ‒π.χ. ο ανδρείος βρίσκεται στο μέσον, ενώ στο ένα άκρο, της υπερβολής, βρίσκεται ο θρασύς και στο άλλο άκρο, της έλλειψης, ο δειλός («ἡ δ’ ἀρετὴ περὶ πάθη καὶ πράξεις ἐστίν, ἐν οἷς ἡ μὲν ὑπερβολὴ ἁμαρτάνεται καὶ ἡ ἔλλειψις [ψέγεται], τὸ δὲ μέσον ἐπαινεῖται καὶ κατορθοῦ- ται• ταῦτα δ’ ἄμφω τῆς ἀρετῆς. μεσότης τις ἄρα ἐστὶν ἡ ἀρετή, στοχαστική γε οὖσα τοῦ μέσου», ΑΡΙΣΤ ΗΝικ 1103a14–1107a26).

Τι οδήγησε τον Αριστοτέλη να αναπτύξει τη θεωρία του για τη μεσότητα; Πώς ένας άνθρωπος, όπως ο ίδιος, αφοσιωμένος στη φιλοσοφία και στη λογική είναι δυνατόν να επιτύχει ως δάσκαλος του Αλέξανδρου που θα εξελισσόταν ως ο κατακτητής του μεγαλύτερου μέρους του τότε γνωστού κόσμου;

Με βάση τη διερεύνηση των ερωτημάτων αυτών το ιστορικό μυθιστόρημα της Annabel Lyon ‒Καναδέζα συγγραφέας που έχει εκδώσει μυθιστορήματα, συλλογές διηγημάτων και νουβέλες‒ φέρνει τον Αριστοτέλη στο προσκήνιο ως έναν άνθρωπο που επιδιώκει την αγάπη και την αποδοχή, αλλά ωστόσο η θλίψη και η απογοήτευση τον οδηγούν σε κρίσεις μελαγχολίας (σελ. 341: « “Ο πατέρας μου με δίδαξε πριν από πάρα πολύ καιρό ότι η μαύρη χολή μπορεί να είναι θερμή ή ψυχρή. Η ψυχρή σε κάνει νωθρό και καθυστερημένο, η θερμή σε κάνει ευφυή, ακόρεστο, μανιασμένο ‒όπως τα διαδοχικά στάδια της μέθης. Απλώς ο πατέρας μου δεν συνειδητοποίησε ποτέ ότι τίποτα από όλα αυτά δεν ήταν αναγκαστικά κακό. Οι άνθρωποι που βρίσκουν το σημείο ισορροπίας μεταξύ δύο άκρων- ’’» (σελ. 341).

Η λογοτεχνική εξιστόρηση γίνεται σε πρώτο πρόσωπο από τον Αριστοτέλη ο οποίος αφηγείται και περιγράφει τη σχέση του με τον μαθητή του Αλέξανδρο, πολύ πριν αυτός γίνει Μέγας. Παράλληλα παρουσιάζεται η ζωή του Αριστοτέλη από την παιδική του ηλικία μέχρι την εποχή που δίδασκε και έγινε άξιος συνεχιστής του Πλάτωνα. Πρωταγωνιστούν ιστορικά πρόσωπα, καθώς και επινοημένα. Στο μυθιστόρημα αυτό ο Αριστοτέλης δεν είναι απλά ένας σχολαστικός δάσκαλος που έχει εμμονή με την ταξινόμηση του κόσμου, αλλά είναι ταυτόχρονα φιλόδοξος, καθοδηγητής και τρυφερός με τη σύζυγό του. Επτά χρόνια διδάσκει ο Αριστοτέλης τόσο τον Αλέξανδρο όσο και τον ετεροθαλή αδερφό του, τον Αρριδαίο, ο οποίος υστερεί διανοητικά. Καθώς η αφήγηση εξελίσσεται γίνεται ξεκάθαρο ότι η πρόκληση για τον Αριστοτέλη είναι να διδάξει στον Αλέξανδρο τη μεσότητα και την ισορροπία που ποτέ δεν είχε διδαχθεί από τον πατέρα του, τον Φίλιππο. Σε μια καίρια σκηνή του μυθιστορήματος, καθώς ο Αριστοτέλης αντιπαραθέτει τα άκρα και τα μέσα αναδεικνύοντας την προνομιακή θέση των τελευταίων ο Αλέξανδρος μοιάζει να δυσπιστεί.

Αν και πρόκειται για ιστορική μυθιστοριογραφία, ωστόσο πρόκειται για ένα ανάγνωσμα που περικλείει και αναδεικνύει την αριστοτελική σκέψη. Η ιδέα των άκρων είναι κυρίαρχη και κύριος άξονας της αφήγησης. Από τη μια πλευρά υπάρχει ο Αλέξανδρος, φιλόδοξος και ευφυής και από την άλλη ο ετεροθαλής αδερφός του, ο Αρριδαίος, ο οποίος υστερεί διανοητικά. Από τη μια ο Αλέξανδρος ετοιμάζεται να γίνει ένας στρατιωτικός ηγέτης και από την άλλη μετά τη μάχη φαίνεται να υποφέρει ψυχικά. Ο Αριστοτέλης με τον τρόπο του κυριαρχεί όσον αφορά στην άσκηση της φιλοσοφίας, ενώ ο Αλέξανδρος εξουσιάζει με φυσικά όπλα όταν ορμά ακάθεκτος προς τον πόλεμο. Σαφώς και πολλά από τα στοιχεία που αναφέρονται είναι επινοημένα, ωστόσο όμως στο ιστορικό μυθιστόρημα δίνεται η ευκαιρία στον αναγνώστη να διερευνήσει τις σκέψεις, τις έννοιες, τις ιδέες με διαφορετική ματιά και προοπτική. Η γραφή της Annabel Lyon διακρίνεται από ταχύτητα, απλότητα και στοχαστικότητα.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ειρήνη Δερμιτζάκη

Η Ειρήνη Δερμιτζάκη, με αφορμή το βιβλίο της «Γεννημένος Λούζερ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εύμαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
20.10.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ