Έχουμε διαβάσει 3025 βιβλία

Η ΕΤΥΜΗΓΟΡΙΑ

21.06.2015
Συντάκτης: Διονύσης Μαρίνος
facebook email
Η ΕΤΥΜΗΓΟΡΙΑ
Εκδοτικός Οίκος
ΜΕΛΑΝΙ
Συγγραφέας
Franz Kafka
Μετάφραση
Κώστας Κουτσουρέλης
Κατηγορία
ISBN
978-960-9530-91-0
Σελίδες
86

Ο κόσμος μετά τον Κάφκα

Σε ηλικία 29 ετών, μέσα σε ένα βράδυ βαθιάς εμβροντησίας (από τις πολλές που βίωσε κατά τη διάρκεια του ταραγμένου βίου του), ο Φραντς Κάφκα έγραψε αυτή τη μικρή ιστορία με τον εύγλωττο τίτλο «Η ετυμηγορία». Είχε μόλις ολοκληρώσει τις νομικές σπουδές του στο Karl-Ferdinands-Universitat, ενώ έκανε διάφορες δουλειές για τα φέρει βόλτα. Τελειώνοντας το διήγημα, ίσως κατά παράξενο τρόπο, ένιωσε μια έκδηλη χαρά για το επίτευγμά του. ‘Υστερα από χρόνια, αναπολώντας εκείνες τις στιγμές, είπε πως γράφοντάς το ένιωσε σαν να άνοιξε το σώμα και η ψυχή του. «Ήταν σαν μια αληθινή γέννηση που καλυπτόταν από βρομιά και λάσπη», θα πει έμπλεος ενθουσιασμού. Ήταν, δε, τόση η πληρότητα που ένιωσε , που δεν δίστασε να τη μοιραστεί με τον επιστήθιο φίλο του (και μετέπειτα «διασώστη» του έργου του) Μαξ Μπροντ.

Ο Κάφκα αφιέρωσε το διήγημα στη Φελίτσε Μπάουερ την οποία μόλις είχε γνωρίσει. Μόνο που το πρόσωπο το οποίο τον ενέπνευσε εμφανίζεται εξ αντανακλάσεως στην ιστορία – όπως και όλες οι γυναικείες φιγούρες. Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια ευθεία αναμέτρηση του γιου με τον πατέρα.

Ένας νεαρός μηχανικός, ο Γκέοργκ Μπέντερμαν, γράφει ένα γράμμα στον φίλο του που έχει αποτραβηχτεί στην… εξορία της Ρωσίας προς άγραν καλύτερων εργασιακών ευκαιριών. Μεταξύ άλλων και ύστερα από πολλές εσωτερικές παλινωδίες, τον ενημερώνει πως πρόκειται να παντρευτεί μια γυναίκα. Ο Γκέοργκ ζει στο ίδιο σπίτι με τον πατέρα του – εκείνος σε ένα φωτεινό δωμάτιο και ο γεννήτοράς του σε ένα σκοτεινό. Ο γιος είναι έμφοβος και μονίμως σε μια κατάσταση επισφαλούς ισορροπίας. Ο πατέρας ήταν κάποτε ευσταλής, επιτυχημένος στη δουλειά του, κυριαρχικός, αλλά το τελευταίο διάστημα έχει αρχίσει να καταπέφτει. Το διήγημα λαμβάνει τον χαρακτήρα αναμέτρησης με το εσώτερο εγώ του πρωταγωνιστή (συγγραφέα) μέσω της μορφής του πατέρα, ο οποίος είναι κάτι σαν η επιτομή του υπερεγώ που ίσταται και δικάζει. Ο Γκέοργκ μιλάει στον πατέρα του για τον φίλο του, αλλά κάπου εκεί γίνονται οι μεγάλες αποκαλύψεις (;).

Υπάρχει, άραγε, αυτός ο φίλος ή μήπως είναι αποκύημα της φαντασίας του νεαρού; Ποιες ενοχές εναποθέτει ο πατέρας στον επίγονό του; Πρόκειται για ένα κείμενο πολλαπλής σήμανσης, καθώς τα σύμβολα που χρησιμοποιεί ο Κάφκα απλώνονται από τη θρησκεία (ας μην ξεχνάμε πως ο Κάφκα ήταν Εβραίος και αυτό τον καθόρισε καίρια), την ψυχιατρική (το υπερεγώ που αναφέραμε πριν), την οντολογία (ο δυισμός του ανθρώπου έως το σημείο της πλήρους τρέλας) και τη λογοτεχνία, καθώς υπό μια έννοια ο μακρινός φίλος του Γκέοργκ δεν είναι άλλος από τη συγγραφική περσόνα του Φραντς που αντίκειται και αντιπαλεύει τον Κάφκα – όταν ο τελευταίος μένει πίσω στη βάση του για να ακολουθήσει μια εύτακτη ζωή.

Η «Ετυμηγορία» είναι ένα μικρό διαμάντι που σίγουρα μπορεί να αποτελέσει καίριο πρελούδιο για το μετέπειτα έργο του μεγάλου «σκοτεινού» της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Οι έννοιες του χρόνου, της κλειστοφοβικής (καφκικής) ζωής, η διαπάλη του φωτός με το σκότος, οι οικογενειακές ενοχές, η άπωση/έλξη γιου και πατέρα (αρκετά συναφής με την πραγματική ζωή του συγγραφέα) και η απουσία της γυναίκας την οποία δεν μπορεί να προσεγγίσει με συμβατικούς τρόπους (επίσης σημαντικό στοιχείο του βίου του) – όλα τούτα υπάρχουν στο παρόν διήγημα σε εμπνευσμένες δόσεις. Εντέλει, δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε το εξής: ο καφκικός κόσμος υπήρχε και πριν γεννηθεί ο Τσέχος. Μόνο που με αυτόν έγινε συγκεκριμένος, μεταμορφωμένος και πολλάκις δικασμένος.

Η συγκεκριμένη έκδοση έχει δύο μεγάλα πλεονεκτήματα: την έξοχη μετάφραση του Κώστα Κουτσουρέλη, καθώς και ένα άκρως ευσύνοπτο και ευκρινές επίμετρο από την Καρολίνα Μέρμηγκα.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ