Έχουμε διαβάσει 2986 βιβλία

Ο ΚΥΚΛΟΣ

05.06.2015
Συντάκτης: Διονύσης Μαρίνος
facebook email
Ο ΚΥΚΛΟΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΚΕΔΡΟΣ
Συγγραφέας
Dave Eggers
Μετάφραση
Ιλάειρα Διονυσοπούλου
Κατηγορία
ISBN
978-960-04-4549-7
Σελίδες
536

Ένας κόσμος διαφανής και μέγας

Ιδού ένας αξιομνημόνευτος αντίλαλος από τα υψίπεδα της αμερικανικής Σίλικον Βάλεϊ σε μορφή μυθοπλασίας. Ένα κέντρισμα φόβου για ό,τι μέλλεται να συμβεί ή για ό,τι ήδη υφαίνεται στον ηλεκτρονικό αργαλειό – ευθύς μπροστά μας. Ο «Κύκλος» είναι ο τόπος των θαυμάτων: στο ογκηρό σχήμα του, που τείνει προς τον ολοκληρωτικό σχηματισμό του καθώς κλείνει και περισφίγγει, συμβαίνουν όλα τα πολυσήμαντα της τεχνολογικής εξέλιξης. Οι μέγιστες ιδέες αποκτούν κατηγορική διάσταση και ηθική εμπειρία. Ο μέσα κόσμος του «Κύκλου», αυτής της πολυπλόκαμης εταιρείας που διαφεντεύει –ουσιαστικά– τις τύχες των ανθρώπων με δόλια ευφραντικό τρόπο, είναι απρόσβλητος από τις εξωτερικές σημάνσεις που τον περιβάλλουν. Αντιθέτως, η εταιρεία είναι εκείνη που επιβάλλει τους νόμους με δραστήρια μαγεία (που φτάνει στο ακραίο σημείο της πλήρους απομάγευσης της καθημερινότητας).

Ο Έγκερς επεκτείνει το Οργουελικό «1984» στο «2015» και πέραν τούτου – η μηχανιστική έξαρση έχει φτάσει στο απόγειό της, η ταύτιση του ανθρώπου με τα ηλεκτρονικά κατασκευάσματά του επέχει τη θέση θριάμβου. Η θέαση του κόσμου από ψηλά, με την ευγλωττία και την αποστασιοποιημένη αυτοπειθαρχία ενός Θεού, είναι ίδιον μόνο μιας εκλεκτής κάστας ανθρώπων –των υπαλλήλων του «Κύκλου»– που τεχνολογικώ δικαιώματι (sic), μπορούν να αλλάζουν τις σταθερές του, να θηρεύουν τους αφανείς θησαυρούς του και να αυτοαναφέρονται με την ακοίμητη ενέργεια ενός εφευρέτη που ζει για το επόμενο εφεύρημά του, δίχως να ασχολείται με την κοινωνική ή ηθική διάστασή του. Τι από όλα αυτά δεν συμβαίνει στις εταιρείες «αιχμής» τούτη τη στιγμή στις ΗΠΑ;

Όταν η φιλόδοξη Μέι εισέρχεται στα έγκατα της εταιρείας, με την υποβοήθηση της πρώην συμφοιτήτριάς της, Άνι, που κατέχει ήδη τα ακριβά μυστικά της εταιρείας, θα αντικρύσει έναν κόσμο σπάταλης διαφάνειας – και θα το χαρεί με την ψυχή της. Όλα της φαίνονται απολύτως τακτοποιημένα μέσα στην απλωσιά της παγερής ουδετερότητας. Τίποτα δεν αποκρύβεται, όλα είναι στο φως και όλα δουλεύουν με τους ρυθμούς μιας σκληροπυρηνικής μηχανής που δεν δίνει λογαριασμό παρά μόνο τον απόλυτο κανόνα: φτιάχνουμε πράγματα που πρέπει να επιβληθούν. Από τα χαμηλά στρώματα του «Κύκλου», η Μέι αρχίζει να αποκτάει οθόνες τις οποίες οφείλει να χειρίζεται με δεξιότητα και πειθώ, να συνδιαλέγεται με τους «πελάτες» της εταιρείας με τη συναισθηματική εγγύτητα ενός ομιλούντος ρομπότ και ουσιαστικά να εισέρχεται μέσα στον δαίδαλο, εν πλήρει συνειδήσει. Θέλει να φτάσει στον Μινώταυρο, δεν πηγαίνει στανικά προς τα εκεί.

Τα πράγματα είναι ακριβώς όπως φαίνονται: τα γεννήματα του «Κύκλου» επιδιώκουν να προκαθορίσουν τη μοίρα των ανθρώπων. Το βροντοφωνάζουν, το διαλαλούν, είναι το χρυσόμαλλο δέρας των τριών κεφαλών της εταιρείας που την κατασκεύασαν/γιγάντωσαν/δόξασαν γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο. Και των τριών; Το τρίκορφο τέρας δεν είναι, πλέον, ένα αρραγές σχήμα και η Μέι θα το καταλάβει όταν θα συναντήσει έναν μυστηριώδη άνδρα που στο τέλος θα αποδειχθεί καίριας σημασίας στην εξέλιξη της ιστορίας. Στο μεταξύ η πνιγηρή διαφάνεια κεντρίζει το μαλακό υπογάστριο της Δημοκρατίας, της ατομικής ελευθερίας, της σκέψης, των απλών καθημερινών συνηθειών, της κοινωνικής διευθέτησης. Αυτό που ονομάζουμε αισθητός κόσμος στα μάτια της εταιρείας είναι ένα πλήρες κενό που πρέπει να πληρωθεί μέσω νέων, επαναστατικών προγραμμάτων που θα κάνουν τη ζωή των ανθρώπων ξέφρενα αιχμαλωτισμένη. Σαν να βρίσκεται σε μια γυάλινη φυλακή και ο προηγούμενος «κρυφός» κόσμος να είναι πνιγηρή υπόμνηση ενός σκοταδιστικού παρελθόντος. Η Άνι δεν αντέχει και σπάει, οι συγγενείς και οι φίλοι της Μέι επηρεάζονται από τη μεγαλομανία της και καταβροχθίζονται, ο μυστηριώδης άνδρας την προειδοποιεί για τα τερατώδη μελλούμενα, αλλά εκείνη είναι σθεναρά προσηλωμένη στους υψιπετείς στροβιλισμούς της εταιρείας. Όταν θα κληθεί να αποφασίσει με ποια μεριά θα συμπαραταχθεί, δεν θα έχει άλλη επιλογή. Και φυσικά θα ακολουθήσει τη μοίρα της.

Υπάρχει μια σαφής συνάφεια του βιβλίου με την πραγματικότητα που βιώνει η μετανεωτερική κοινωνία της Δύσης. Μοιάζει με την εκπλήρωση μιας προφητείας και εμπεριέχει δόσεις ειρωνικής θλιβερότητας για το πόσο η τεχνολογική διέξοδος μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνος μονόδρομος και εντέλει αδιέξοδο. Τα πάντα εξαρτώνται από τα… τιτιβίσματα, τα «μου αρέσει» και τις διαδρομές –αψεγάδιαστης ακρίβειας– μέσα στις ηλεκτρονικές λεωφόρους των κοινωνικών δικτύων. Μόνο που στο επόμενο βήμα (ή «κλικ») περιμένει το παμφάγο τέρας να καταπιεί τους ανθρώπους για να ζήσει και να μεγεθυνθεί. Άλλος τρόπος δεν υπάρχει. Η μετάφραση ανήκει στην Ιλάειρα Διονυσοπούλου.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ