Έχουμε διαβάσει 3001 βιβλία

ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΜΕ ΤΟ ΣΚΟΥΛΑΡΙΚΙ

21.05.2015
Συντάκτης: Ελένη Κίτσου
facebook email
ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΜΕ ΤΟ ΣΚΟΥΛΑΡΙΚΙ
Εκδοτικός Οίκος
ΩΚΕΑΝΙΔΑ
Συγγραφέας
Tracy Chevalier
Μετάφραση
Θεοφανώ Καλογιάννη
Κατηγορία
ISBN
978-960-410-157-3
Σελίδες
327

Άρωμα άλλης εποχής

Το 1664 η Χριτ, μέλος μιας φτωχής προτεσταντικής οικογένειας, πηγαίνει να εργαστεί ως υπηρέτρια στο σπίτι του ζωγράφου Γιοχάνες Βερμέερ. Εκτός από το νοικοκυριό, τις μπουγάδες και τη φροντίδα των παιδιών του, ένα από τα καθήκοντά της είναι να καθαρίζει και το εργαστήριό του.

Η Χριτ είναι πανέξυπνη. Παρά το νεαρό της ηλικίας της κατανοεί και καταλαβαίνει πολλά, αλλά η θέση της δεν της επιτρέπει να μιλάει. Σοβαρή, σεμνή και διακριτική κάνει ευσυνείδητα τις δουλειές της χωρίς να μιλάει σχεδόν καθόλου – εκτός από τα απολύτως απαραίτητα. Καθημερινά όμως παρακολουθεί, παρατηρεί τους γύρω της, συλλέγει εικόνες και σκέφτεται πολύ, κατανοεί καταστάσεις, αναλύει συμπεριφορές, αποφασίζει πώς θα αντιδράσει.

Στο σπίτι άλλοι την αντιπαθούν, άλλοι προσπαθούν να της κάνουν τη ζωή δύσκολη και άλλοι τάσσονται με τον τρόπο τους στο πλευρό της. Χάρη στη διακριτικότητά της, δεν αργεί να γίνει βοηθός του ζωγράφου. Της μαθαίνει τα μυστικά των χρωμάτων, της ανάμιξής τους, της παρασκευής τους. Σταδιακά εισχωρεί στον κόσμο του και, καθώς παρακολουθεί τον κύριό της να δουλεύει, αρχίζει να κατανοεί τον τρόπο και τα στάδια της δουλειάς του, «αλλάζοντας» τρόπο σκέψης. Τελικά γίνεται και η ίδια μοντέλο του. Ύστερα από παραγγελία ενός καλού πελάτη, ο Βερμέερ ζωγραφίζει το πορτρέτο της και το ονομάζει «Το κορίτσι με το μαργαριταρένιο σκουλαρίκι». Θαυμασμός και έρωτας υποσυνείδητα κατακλύζουν την ψυχή της Χριτ. Αλλά και ο Βερμέερ φαίνεται να ενδιαφέρεται για κείνη. Ή μήπως το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι η αποτύπωση του προσώπου που ζωγραφίζει και μόνο αυτό;

Το μυθιστόρημα της Τρέισυ Σεβαλιέ, που τιτλοφορείται όπως και ο παραπάνω πίνακας, είναι η αφήγηση –σε πρώτο πρόσωπο– της δεκαεξάχρονης Χριτ από τη στιγμή που μετακομίζει στο σπίτι της οδού Άουντε Λάνγκντεκ, το 1664, μέχρι και το 1676, όταν τη βρίσκουμε, παντρεμένη πια, να δουλεύει στο πλάι του άντρα της στην κρεαταγορά της πόλης. Η ιστορία ακολουθεί γραμμικό σχήμα και χωρίζεται σε τέσσερις διαφορετικές ενότητες-έτη, όσα και τα χρόνια που η Χριτ είναι στην υπηρεσία του ζωγράφου.

Αντλώντας στοιχεία από την επαγγελματική και οικογενειακή ζωή του Γιοχάνες Βερμέερ, όπως και από το κορίτσι με το μαργαριταρένιο σκουλαρίκι, η συγγραφέας στήνει ένα ατμοσφαιρικό μυθιστόρημα εποχής. Μια τοιχογραφία της πόλης Ντελφτ της Ολλανδίας, αλλά και του 17ου αιώνα μέσα από τα μάτια της κοπέλας. Λεπτομερείς περιγραφές της πόλης, των αγορών της –μαζί με τις μυρωδιές της–, των σπιτιών όπου ζει –με πόσο απλό τρόπο παρουσιάζει τις διαφορές ανάμεσα στο πλουσιόσπιτο του καθολικού ζωγράφου και στο φτωχικό προτεσταντικό πατρικό της, όπως και των συνηθειών που επικρατούν μέσα στα δύο σπίτια–, του τελετουργικού της κάθε μέρας της στο νέο της σπίτι.

Με απλή γραφή –μην ξεχνάμε ότι μιλάει μια υπηρέτρια–, αλλά με αιχμηρές σκέψεις και διαπιστώσεις που δείχνουν την εξυπνάδα της, και με σεμνή, αρμόζουσα ως προς την τάξη της συμπεριφορά, κάτι που φανερώνει ότι γνωρίζει καλά τη θέση της και ότι ακολουθεί υπάκουα τους άγραφους νόμους της κοινωνίας, η Χριτ ξεναγεί τους αναγνώστες στον κόσμο της, εκεί όπου είναι τόσο φανερή η διαφορά φτωχών και πλούσιων, Προτεσταντών και Καθολικών, κυρίων και υπηρετών. Παράλληλα όμως τους ξεναγεί και σε έναν άλλο κόσμο, άγνωστο στους πολλούς. Αυτόν της ζωγραφικής.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ