Έχουμε διαβάσει 3010 βιβλία

ΜΟΝΑ

22.05.2015
email
ΜΟΝΑ
Εκδοτικός Οίκος
ΔΙΟΠΤΡΑ
Συγγραφέας
Dan Sehlberg
Μετάφραση
Αύγουστος Κορτώ
Κατηγορία
ISBN
978-960-364-833-8
Σελίδες
496
Το μυθιστόρημα του Dan Sehlberg “ΜΟΝΑ” είναι ένα σύνθετο έργο που επιχειρεί να συνδυάσει στοιχεία από την αιχμή της βιοτεχνολογίας, της επιστήμης των υπολογιστών, της διεθνούς οικονομίας και τρομοκρατίας, ισορροπώντας περίτεχνα ανάμεσα στο sci-fi και το κατασκοπευτικό θρίλερ.

Η Μόνα είναι ένα μικρό κοριτσάκι στον Λίβανο που παίζει ανέμελο στην αυλή του σπιτιού του, ενώ η μητέρα και η γιαγιά της είναι απασχολημένες με την προετοιμασία του οικογενειακού γεύματος. Όταν μια εγκαταλειμμένη βόμβα διασποράς γίνει αντικείμενο του παιχνιδιού της, όσοι βρίσκονται μέσα στο σπίτι θα σκοτωθούν, εκτός από τον πατέρα της, τον Σαμίρ Μουστάφ, ο οποίος είναι καθηγητής Τεχνολογίας και πρώην ειδικός των υπολογιστών στο ΜΙΤ. Το πένθος του Σαμίρ θα μετατραπεί γρήγορα σε εκδικητική μανία εναντίον του Ισραήλ και θα συνεργαστεί με μια ομάδα τρομοκρατών για την δημιουργία ενός ισχυρού ιού υπολογιστών –του Mona– που σκοπεύουν να τον απελευθερώσουν στο ισραηλινό τραπεζικό σύστημα, προκαλώντας την κατάρρευσή του. Με την απελευθέρωσή του, όμως, ο ιός θα γίνει ανεξέλεγκτος, πλήττοντας όχι μόνο την οικονομία του Ισραήλ αλλά και τα οικονομικά και υπολογιστικά συστήματα σε όλον τον κόσμο.

Την ίδια εποχή, στην μακρινή Σουηδία, ο Έρικ Σέντερκβιστ πειραματίζεται με την δημιουργία του Mind Surf, ενός προγράμματος που θα επιτρέπει σε άτομα με κινητικές δυσκολίες να χρησιμοποιούν το διαδίκτυο με την δύναμη της σκέψης τους. Όταν όμως η σύζυγός του, Χάνα, δοκιμάσει το Mind Surf, θα διαπιστώσει κάποιες παρενέργειες στην υγεία της: στην αρχή φρικιαστικές παραισθήσεις, μετά θα πέσει σε κώμα, και οι γιατροί στο νοσοκομείο δεν θα μπορούν να καταλάβουν τι της συμβαίνει. Μόνο ο Έρικ θα υποψιαστεί την πιθανή αιτία, ότι πιθανότατα η Χάνα έχει πληγεί από έναν ψηφιακό ιό και ότι έχει ελάχιστο χρόνο μέχρι να βρει το κατάλληλο anti-virus. Αυτό που ακολουθεί είναι ένα εντυπωσιακό ανθρωποκυνηγητό, καθώς ο Έρικ περνά από την Γαλλία στο Ισραήλ και στην Γάζα, αναζητώντας εκείνον που κατασκεύασε τον Μona, κι ενώ μια όμορφη πράκτορας της Μοσάντ, η Ρακέλ Πάπο, βρίσκεται στο κατόπι του.

Το μυθιστόρημα του Sehlberg έχει το χαρακτηριστικό ότι ξεφεύγει ως έναν βαθμό από το κλασικό αμερικάνικο στυλ αντίστοιχων έργων, που έχουν να κάνουν με την διεθνή τρομοκρατία, τον πόλεμο στην Μέση Ανατολή κτλ, καθώς κινείται μεταξύ Σουηδίας και λωρίδας της Γάζας, με αντίστοιχα πρόσωπα να παίζουν βασικό ρόλο στην εξέλιξη της πλοκής. Οι πιο καλά σκιαγραφημένοι χαρακτήρες είναι αναμφίβολα ο Έρικ και ο Σαμίρ – δύο άντρες που προέρχονται από δύο διαφορετικούς κόσμους, με διαφορετική φιλοσοφία ζωής, άλλες ιδεολογικές και θρησκευτικές πεποιθήσεις. Παράλληλα, ο αναγνώστης λαμβάνει ικανοποιητικές δόσεις από τον κόσμο της τεχνολογίας αιχμής και της διεθνούς οικονομίας – στο βάθος, η απόπειρα να καταρρεύσει ολόκληρο το οικονομικό σύστημα μιας χώρας, ως πράξη εκδίκησης, ως απόρροια ενός αδίστακτου πολέμου, είναι επίσης ένα στοιχείο που μπορεί να κρατήσει τον αναγνώστη σε εγρήγορση.

Τελικά, στο “ΜΟΝΑ” του Dan Sehlberg έχουμε μια καλογραμμένη, χορταστική περιπέτεια με μια πλούσια, κινηματογραφική στην εξέλιξή της, πλοκή.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ