Έχουμε διαβάσει 2956 βιβλία

ΦΥΛΛΟ ΜΗΔΕΝ

17.05.2015
Συντάκτης: Στέφανος Ξένος
facebook twitter linkedin email
ΦΥΛΛΟ ΜΗΔΕΝ
Εκδοτικός Οίκος
ΨΥΧΟΓΙΟΣ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Έφη Καλλιφατίδη
Κατηγορία
ISBN
978-618-01-1100-2
Σελίδες
248

Δημοσιογραφίας αγώνας άγονος

Το ότι η δημοσιογραφία δεν έχει και το καλύτερο όνομα στις ημέρες μας αποτελεί μια πραγματικότητα. Μολονότι η φήμη αρκετών δημοσιογράφων είναι υπό του μηδενός, ωστόσο τρέχουμε να διαβάσουμε και να αναπαραγάγουμε σχόλια και ειδήσεις που γράφουν, πολλές φορές μάλιστα σαν να τα έχουμε βιώσει οι ίδιοι. Δυο εκ διαμέτρου αντίθετες στάσεις που συνυπάρχουν στον καθένα από εμάς. Πόσα είναι αλήθεια και πόσα ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας δεν είναι εύκολο να διαπιστώσει κάποιος. Ίσως η αλήθεια να βρίσκεται κάπου στη μέση…

«Φύλλο μηδέν» τιτλοφορείται το μυθιστόρημα του Ουμπέρτο Έκο, με τα πιο γνωστά έργα του, «Το όνομα του ρόδου» και «Το εκκρεμές του Φουκώ», να τον έχουν κάνει γνωστό στα πέρατα της οικουμένης. Στο συγκεκριμένο βιβλίο, ένας επιχειρηματίας αποφασίζει να εκδώσει μια νέα εφημερίδα για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά του. Αναθέτει σ’ έναν δικό του άνθρωπο να συνθέσει μια ομάδα από λίγους δημοσιογράφους και να διαμορφώσουν την ύλη. Οι πρώτες συναντήσεις γεμίζουν σελίδες για το πρώτο φύλλο.

Παράλληλα, ένας δημοσιογράφος από την ομάδα ισχυρίζεται στον πρωταγωνιστή-αφηγητή και μέλος της ομάδας ότι έχει ανακαλύψει μυστικά για τη σύγχρονη ιστορία της Ιταλίας από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο κι έπειτα. Ήταν όντως ο Μουσολίνι εκείνος που εκτελέστηκε ή κάποιος σωσίας; Τι ρόλο έπαιξαν οι μυστικές υπηρεσίες στη διαμόρφωση του πολιτικού κλίματος της Ιταλίας; Και κατά πόσο ορισμένα εγκλήματα γίνονται από ομάδες εις βάρος των ανθρώπων, προκειμένου το φταίξιμο να ριχτεί στους πολιτικούς αντιπάλους ή απλά για να ανοίξει ο δρόμος για μια κατάσταση που πρέπει να διαμορφωθεί με πολύ συγκεκριμένο τρόπο; Ερμηνείες που μπορούν να θεωρηθούν θεωρίες συνωμοσίας ή έχουν πάτημα στην πραγματικότητα;

Το μυθιστόρημα του Ουμπέρτο Έκο είναι γραμμένο σε πρωτοπρόσωπη αφήγηση, με τον αφηγητή ως μέλος της ομάδας των δημοσιογράφων να παρατηρεί τον σχεδιασμό και τις εργασίες για να κυκλοφορήσει το πρώτο φύλλο μιας εφημερίδας. Η εξαιρετική αφηγηματική τεχνική του συγγραφέα σε καθηλώνει από τις πρώτες γραμμές, ενώ οι χαρακτήρες είναι πολύ ρεαλιστικοί. Η κατάδυση στη σύγχρονη ιστορία της Ιταλίας αποτελεί ίσως το πιο θελκτικό κομμάτι, παρουσιάζοντας γεγονότα που με την ίδια ευκολία μπορούν να θεωρηθούν πραγματικότητα ή προϊόν μυθοπλασίας. Όμως, είναι γεγονός ότι πολλές φορές οι θεωρίες συνωμοσίας έχουν μια δόση αλήθειας.

Πέρα όμως από τις ιστορικές αναφορές, το μυθιστόρημα του Έκο είναι σαν να βλέπει ο αναγνώστης από την κλειδαρότρυπα την κακή πλευρά της δημοσιογραφίας, όπου ακόμα και αν υπάρχουν φωνές αντίδρασης ή νέων προσεγγίσεων, θάβονται άμεσα. Μια δημοσιογραφία που δεν υπηρετεί τον λαό αλλά τον χειραγωγεί και τρόπον τινά τον εξουσιάζει.

Το βιβλίο του Έκο είναι μια σύνθεση ιστορίας και μυθοπλασίας, όπου με λιτό τρόπο ξαναφέρνει στο φως σημεία που πονάνε την ιταλική κοινωνία – κάτι που συνήθως εμείς αποφεύγουμε, έστω και ως αναφορά.

Το «Φύλλο μηδέν» είναι ένα πολύ καλό μυθιστόρημα, έχοντας να πει πάρα πολλά πράγματα, δίδοντας τροφή για σκέψη, όπως πρέπει να κάνει η καλή λογοτεχνία.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ειρήνη Δερμιτζάκη

Η Ειρήνη Δερμιτζάκη, με αφορμή το βιβλίο της «Γεννημένος Λούζερ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εύμαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
20.10.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ