Έχουμε διαβάσει 2962 βιβλία

Η ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ

20.12.2015
Συντάκτης: Ευμορφία Ζήση
facebook email
Η ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ
Εκδοτικός Οίκος
ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Γωγώ Αρβανίτη
Κατηγορία
ISBN
978-618-03-0013-0
Σελίδες
552
Μία από τις καλύτερες νέες ταλαντούχους συγγραφείς της Σουηδίας εμφανίζεται και πάλι στο λογοτεχνικό προσκήνιο με το τρίτο της βιβλίο της σειράς εγκλημάτων ‘’Φριεντρίκα Μπέργιμαν’’. Η Kristina Ohlsson είναι πολιτική επιστήμονας και μέχρι πρόσφατα εργαζόταν στο αντιτρομοκρατικό τμήμα του OΑΣΕ (Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη), καθώς επίσης και ως αναλύτρια στο Εθνικό Σουηδικό Αστυνομικό Συμβούλιο, στο υπουργείο Εξωτερικών της Σουηδίας και στο Σουηδικό Κολέγιο Εθνικής Άμυνας.

Μια άγνωστη γυναίκα παρακολουθεί μια παλιά ταινία μιας άλλης γυναίκας που παγιδεύεται στον θάνατο. Είναι ψεύτικη ή πραγματική;

Μια νεαρή γυναίκα εξαφανίζεται χωρίς να αφήσει ίχνη, καθώς πηγαίνει σε ένα πάρτι και μόνο δυο χρόνια αργότερα βρίσκεται το πτώμα της, διαμελισμένο με τον χειρότερο τρόπο, σε ένα απομονωμένο σημείο στην άκρη του δάσους. Η ιατροδικαστική ομάδα αναγνωρίζει το σώμα της Ρεμπέκα Τρόλε, φοιτήτριας στο κοντινό πανεπιστήμιο. Αναλύτρια εγκλημάτων, η Φριεντρίκα Μπέργιμαν και η ομάδα της προσπαθούν να λύσουν την υπόθεση και τα ερωτήματα που ανακύπτουν όσον αφορά το ποιος είναι υπεύθυνος για τον αποτρόπαιο θάνατο της Ρεμπέκα. Σύντομα, περισσότερα πτώματα βρίσκονται στην ίδια περιοχή, αλλά ο δολοφόνος παραμένει ακόμη ελεύθερος. Καθώς η Φριεντρίκα ερευνά βαθιά την υπόθεση, ανακαλύπτει ότι όταν η Ρεμπέκα πέθανε ερευνούσε την υπόθεση ενός ατόμου με σκοτεινό παρελθόν – και ήταν πολύ κοντά στην αποκάλυψη. Πρόκειται για μία συγγραφέα παιδικών βιβλίων που είχε καταδικαστεί για τη δολοφονία του συζύγου της. Η Ρεμπέκα ήταν πεπεισμένη για την αθωότητα της συγγραφέως και λίγο πριν από τον θάνατό της –καθόλου τυχαίο– είχε βρει πληροφορίες που αποδείκνυαν τη θεωρία της. Η Φριεντρίκα ασχολείται με πολύ πάθος με τη διερεύνηση της υπόθεσης αυτής, αλλά όταν το όνομα του εραστή της εμφανίζεται στο προσκήνιο ως πιθανού υπόπτου είναι δύσκολο γι’ αυτήν να το διαχειριστεί.

Πρόκειται για ένα αστυνομικό μυθιστόρημα με μεγάλη απήχηση, καθώς η συγγραφέας δημιουργεί τόσο μια περίτεχνη αστυνομική ιστορία όσο και ένα πολυεπίπεδο μυστήριο που εμπλέκει τους αναγνώστες σε μια περίπλοκη υπόθεση με απρόσμενη κατάληξη. Για άλλη μια φορά η ευφυής αναλύτρια εγκλημάτων της Στοκχόλμης, που αντιμετώπισε περίπλοκες υποθέσεις στο ‘’Unwanted’’ και στο ‘’Silenced”, στο παρόν αστυνομικό μυθιστόρημα επανέρχεται στο προσκήνιο προσπαθώντας να λύσει μια υπόθεση εξαφανισμένων προσώπων. Καθώς προσπαθεί να λύσει το μυστήριο μιας φρικιαστικής-ανατριχιαστικής ανακάλυψης η Φριεντρίκα ανακαλύπτει ότι κανείς δεν είναι υπεράνω υποψίας, ακόμη και οι πιο κοντινοί σε αυτήν. Αυτή η πολυεπίπεδη ιστορία βασίζεται σε ένα συγκλονιστικό τέλος. Η συγγραφέας αφηγείται αποσπάσματα από το παρελθόν και ρίχνει σύντομες ματιές στη ζωή του κάθε χαρακτήρα. Όπως οι πέτρες σε έναν πέτρινο τοίχο, τα αποσπάσματα-θραύσματα χτίζονται το ένα πάνω στο άλλο, με αποτέλεσμα μια δυνατή δομή που εξαρτάται από τις σχέσεις μεταξύ των κομματιών. Οι αναγνώστες ίσως σκεφτούν να κρατήσουν σημειώσεις όσον αφορά τη συναρπαστική ζωή των χαρακτήρων που σκιαγραφεί η συγγραφέας. Υπάρχει ένας ηλικιωμένος συγγραφέας παιδικών βιβλίων που δεν έχει γράψει λέξεις για δεκαετίες, ένας πρώην φίλος με μια ανησυχητική εμμονή και ένα δίχτυ μυστηρίου που περιλαμβάνει σεξουαλικές επιθέσεις, πορνογραφία και τέτοιου είδους ταινίες. Είναι σκοτεινές υποθέσεις και η Kristina Ohlsson δεν παραιτείται, αλλά αντίθετα μας οδηγεί σε μια κοντινή ματιά στα κίνητρα και στις μεθόδους του δολοφόνου.

Η Kristina Ohlsson δίνει στον αναγνώστη στοιχεία και ίχνη για τη διερεύνηση της υπόθεσης. Η δράση δεν σταματά για μεγάλο χρονικό διάστημα και σύντομα η συγγραφέας μας οδηγεί να αναρωτηθούμε πώς όλα θα ταίριαζαν μεταξύ τους.

Η σύνθετη πλοκή κρατά τους αναγνώστες στο σκοτάδι με μια αίσθηση τρόμου, αλλά οι ακαθόριστες πλευρές ισορροπούνται από την επιμονή της ερευνήτριας απέναντι στην κυριαρχούσα διαφθορά και την αποφασιστικότητά της να μην αφήσει την ανθρωπιά να εξαφανιστεί.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ειρήνη Δερμιτζάκη

Η Ειρήνη Δερμιτζάκη, με αφορμή το βιβλίο της «Γεννημένος Λούζερ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εύμαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
20.10.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ