Έχουμε διαβάσει 2938 βιβλία

Ο ΧΡΟΝΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΗΘΕΛΑ

16.04.2015
facebook email
Ο ΧΡΟΝΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΗΘΕΛΑ
Εκδοτικός Οίκος
ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Στέφανος Δημητριάδης
Κατηγορία
ISBN
978-960-03-5813-1
Σελίδες
304

Το φάντασμα του χρόνου

Like the ghost of a dear friend dead
Is Time long past.
A tone which is now forever fled,
A hope which is now forever past,
A love so sweet it could not last,
Was Time long past.

“Time Long Past”, Percy Bysshe Shelley

Ο χρόνος που πέρασε, ο χρόνος που χάθηκε, ο χρόνος που ο καθένας μας προσπαθεί να ξανακερδίσει. Αυτός είναι ο ουσιαστικός πρωταγωνιστής στο μυθιστόρημα του Ιταλού Φάμπιο Βόλο. Η μάχη με τον χρόνο και τη μνήμη –χαμένη ή κερδισμένη μάχη δεν έχει σημασία– και η αγωνία να προλάβεις να προφτάσεις κάποιον ή κάτι πηγάζει μέσα από ένα μυθιστόρημα επιφανειακά απλό, χωρίς ανατροπές, αλλά με αρκετό προβληματισμό και ελάχιστο διδακτισμό.

Ο Λορέντσο, ο πρωταγωνιστής της ιστορίας, βίωσε μια δύσκολη παιδική και εφηβική ηλικία γεμάτος αγωνία για τη δύσκολη οικονομική κατάσταση των γονιών του. Αναγκάστηκε πολύ νωρίς να πάρει δύσκολες αποφάσεις και να προσπαθήσει να σταθεί στα πόδια του. Οι αποφάσεις του όμως τον έφεραν αντιμέτωπο με την αποδοκιμασία του πατέρα του. Και εδώ ακριβώς αρχίζει να αποκαλύπτεται το πραγματικό πρόβλημα του Λορέντσο: δεν μπορεί να δείξει την αγάπη του. Δεν μπόρεσε να τη δείξει στον πατέρα του –ούτε και ο πατέρας του μπόρεσε να το κάνει αυτό– και δεν κατάφερε να τη δείξει στη γυναίκα που αγαπά και η οποία τον εγκατέλειψε ακριβώς για αυτό τον λόγο. Τώρα, όμως, ο πρωταγωνιστής τρέχει να προλάβει τον χρόνο και για τις δύο αυτές αγάπες: ο πατέρας του είναι άρρωστος και η γυναίκα που αγαπά ετοιμάζεται να παντρευτεί κάποιον άλλον. Πώς μπορείς όμως να σταματήσεις τον χρόνο όταν κάποιος ή κάτι είναι έτοιμοι να σου τον αρπάξουν από τα χέρια;

Χρησιμοποιώντας πρωτοπρόσωπη αφήγηση και μέσα από κεφάλαια που εναλλάσσονται ανάμεσα στην εξιστόρηση της σχέσης με τον πατέρα και αυτής με τη γυναίκα που θέλει να ξανακερδίσει, ο συγγραφέας φτιάχνει μια συγκινητική και ταυτόχρονα σαρκαστική ιστορία για τα πράγματα και τους ανθρώπους που θεωρούμε ως δεδομένους στη ζωή μας, αγνοώντας ότι όλες οι σχέσεις απαιτούν κόπο για να κρατηθούν. Χωρίς να πέφτει στιγμή σε εύκολες παγίδες συγκίνησης κατορθώνει να υπενθυμίσει στον κάθε αναγνώστη στοιχεία από τη δική του ζωή. Η προσπάθεια του Λορέντσο να αλλάξει και να βελτιώσει τον εαυτό του και να προσπαθήσει να κερδίσει όσα έχασε του δίνει ώθηση και δύναμη να τρέξει, να προσπαθήσει, να παρακαλέσει για λίγο χρόνο, ακόμα και αν το αποτέλεσμα δεν είναι αυτό που προσδοκά ή ελπίζει. Όπως ανέφερα και στην αρχή πιθανόν να μην έχει σημασία η τελική έκβαση των προσπαθειών. Ο Λορέντσο κάνει την υπέρβαση, βάζει στην άκρη όλα όσα αισθανόταν μια ζωή και ρισκάρει να νιώσει νέα συναισθήματα, να εκφραστεί με περισσότερη ειλικρίνεια και να αφήσει τον εαυτό του να γίνει δέκτης των πραγματικών συναισθημάτων των άλλων. Και αυτό από μόνο του αποτελεί ένα κατόρθωμα.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Αφιέρωμα στην ελληνική λογοτεχνία

Αφιέρωμα του Diavasame.gr στην ελληνική λογοτεχνία. Για 13η συνεχή χρονιά, η συντακτική ομάδα του Diavasame.gr θα επιλέξει και θα παρουσιάσει κριτικές βιβλίων από Έλληνες συγγραφείς από τις 15/7 έως και την 29/7.
10.07.2019
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/12/2018-31/5/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/12/2018 έως 31/5/2019.
03.06.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ευτυχία Γιαννάκη και τους Πιτσιμπουίνους της

Η Ευτυχία Γιαννάκη, με αφορμή την κυκλοφορία της πρώτης περιπέτειας των Πιτσιμπουίνων «Μυστήριο στη Λίμνη Λαμπίκο» από τις εκδόσεις Ίκαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
02.06.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ