Έχουμε διαβάσει 2926 βιβλία

ΦΕΡΑΓΚΥΣ

22.03.2015
Συντάκτης: Αγγέλα Γαβρίλη
facebook email
ΦΕΡΑΓΚΥΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΕΡΑΤΩ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Δήμος Μαρουδής
Κατηγορία
ISBN
978-960-229-126-9
Σελίδες
333

Έρωτας και μυστήριο στο Παρίσι

Δεν θα επιχειρήσω βέβαια εδώ μια παρουσίαση του μεγέθους του Ονορέ ντε Μπαλζάκ, θα πω μόνο ότι μαζί με τον Ουγκώ και τον Φλωμπέρ αποτελούν τα θεμέλια (στιβαρά, ακλόνητα και θηριώδη σε διαστάσεις) της σύγχρονης λογοτεχνίας: θα πρέπει να τους διαβάζει κανείς ξανά και ξανά, κυρίως εκείνοι που γράφουν, διότι κάθε βιβλίο τους εκτός από την αναγνωστική απόλαυση που προσφέρει, αποτελεί μάθημα για το πώς κάνεις μια ανθρώπινη ιστορία, λογοτεχνικό αριστούργημα.

Η παρούσα νουβέλα με ήρωα τον μυστηριώδη και τραγικό Φεραγκύς, είναι η πρώτη από την τριλογία «Η ιστορία των Δεκατριών» (οι άλλες δύο νουβέλες, «Η Δούκισσα του Λανζαί» και «Το κορίτσι με τα χρυσά μάτια», κυκλοφορούν επίσης στα ελληνικά από άλλες εκδόσεις και σκοπεύω οπωσδήποτε να τις αναζητήσω), και εντάσσονται στο ευρύτερο έργο «Σκηνές της παρισινής ζωής, μελέτες των ηθών του 19ου αιώνα» το οποίο κυκλοφόρησε αρχικά τμηματικά από το 1833 έως το 1835. Ο Μπαλζάκ στον πρόλογό του μας λέει ότι είναι μια ιστορία που του αφηγήθηκε προσωπικά εις εκ των «Αφοσιωμένων», μίας ομάδας δεμένης με όρκους μυστικότητας και πίστης στα πρότυπα των τεκτόνων. Συγγραφικό εύρημα ή αλήθεια; Δεν μπορούμε να το γνωρίζουμε, όμως δεν έχει και σημασία. Διότι με υλικό αυτή την ιστορία έρωτα και μυστηρίου, ο συγγραφέας δημιουργεί ένα έργο τέχνης, με βασικό πρωταγωνιστή το ίδιο το Παρίσι του 19ου αιώνα.

Η αφήγηση ανοίγει με το ερωτικό πάθος ενός νεαρού και γοητευτικού αξιωματικού για μια παντρεμένη γυναίκα, που όμως μοιάζει όχι μόνο ενάρετη και απλησίαστη, αλλά και απόλυτα ερωτευμένη με το σύζυγό της. Μια τυχαία συνάντηση μεταξύ τους, σε ύποπτη ώρα για μια καθωσπρέπει κυρία της εποχής, θα αποβεί μοιραία. Ο νεαρός αρχίζει να την ακολουθεί και βλέπει ότι μπαίνει σε ένα άγνωστό σπίτι. Από εκείνη τη στιγμή η ανακάλυψη της κρυφής ερωτικής ζωής της αγαπημένης του, γίνεται η έμμονη ιδέα του – και η καταστροφή του. Διότι η κυρία Ζυλ, πράγματι συναντά έναν άντρα: τον Φεραγκύς, επικεφαλής της μυστικής ομάδας των «Αφοσιωμένων». Όταν εκείνος θα αντιληφθεί ότι ο νεαρός βρίσκεται στα ίχνη τους, θα επιχειρήσει να τον δολοφονήσει, με τη μορφή ατυχήματος. Έτσι θα ξεκινήσει μια σειρά από γεγονότα που θα κορυφωθούν σε ένα ανθρώπινο δράμα με τραγικές συνέπειες για όλους: τον αξιωματικό, την κυρία Ζυλ, το σύζυγό της αλλά και τον Φεραγκύς…

Πέρα από μυστήριο της πλοκής -ποια είναι αυτή η σκοτεινή οργάνωση και πώς είναι δυνατόν να έχει διασυνδέσεις σε όλες τις τάξεις της γαλλικής κοινωνίας και βεβαίως, ποια σχέση συνδέει την κυρία Ζυλ με τον αρχηγό της-, ο Μπαλζάκ με την αξεπέραστη σε δύναμη πένα του αποδίδει στο χαρτί ένα ολοζώντανο και γοητευτικό πορτρέτο του Παρισιού και των χαρακτηριστικών ανθρώπινων τύπων που το κατοικούν από όλες τις κοινωνικές τάξεις: πραγματικά ο αναγνώστης ξεπερνά τα όρια του χώρου και του χρόνου και νιώθει ότι μεταφέρεται στους δρόμους των παρισινών συνοικιών. Όσο για το χτίσιμο των χαρακτήρων, πρωταγωνιστών και μη, δεν μπορεί κανείς παρά να υποκλιθεί στον Μπαλζάκ για τις ικανότητές του ως ψυχογράφου. Ειλικρινά, δεν θα ξεχάσετε κανέναν τους όταν κλείσετε τις σελίδες του βιβλίου, σαν τους γνωρίσατε στην πραγματική ζωή.

Η κοινωνική κριτική, κυρίως μέσω του χιούμορ και της ειρωνείας, και η καταγραφή των άθλιων συνθηκών διαβίωσης των φτωχών τάξεων συνυπάρχουν με τη γνωστή αγάπη του Μπαλζάκ για την πολυτέλεια, χωρίς το αποτέλεσμα να ξενίζει τον αναγνώστη, αφού αποτελούν τις δύο όψεις του νομίσματος της αγαπημένης του πόλης ενώ η τέχνη του στη γραφή έχει την ικανότητα να γεφυρώνει κάθε χάσμα. Και βέβαια δεν θα ήταν ο Μπαλζάκ, αν δεν παρουσίαζε με την αφοσίωση πιστού στο θεό του, τις ηρωίδες του -όλες ανεξαιρέτως, όμορφες και άσχημες, αριστοκράτισσες και «εργατριούλες», νέες και ηλικιωμένες-, με λατρεία για το γυναικείο σώμα και θαυμασμό για το μυστήριο της γυναικείας ψυχοσύνθεσης. Και νομίζω πως μπορεί να ειπωθεί, ότι ανήκει σε εκείνο το είδος άντρα που αγαπά περισσότερο τα ελαττώματα μιας γυναίκας παρά τις αρετές της…

Τέλος, θα πρέπει οπωσδήποτε να αναφέρω την πολύ καλή μετάφραση και την εξαιρετική ποιοτικά έκδοση, με επίμετρο για τη ζωή και το έργο του συγγραφέα και τους αγαπημένους μου «Ερωτευμένους» του Γκυστάβ Κουρμπέ στο εξώφυλλο. Στο σύνολό του ο «Φεραγκύς» είναι ένα λογοτεχνικό διαμάντι: μικρό το δέμας ίσως σε σχέση με το τεράστιο έργο του συγγραφέα, αλλά στ’ αλήθεια κάποιοι δημιουργοί είναι τόσο σπουδαίοι, ώστε ακόμα και τα «ψίχουλα» από το τραπέζι τους είναι κλάσεις ανώτερα από το πολυτελές δείπνο των άλλων…

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Αφιέρωμα στην ελληνική λογοτεχνία

Αφιέρωμα του Diavasame.gr στην ελληνική λογοτεχνία. Για 13η συνεχή χρονιά, η συντακτική ομάδα του Diavasame.gr θα επιλέξει και θα παρουσιάσει κριτικές βιβλίων από Έλληνες συγγραφείς από τις 15/7 έως και την 29/7.
10.07.2019
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/12/2018-31/5/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/12/2018 έως 31/5/2019.
03.06.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ευτυχία Γιαννάκη και τους Πιτσιμπουίνους της

Η Ευτυχία Γιαννάκη, με αφορμή την κυκλοφορία της πρώτης περιπέτειας των Πιτσιμπουίνων «Μυστήριο στη Λίμνη Λαμπίκο» από τις εκδόσεις Ίκαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
02.06.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ