Έχουμε διαβάσει 2956 βιβλία

ΔΩΣΕ ΜΟΥ ΛΙΓΗ ΖΩΗ

15.05.2015
facebook email
ΔΩΣΕ ΜΟΥ ΛΙΓΗ ΖΩΗ
Εκδοτικός Οίκος
ΙΚΑΡΟΣ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Ανταίος Χρυσοστομίδης
Κατηγορία
ISBN
978-960-572-055-1
Σελίδες
205
Προσπαθώντας να δώσω έναν τίτλο στο κείμενό μου για το νέο μυθιστόρημα του Paolo di Paolo, διαπίστωσα ότι δεν μου είναι εύκολο να σκεφτώ κάποιον που να συμπεριλαμβάνει όλα όσα δημιουργεί, προκαλεί και απαιτεί η ιστορία από τον αναγνώστη. Ιστορία ενηλικίωσης, φόρος τιμής σε έναν διανοούμενο, πολέμιο του φασισμού ή μήπως αντιπαραβολή ερωτικών ιστοριών; Μάλλον πρόκειται για το σύνολο των παραπάνω.

Στο Τορίνο του 1926, καθώς ο φασισμός θεριεύει μέρα με τη μέρα, ο νεαρός φοιτητής Μοράλντο, μόνιμα ανασφαλής και αναποφάσιστος, παρακολουθεί από μακριά τον συνομήλικό του, Πιέρο. Με ανάμεικτα συναισθήματα για αυτόν –τον θαυμάζει και ταυτόχρονα τον αντιπαθεί– προσπαθεί χωρίς αποτέλεσμα να τον πλησιάσει. Ο στόχος του θα ξεχαστεί για λίγο, όταν εξαιτίας μιας βαλίτσας συναντά την Καρλότα. Ο μόνιμα διστακτικός Μοράλντο αποφασίζει να πάρει τη ζωή στα χέρια του και ακολουθεί τη δυναμική και ανεξάρτητη κοπέλα στο Παρίσι. Και εκεί είναι που θα ανταλλάξει τις πρώτες και τελευταίες του κουβέντες με τον άνθρωπο που τόσο πολύ επιθυμούσε να γνωρίσει. Η διαδρομή τον στιγματίζει, τον αλλάζει, τον οδηγεί στην ουσιαστική ενηλικίωση μέσα από την εμπειρία μιας οδυνηρής στιγμής.

Φυσικά, το μυθιστόρημα δεν είναι μόνο η ιστορία του Μοράλντο, αλλά και η ιστορία του Πιέρο (πρόκειται για τον Πιέρο Γκομπέτι, διανοούμενο και εκδότη που αγωνίστηκε κατά του φασισμού και πέθανε σε πολύ νεαρή ηλικία). Είναι η αφήγηση της (αυτό)εξορίας του στο Παρίσι, αφού η ζωή του στο Τορίνο βρίσκεται συνεχώς σε κίνδυνο. Είναι η ιστορία ενός ανθρώπου που ζητά λίγο χρόνο ακόμα για να προλάβει να φωνάξει την αντίθεσή του σε όσα συμβαίνουν στην πατρίδα του, λίγο χρόνο για να πολεμήσει όπως και από όπου μπορεί. Λίγο χρόνο που δεν έχει.

Είναι ακόμα μια ιστορία για τον έρωτα μέσα από δύο τόσο διαφορετικά ζευγάρια, κυρίως όμως μέσα από δυο διαφορετικές προσωπικότητες. Η Άντα, η σύζυγος του Πιέρο, ήρεμη, δοσμένη στον άντρα της, έχει παραμερίσει οικειοθελώς τις προσωπικές της ανάγκες για να στηρίξει το δικό του όραμα. Η Καρλότα, η κοπέλα που κυνηγά ο Μοράλντο, γεμάτη ενέργεια και ταυτόχρονα παθητική, ανεξάρτητη και αδέσμευτη, δίνεται στον έρωτα όποτε επιθυμεί και αναχωρεί όταν αισθάνεται ότι απειλείται η ανεξαρτησία της. Δυο γυναίκες αντίθετες που απαιτούν η καθεμιά τους ξεχωριστά τον σεβασμό του συντρόφου τους –και κατ’ επέκταση του αναγνώστη– για τη δύναμή τους να μένουν πιστές στις αποφάσεις τους και αυτό που ορίζουν ως σκοπό της ζωής τους.

Μέσα από σύντομα κεφάλαια, στιγμιότυπα θα έλεγε κανείς, και με λόγο ενιαίο, με διαλόγους και εσωτερικούς μονολόγους μπλεγμένους μέσα στην αφήγηση ή την περιγραφή, ο Paolo di Paolo γράφει ένα μυθιστόρημα για τη ζωή, αυτή τη σύντομη ανάσα μέσα στον χρόνο, για τις μικρές ή μεγάλες μάχες του ατόμου, για την κινητήριο δύναμη του έρωτα.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ειρήνη Δερμιτζάκη

Η Ειρήνη Δερμιτζάκη, με αφορμή το βιβλίο της «Γεννημένος Λούζερ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εύμαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
20.10.2019
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/12/2018-31/5/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/12/2018 έως 31/5/2019.
03.06.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ