Έχουμε διαβάσει 3013 βιβλία

ΚΑΤΑ ΜΟΝΑΣ

25.02.2015
facebook email
ΚΑΤΑ ΜΟΝΑΣ
Εκδοτικός Οίκος
OPERA
Συγγραφέας
Μετάφραση
Αχιλλέας Κυριακίδης
Κατηγορία
ISBN
978-960-8397-66-8
Σελίδες
200

Ψυχικά τοπία

Ένας επικείμενος θάνατος και οι αντιδράσεις των μελών της οικογένειας που πρέπει να τον αντιμετωπίσει βρίσκονται στο επίκεντρο του μυθιστορήματος του Αργεντινού Αντρές Νέουμαν, ο οποίος επιλέχθηκε από τον εκδοτικό οργανισμό Granta ως ένας από τους καλύτερους νέους ισπανόφωνους συγγραφείς.

Ο Μάριο είναι ετοιμοθάνατος. Ο χρόνος που του απομένει είναι λίγος και το γνωρίζει. Αποφασίζει να αναλάβει ένα ταξίδι με την νταλίκα του αδερφού του και να πάρει μαζί του τον γιο του Λίτο, ώστε ο μικρός να έχει αργότερα την ανάμνηση αυτής της περιπέτειας με τον πατέρα του. Παράλληλα, πίσω στο σπίτι η Ελένα, η σύζυγος του Μάριο, προσπαθεί να συμφιλιωθεί με την ιδέα του θανάτου και με τη δική της ανάγκη να νιώσει ζωντανή. Σε μια προσπάθεια επιβίωσης συνάπτει ερωτικό δεσμό με τον γιατρό του Μάριο και συνειδητοποιεί ότι μπορεί να αισθανθεί ζωντανή μέσα από τον πόνο και τον εξευτελισμό.

Εν συντομία αυτή είναι η ιστορία του μυθιστορήματος του Νέουμαν, ο οποίος την αναπτύσσει μέσα από τρεις εναλλασσόμενους μονόλογους: ο Μάριο, ο οποίος αργοπεθαίνει στο νοσοκομείο, συγκεντρώνει τις αναμνήσεις του από τη ζωή του και κυρίως από το τελευταίο ταξίδι με την νταλίκα για να τις αφήσει κληρονομιά στον γιο του, ο Λίτο καταγράφει τις εντυπώσεις του και τα συναισθήματά του από αυτό το ταξίδι που τόσο καιρό το επιθυμούσε, ενώ η Έλενα σημειώνει στο ημερολόγιό της τις βαθύτερες σκέψεις της, τους φόβους και τις ενοχές της. Τρεις αφηγήσεις συγκλονιστικές και διακριτές ακόμα και αν αφαιρέσεις το όνομα του αφηγητή από την αρχή του κάθε κεφαλαίου, καθώς ο συγγραφέας έχει καταφέρει να δημιουργήσει τρεις ξεχωριστές αφηγηματικές φωνές. Ο λόγος του Μάριο, προφορικός, ασθματικός και αγωνιώδης, χωρίς τελείες και περιττές παύσεις. Ο λόγος του Λίτο, γεμάτος παιδικές απορίες, αλλά οξυδερκής και υποψιασμένος, αποδεικνύει το πόσο αφελείς είναι οι ενήλικες που προσπαθούν να παραπλανήσουν τα παιδιά. Και τέλος ο λόγος της Ελένα. σκληρός και τρυφερός ταυτόχρονα, γεμάτος λογοτεχνικά σταυροδρόμια (σημειώσεις από μυθιστορήματα που διαβάζει), εκφράζει τον ψυχισμό του ανθρώπου που μένει πίσω όταν ένα αγαπημένο πρόσωπο χάνεται: αγάπη, ενοχή, ανάγκη για επιβίωση, όλα υπάρχουν μέσα στα γραπτά της και είναι όλα φυσιολογικά, αναμενόμενα.

Με ένα μυθιστόρημα που δεν εκβιάζει τον οίκτο ή τη συμπάθεια για τους πρωταγωνιστές και τα όσα βιώνουν, ο Νέουμαν καταφέρνει να μιλήσει για τον θάνατο και την απώλεια τοποθετώντας τον αναγνώστη στο ίδιο δωμάτιο με τους χαρακτήρες, μέσα στις ψυχές τους και δίνοντάς του τη δυνατότητα να αφουγκραστεί αυτά που όλοι θεωρούμε ότι βρίσκονται μακριά από εμάς, ότι δεν θα μας συμβούν ποτέ. Και το κάνει με τρόπο που δεν είναι καταθλιπτικός, αλλά παραδόξως απελευθερωτικός, όπως ένα ταξίδι στη θάλασσα για να τιμήσεις τη μνήμη κάποιου που δεν έμαθε να κολυμπά…

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ