Έχουμε διαβάσει 3025 βιβλία

Ο ΑΝΑΡΧΙΚΟΣ ΤΡΑΠΕΖΙΤΗΣ

04.10.2015
Συντάκτης: Βασιλική Χρίστη
email
Ο ΑΝΑΡΧΙΚΟΣ ΤΡΑΠΕΖΙΤΗΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΜΙΝΩΑΣ
Συγγραφέας
Μετάφραση
'Εντσον Ρέις Μέιρα
Κατηγορία
ISBN
978-960-481-760-3
Σελίδες
78
«Ο αναρχικός τραπεζίτης» του Φερνάντο Πεσσόα (1888-1935) δημοσιεύτηκε το 1922, μετά το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και τη Ρωσική Επανάσταση, όπως σημειώνει εύστοχα στο επίμετρο της παρούσας έκδοσης ο Βραζιλιάνος μεταφραστής και κλασικός φιλόλογος Έντσον Ρέις Μέιρα. Έχει τη μορφή ενός σωκρατικού, τρόπον τινά, διαλόγου, όπου δύο φίλοι συζητούν καθισμένοι στην απέναντι πλευρά ενός τραπεζιού. Ο τραπεζίτης απαντά στην ερώτηση του συνομιλητή του πώς έγινε (και παραμένει) αναρχικός, αν και τραπεζίτης, αναπτύσσοντας επαγωγικούς συλλογισμούς. Έτσι μαθαίνουμε πως, γεννημένος σε μια φτωχή οικογένεια αλλά διαθέτοντας το χάρισμα της εξυπνάδας, κατάλαβε από νωρίς πως οι άνθρωποι γεννιούνται ίσοι αλλά οι κοινωνικοί θεσμοί (ή οι κοινωνικές επινοήσεις, όπως τις αποκαλεί) τους κάνουν άνισους. Γι΄ αυτό έγινε αναρχικός: για να βοηθήσει να δημιουργηθεί μια ελεύθερη κοινωνία, απαλλαγμένη απ΄ ό,τι διαστρεβλώνει τη φύση του ανθρώπου. Μήπως όμως οι άνθρωποι βολεύονται μέσα σε αυτή την ανελευθερία; Μόνος δρόμος μένει τότε η ατομική δράση: κάπως έτσι ο ταπεινής καταγωγής νεαρός θα δουλέψει σκληρά, πολύ σκληρά, και για πολύ καιρό, μετερχόμενος όλα τα μέσα, «το μονοπώλιο, τη χρηματοοικονομική απάτη, ακόμα και τον αθέμιτο ανταγωνισμό» (σελ. 62), ώστε να υποτάξει το χρήμα και να απελευθερωθεί από την επιρροή του, επιτυγχάνοντας τον σκοπό του, να γίνει και να παραμείνει ελεύθερος, με την πιο σωστή, και στην πραγματικότητα τη μόνη, αναρχική μέθοδο που υπάρχει.

Αυτή είναι λοιπόν η ιστορία του ασυνήθιστου τραπεζίτη που επινόησε ο μεγάλος Πορτογάλος συγγραφέας, ο οποίος καταφέρνει μέσα σε μερικές σελίδες να μας κάνει να σκεφτούμε για την κοινωνία και τους θεσμούς της αλλά και την ελευθερία ως σκοπό ζωής.

Η έκδοση του «Μίνωα» έχει ως πλεονέκτημα, σε σχέση με την προηγούμενη έκδοση των «Γραμμάτων» (1989) που είχαμε υπόψη μας, ότι είναι απευθείας μετάφραση στα ελληνικά από τα πορτογαλικά, χωρίς δηλαδή τη μεσολάβηση μιας τρίτης γλώσσας. Το επίμετρο του μεταφραστή ξεκαθαρίζει έτσι κάποιες, ίσως ανεπαίσθητες για το μη εξασκημένο μάτι, διαφορές από εκείνη την έκδοση, στην οποία θα πρέπει, ωστόσο, να πιστωθεί μια πιο ευρεία παρουσίαση του έργου του Πεσσόα.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ