Έχουμε διαβάσει 3025 βιβλία

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΧΕΙΜΩΝΑ

25.01.2015
Συντάκτης: Διονύσης Μαρίνος
facebook email
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΧΕΙΜΩΝΑ
Εκδοτικός Οίκος
ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Σταυρούλα Αργυροπούλου
Κατηγορία
ISBN
978-960-566-409-1
Σελίδες
240

Αν μια νύχτα του χειμώνα ένας συγγραφέας…

… που λέγεται Πολ Όστερ, έβαζε τον εαυτό του μπροστά στον εαυτό του, σε μια de profundis συνάντηση όπου τα πάντα παίζονταν με ανοιχτά χαρτιά και το αντικαθρέφτισμα του ειδώλου του ήταν καθαρό –δίχως ακκισμούς και ωραιοποιήσεις–, τότε θα έγραφε ένα βιβλίο που θα το ονόμαζε «Ημερολόγιο του χειμώνα».

Μόνο που στην πραγματικότητα θα ήταν τα χειρόγραφα της ζωής του, εκεί στο κατώφλι των 64 ετών, σε έναν απολογισμό που δεν προσκολλάται σε ημερολογιακές αντιστοιχίσεις, αλλά ακολουθεί έναν δικό του κρυφό, ασθματικό, πυρετικό ρυθμό, σαν να είναι μια ανάσα ή πολλές μαζί ή σαν το λαμέντο να παίζεται σε τόνους εύθυμους και σκωπτικούς, αλλά και το χαρμόσυνο να κρύβει μέσα του μια δόση θλίψης για τα πράγματα και τους ανθρώπους που χάθηκαν και δεν θα γυρίσουν.

Τούτο το συγγραφικό (και όχι μόνο) memoir εκκινεί από το παράδοξο ότι βασικός «ήρωας» δεν τίθεται ο συγγραφέας, ούτε ο άνδρας πριν από τον συγγραφέα, αλλά το σώμα. Διότι από αυτό άρχονται όλα. Μέσα στις συντεταγμένες του συντελούνται τα μυστήρια, τα πάθη, οι ομορφιές και οι φρίκες (sic) της ζωής. Αυτό το κορμί που μάτωσε, πλήγωσε και πληγώθηκε, αγάπησε και ρίγησε και έπεσε ξανά και σηκώθηκε ξανά και έκλαψε και ράγισε και θαυμάστηκε, αυτό το σώμα –το δικό του σώμα–, ο Όστερ το θέτει ως τη βασική αρχή για να μιλήσει για τον εαυτό του.

Μόνο που δεν μονολογεί – αντιθέτως, χρησιμοποιώντας τη γενικώς ασύμβατη δευτεροπρόσωπη αφήγηση, είναι σαν να συνομιλεί με έναν «παλιόφιλο» που κάποιες φορές έγινε εχθρός και τις περισσότερες έμεινε ένας ξένος,, διότι μόνο έξω από τον εαυτό μας μαθαίνουμε ποιοι είμαστε. Ο Όστερ ανακυκλώνει γεγονότα της ζωής, δεν τα εκθέτει με χρονική σειρά, δεν έχει σκοπό να αυτοβιογραφηθεί με τρόπο εξαντλητικό, έτσι που να μην ξεχάσει καμία πτυχή του βίου του.

Επιπλέον δεν διστάζει να τσαλακωθεί και να θρυμματίσει την εικόνα του, όχι όμως με τη λογική μιας ετεροχρονισμένης αυτομαστίγωσης, αλλά με σκοπό να τον συνθέσει ξανά. Τώρα που η σπουδαία νιότη πέρασε και τα «ζεστά» βράδια του έρωτα, του πάθους και των εφηβικών καυγάδων είναι πλέον μακριά και ο δρόμος προς το όποιο τέλος φαντάζει πιο κοντινός, ο Όστερ στοχάζεται πάνω στα ένδοξα και τα άδοξα, τα μικρά και τα μεγάλα.

Τα παιδικά και εφηβικά σκιρτήματα, οι γυναίκες με τις οποίες συνδέθηκε, τα πάμπολλα σπίτια που άλλαξε και κάθε ένα κουβαλούσε ένα κομμάτι ζωής, τα ταξίδια που έκανε, τα πρώτα διαβάσματα, αλλά και οι δικές του πρώιμες απόπειρες στη γραφή, οι σχέσεις με τους γονείς του, με τους συγγενείς και με φίλους.

Οι φανατικοί αναγνώστες του Όστερ, ακόμη και σε αυτό το βιβλίο που δεν είναι προϊόν μυθοπλασίας, θα βρουν «απλωμένες» όλες τις αρετές του: διαύγεια γραφής, ευαισθησία, μια λοξή φωτεινότητα και γοητευτική αφήγηση. Ο συγγραφέας του Μπρούκλιν, πριν καν υπάρξει άλλος τέτοιος στην περιοχή, δεν ξεχνάει ούτε στιγμή στο ενεργητικό γράψιμο αυτού του βιβλίου ότι είναι συγγραφέας. Εξ ου και αναφέρεται σε αυτή τη διαδικασία με τη σωματοποιημένη διάστασή της («το γράψιμο είναι κάτι σαν χορός, είναι η μουσική του σώματος»). Δεν λησμονεί το σώμα που φθείρεται και περνάει πλέον στη φάση του χειμώνα, εκείνης της περιόδου που δεν κουβαλάει την ξεγνοιασιά του καλοκαιριού, την ανθοφορία της άνοιξης και τη θλίψη του φθινοπώρου, αλλά ένα βάρος που μέσω της τέχνης γίνεται λιγάκι πιο υποφερτό. Οι φωνές των ανθρώπων που έφυγαν από τη ζωή του τού μιλούν, τους ακούει, συνομιλεί όμως και με τους ζώντες. Μια πόρτα έκλεισε, μια άλλη άνοιξε. Ο συγγραφέας είναι πάντα εκεί να καταγράψει.

Η πολύ εύστοχη μετάφραση ανήκει στη Σταυρούλα Αργυροπούλου.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ