Έχουμε διαβάσει 3013 βιβλία

Ο ΛΟΦΟΣ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ

02.03.2008
Συντάκτης: Αγγέλα Γαβρίλη
facebook email
Ο ΛΟΦΟΣ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ
Εκδοτικός Οίκος
ΑΓΝΩΣΤΟ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Παντελής Γιαννουλάκης
Κατηγορία
ISBN
960-88293-7-2
Σελίδες
207

"Stranger in a Strange Land"

 Κάποιοι άνθρωποι ό,τι και να τους δώσεις,
 ζητούν ακόμα το φεγγάρι.

                                       Ντενίς Λέβερτοφ

Υπάρχουν κάποια έργα που ξεπερνούν κατά πολύ τις προσδοκίες του αναγνώστη από ένα απλό συγγραφικό πόνημα, αφήνοντάς τον έκθαμβο μπροστά στις πύλες διαστάσεων και κόσμων πέρα από τις πέντε αισθήσεις. Ο «Λόφος των Ονείρων» (1907) ανήκει σ' αυτό το σπάνιο είδος, αφού είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα καλογραμμένο βιβλίο της λογοτεχνίας του Φανταστικού: πρόκειται για ένα αληθινό μυητικό κείμενο με τη μορφή μυθιστορήματος από τον μεγάλο Ουαλλό συγγραφέα και μυστικιστή Άρθουρ Μάχεν (1863-1947).

Αν μιλήσουμε με τους συμβατικούς όρους της κριτικής παρουσίασης ενός βιβλίου, το κείμενο διηγείται την ιστορία ενός νεαρού στην αγγλική επαρχία του 19ου αιώνα που έχει το ''σαράκι'' της λογοτεχνίας. Απαξιωμένος από τους συνανθρώπους του, αφού δεν έχει ούτε οικονομικά μέσα ούτε κοινωνική θέση, βρίσκει καταφύγιο στη φλογερή του φαντασία και τις υψηλές φιλοδοξίες να μεταφέρει στο χαρτί τις ανείπωτες, μεταφυσικές εμπειρίες που βιώνει περιπλανώμενος στα σκοτεινά δάση και στα ρωμαϊκά ερείπια της ουαλλικής υπαίθρου: φαύνοι και νύμφες τον καλούν κοντά τους, μυστικές πόλεις ανοίγονται μπροστά του, τα στοιχεία της Φύσης του αποκαλύπτουν τη μαγική τους δύναμη.

Ο Λούσιαν -ήτοι ο Φωτισμένος- αγωνίζεται νυχθημερόν να γράψει το βιβλίο που δεν γράφτηκε ποτέ για την παράλληλη πραγματικότητα στην οποία ζει, αλλά οι προσπάθειες αποβαίνουν άκαρπες. Φεύγει για το Λονδίνο, όπου κλεισμένος σ' ένα άθλιο δωμάτιο και μη έχοντας καμιά επαφή με την κοινωνία την οποία περιφρονεί όπως ακριβώς τον περιφρόνησε, αφοσιώνεται στο μεγάλο έργο του. Η Άλλη Πλευρά τον κερδίζει όλο και περισσότερο, όσο πιο βαθιά προχωρά μέσα της τόσο χάνει τον μίτο του γυρισμού στον κόσμο των ανθρώπων - ώσπου τελικά το Όνειρο ''καταπίνει'' τον Ονειρευόμενο που δεν μπορεί ούτε θέλει πια να επιστρέψει...

Λέξη τη λέξη, σελίδα τη σελίδα, ο συγγραφέας - με γλώσσα ποιητική, γεμάτη συναίσθημα και κέλτικο λυρισμό, ανοίγει μια πύλη για έναν ονειρικό κόσμο του οποίου η σκοτεινή γοητεία παρασύρει όχι μόνο τον Λούσιαν αλλά και τον αναγνώστη. Η περίτεχνη γραφή του είναι γεμάτη ''πορτραίτα'' της φύσης αλλά και των αστικών τοπίων: δέντρα, κοιλάδες, ποτάμια, δρόμοι, σπίτια, ερείπια... , όλα είναι ζωντανά συμμετέχοντας στην αφήγηση ως πρόσωπα που επηρεάζουν την πλοκή και καθορίζουν την πορεία του μοναχικού ήρωα. Παράλληλα, ο Μάχεν ασκεί δριμεία κριτική στην ανθρώπινη κοινωνία και τον υλισμό στον οποίο είναι παραδομένη, ενώ αποδίδει τη διαδικασία της γέννησης ενός βιβλίου -τον επώδυνο τοκετό του συγγραφέα για να φέρει στη ζωή την έμπνευσή του-, τόσο ρεαλιστικά που ακόμα και εκείνοι που δεν έχουν το δαιμόνιο της συγγραφής, κατανοούν και συμπάσχουν.
 
Άξια συγχαρητηρίων είναι η λογοτεχνική απόδοση του κειμένου από τον Παντελή Γιαννουλάκη, ενώ ο πρόλογος του Λόρδου Ντάνσανυ είναι ένα επιπλέον ''δώρο'' για τους αναγνώστες που αγαπούν τη λογοτεχνία του Φανταστικού, αν και «Ο Λόφος των Ονείρων» πόρρω απέχει απ' αυτόν τον στενό χαρακτηρισμό. Ο Άρθουρ Μάχεν δημιουργεί ένα κρυπτικό έργο υψηλής αισθητικής, πλασμένο με τον τρόπο των παλιών δασκάλων της Τέχνης: αποκαλύπτει, με την αλληγορία του μύθου και με την αλφάβητο των συμβόλων, ''τα άρρητα'' σε όσους θέλουν και μπορούν να τα αποκωδικοποιήσουν. Περισσότερα απλά δεν μπορούν να ειπωθούν...

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ