Έχουμε διαβάσει 2962 βιβλία

Ο ΗΤΤΗΜΕΝΟΣ

02.03.2008
facebook email
Ο ΗΤΤΗΜΕΝΟΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΕΜΠΕΙΡΙΑ
Συγγραφέας
Μετάφραση
978-960-417-206-1
Κατηγορία
ISBN
978-960-417-206-1
Σελίδες
335

Ο πόλεμος και η ήττα μέσα από μια χιουμοριστική ματιά

Οι περισσότεροι γνωρίζουν τον Sir Peter Ustinov (1921-2004) ως έναν από τους σημαντικότερους Άγγλους ηθοποιούς. Ωστόσο, ο Ustinov εκτός από εξαίρετος ηθοποιός υπήρξε και ένας πολύ σημαντικός συγγραφέας τόσο μυθιστορημάτων, όσο και θεατρικών έργων - κάποια από τα έργα του έχουν παρασταθεί και στην Ελλάδα. Έτρεφε μεγάλη αγάπη για την Ελλάδα και υπήρξε πρεσβευτής της UNICEF προσπαθώντας να βοηθήσει με όποιο τρόπο μπορούσε το συνάνθρωπο. Κυρίως, όμως, ήταν ένας σπουδαίος καλλιτέχνης με πολύ ανεπτυγμένη αίσθηση του χιούμορ η οποία είναι φανερή και στο λογοτεχνικό του έργο.

Ο Ηττημένος είναι η ιστορία του Χανς Βίντερσιλντ, ο οποίος είναι το στερνοπούλι ενός μεσήλικου ζευγαριού. Μεγάλωσε στη Γερμανία του Χίτλερ που ετοιμάζεται για το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Γίνεται αξιωματικός του γερμανικού στρατού και μπαίνει στον πόλεμο με πραγματική πίστη στην υπεροχή των Γερμανών. Αφού περάσει από διάφορα μέτωπα, βρίσκεται στη Φλωρεντία του 1944 και για πρώτη φορά στη ζωή του ερωτεύεται μια Ιταλίδα πόρνη. Όταν τα γερμανικά στρατεύματα υποχωρούν, ο Χανς χάνει την Ιταλίδα του και αντί να προσπαθήσει να εγκαταλείψει την Ιταλία παίρνει ξανά το δρόμο για τη Φλωρεντία, σε μια απόπειρα να βρει το κορίτσι που ερωτεύτηκε. Αφού περάσει από διάφορες δοκιμασίες και φτάσει στον προορισμό του, βρίσκεται αντιμέτωπος με την αλήθεια και τα εγκλήματα που έχει διαπράξει.

Το μυθιστόρημα αναπτύσσεται μέσα από μια τριτοπρόσωπη αφήγηση και με ένα βιογραφικό ύφος. Η ιστορία ξεκινάει με τη γέννηση του Χανς, συνεχίζει με την ανατροφή του για να τονιστεί η εξέλιξη του φανατικού ναζιστή, και κλείνει με τις πολεμικές του εμπειρίες και το θάνατό του. Ο χαρακτήρας του Χανς αναλύεται λεπτομερώς από το συγγραφέα που ταυτόχρονα δείχνει να συμπαθεί και να λυπάται τον πρωταγωνιστή του. Ο έρωτάς του για την Τερέζα δεν είναι μια σαρκική ανάγκη, αλλά μια ψυχολογική απόπειρα να δει τον κόσμο με άλλα μάτια, πιο τρυφερά.

Η γλώσσα του Ustinov είναι άλλοτε απλή και άλλοτε περιγραφική. Το πλεονέκτημα, όμως, αυτού του μυθιστορήματος είναι το χιούμορ και ο σαρκασμός του συγγραφέα, ο τρόπος που σχολιάζει τα εθνικά στερεότυπα χωρίς να γελοιοποιεί τους λαούς και η μεγάλη του αγάπη για τους ήρωές του, καθώς πάντα τους περιγράφει ή τους αναλύει, αλλά ποτέ δεν τους κριτικάρει.
Πολύ καλή η μετάφραση της κυρίας Καλλιγέρη σε ένα ιδιαίτερα σημαντικό μυθιστόρημα.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ειρήνη Δερμιτζάκη

Η Ειρήνη Δερμιτζάκη, με αφορμή το βιβλίο της «Γεννημένος Λούζερ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εύμαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
20.10.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ