Έχουμε διαβάσει 3013 βιβλία

Η ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΤΗΣ ΑΥΓΗΣ

02.03.2008
Συντάκτης: Στέφανος Ξένος
facebook twitter linkedin email
Η ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΤΗΣ ΑΥΓΗΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΜΠΑΤΣΙΟΥΛΑΣ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Στέλλα Πεκιαρίδη
Κατηγορία
ISBN
978-960-89288-7-9
Σελίδες
148

"Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο"
 Η συμφιλίωση με το παρελθόν

Ο Βάλτερ Βελτρόνι γεννήθηκε στη Ρώμη το 1955. Υπήρξε εκδότης της καθημερινής εφημερίδας «L’Unita». Το 1987 εκλέχτηκε για πρώτη φορά στην ιταλική Βουλή. Στην πρώτη κυβέρνηση Πρόντι διετέλεσε υπουργός Πολιτισμού και Περιβάλλοντος, αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Αθλητισμού. Εκλέχτηκε Δήμαρχος της Ρώμης το 2001 και το 2006, ενώ το 2007 ανέλαβε την ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος. Είναι παντρεμένος και έχει δυο κόρες. «Η ανακάλυψη της αυγής» είναι το πρώτο του λογοτεχνικό βιβλίο.
     
Το συγκεκριμένο βιβλίο είναι ένα μυθιστόρημα όπου ο ήρωας, ο Τζοβάνι, αρέσκεται να παρακολουθεί καθημερινά το πρώτο φως της αυγής, αφουγκράζεται την πρωινή αύρα, ηρεμεί και αναζητεί τον εαυτό του. Η οικογένειά του βρίσκεται σε ημιδιαλυμένη κατάσταση, η μητέρα απουσιάζει διαρκώς λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων, ο γιος είναι μοναχικός και μελαγχολικός, η κόρη βρίσκεται αιχμαλωτισμένη στις κρίσεις που της προκαλεί το σύνδρομο Ντάουν, ενώ ο ίδιος είναι συχνά βυθισμένος στις σκέψεις του. Όταν όλη η οικογένεια του ήρωα απουσιάζει από το σπίτι για μεγάλο διάστημα, ο Τζοβάνι βρίσκει την ευκαιρία να ταξιδέψει στο παρελθόν του. Επαναφέρει στη μνήμη του την πιο μαύρη σελίδα της ιστορίας του, την ημέρα που ο πατέρας του έφυγε ξαφνικά και δεν ξαναγύρισε. Πηγαίνει στο πατρικό του σπίτι που έχει γίνει έρμαιο του χρόνου και βηματίζει στα δωμάτια, γεμάτος αναμνήσεις. Περιπλανώμενος στον χρόνο, αποφασίζει να σχηματίσει στο τηλέφωνο τον αριθμό που είχε μικρός στο ίδιο ακριβώς σπίτι και που λογικά δεν θα έπρεπε να υφίσταται. Όμως ξαφνικά, αφού πάρει και το τελευταίο νούμερο, ακούει τη γραμμή να καλεί. Μια παιδική φωνή ακούγεται από την άλλη πλευρά. Δεν αργεί ν’ αντιληφθεί πως στην άλλη πλευρά του τηλεφώνου είναι ο ίδιος του ο εαυτός πριν από τριάντα χρόνια, λίγες ημέρες πριν την εξαφάνιση του πατέρα του. Τότε, με την βοήθεια του νεαρού εαυτού του, επιδίδεται στην αναζήτηση του πατέρα του, στην ανακάλυψη της δικής του αυγής.  
     
Το έργο του Βάλτερ Βελτρόνι είναι ένα βιβλίο που διαβάζεται εύκολα. Ο συγγραφέας αφηγείται σε πρώτο πρόσωπο, χρησιμοποιώντας απλή γλώσσα. Κυρίαρχο στοιχείο του κειμένου είναι η αφήγηση, ενώ οι διάλογοι είναι πολύ λίγοι, τοποθετημένοι όπου χρειάζεται. Επίσης, ο συγγραφέας δίδει στον ήρωα το ρόλο του παντεπόπτη αφηγητή, προκειμένου να εκφράσει, αλλά και να απελευθερωθεί από τις σκέψεις του. Γεγονός είναι πως το κείμενο έχει αδυναμίες ως προς τη δομή του, κάνει συχνές αναδρομές στο παρελθόν ή δίνει μεγάλη έκταση σε πρόσωπα και πράγματα που επιχειρούν να σκιαγραφήσουν την καθημερινότητα του ήρωα. Παρ'όλα αυτά το εν λόγω βιβλίο μπορεί να αποτελέσει για τον αναγνώστη μια ευχάριστη συντροφιά.
     
«Η ανακάλυψη της αυγής» είναι ένα μυθιστόρημα που αναδίνει την ανάγκη του ανθρώπου να συμφιλιώνεται με το παρελθόν του και πώς η απομάκρυνση από τις ρίζες οδηγεί τον καθένα σε μια άνυδρη πραγματικότητα. Τέλος, η μετάφραση της Στέλλας Πεκιαρίδη είναι καλή, προσδίδοντας έναν ιδιαίτερο τόνο στο βιβλίο, αφήνοντας όμως εκτεθειμένα τα αδύναμα σημεία του κειμένου.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ