Έχουμε διαβάσει 3025 βιβλία

Ο ΩΚΕΑΝΟΣ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ

05.12.2014
facebook email
Ο ΩΚΕΑΝΟΣ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ
Εκδοτικός Οίκος
SELINI
Συγγραφέας
Μετάφραση
Μαρία Έξαρχου
Κατηγορία
ISBN
978-618-5049-10-2
Σελίδες
221

Κατάδυση στους παιδικούς εφιάλτες

Βιβλία για μικρούς και μεγάλους, σημαντικά βραβεία, υποψηφιότητα για Oscar (για το “Coraline” που έγινε ταινία), διεθνής αναγνώριση. Αυτά είναι μερικά από τα στοιχεία που μπορεί να βρει κανείς στο βιογραφικό του Βρετανού Neil Gaiman. Δεν είχε τύχει ποτέ να διαβάσω κάτι δικό του και οφείλω να ομολογήσω ότι μετανιώνω που δεν το είχα κάνει μέχρι σήμερα.

«Ο ωκεανός στο τέλος του δρόμου» ξεκινάει με την επιστροφή του ανώνυμου αφηγητή/πρωταγωνιστή στο πατρικό του στο Σάσεξ για μια κηδεία. Μετά το τέλος της κηδείας, καθώς περιπλανιέται, φτάνει σε ένα παλιό αγρόκτημα και θυμάται τη χρονιά που έγινε επτά ετών, το αποτυχημένο πάρτι γενεθλίων του και τα γεγονότα που οδήγησαν στη γνωριμία του με τη Λέτι Χέμπστοκ, τη μητέρα της και τη γιαγιά της. Σχεδόν σαράντα χρόνια πριν, λοιπόν, ένας άντρας σκοτώνει το γατάκι του αφηγητή και λίγο αργότερα αυτοκτονεί μέσα στο αμάξι της οικογένειάς του. Αυτά τα γεγονότα θα ξυπνήσουν ένα κακόβουλο πνεύμα που τρέφεται από και ταυτόχρονα τροφοδοτεί την ανάγκη/αγάπη των κατοίκων για χρήμα διαταράσσοντας τις ισορροπίες. Στο σπίτι του μικρού εμφανίζεται με το πρόσωπο μίας νταντάς που καταφέρνει και χειραγωγεί τους πάντες και με μεγάλη ευκολία διασπά τους οικογενειακούς δεσμούς. Το αγόρι αδυνατεί να εξηγήσει τα γεγονότα και η μόνη που φαίνεται να μπορεί να τον βοηθήσει είναι η Λέτι. Με αρωγούς τη μητέρα της και τη γιαγιά της αναλαμβάνουν να εξολοθρεύσουν το κακό προτού η ζημιά γίνει ανεπανόρθωτη.

Μέσα από μια πρωτοπρόσωπη αφήγηση, που έχει την ατμόσφαιρα του ονείρου/εφιάλτη και του παραμυθιού ταυτόχρονα, ο συγγραφέας γράφει μια αρκετά τρομακτική ιστορία. Τρομακτική, όχι επειδή παρουσιάζονται τρομακτικά συμβάντα –που φυσικά υπάρχουν στη ροή της ιστορίας– αλλά επειδή τα γεγονότα δημιουργούν μια αίσθηση ασφυξίας: πώς μπορείς να ξεφύγεις από κάτι που δεν καταλαβαίνεις; Εγκλωβισμένος σε μια ανεξήγητη κατάσταση ο εφτάχρονος πρωταγωνιστής δεν έχει πού να στηριχτεί, αφού τα ενήλικα μέλη της οικογένειάς του δείχνουν υπνωτισμένα από το πλάσμα που ελέγχει ακόμα και τις σκέψεις τους. Η μόνη του βοήθεια είναι ένα κορίτσι που ονομάζει μια μικρή λιμνούλα ωκεανό και δύο γυναίκες που φαίνεται να κρύβουν μέσα τους τη σοφία όλου του κόσμου. Μάγισσες, πνεύματα; Ο νεαρός ποτέ δεν θα καταλάβει τι ακριβώς είναι η Λέτι και η οικογένειά της. Δεν τον ενδιαφέρει όμως. Αυτό που έχει αξία για αυτόν είναι ότι τον πίστεψαν και τον βοήθησαν.

Ο Gaiman προσεγγίζει με άριστο τρόπο την παιδική ηλικία. Ο αναγνώστης γίνεται μάρτυρας του χειρότερου εφιάλτη ενός παιδιού. Ο εφιάλτης δεν είναι μόνο ένα γεγονός που μπορεί να γεννήσει τον έντονο φόβο –και είμαι σίγουρη ότι όλοι σε κάποια περίοδο της παιδικής μας ηλικίας ήρθαμε αντιμέτωποι με κάτι που μας τρόμαξε σε μεγάλο βαθμό– αλλά κυρίως το ότι οι ενήλικες, όπως οι γονείς του μικρού στη συγκεκριμένη ιστορία, αδυνατούν να κατανοήσουν αυτό τον φόβο και κατά συνέπεια να βοηθήσουν στην αντιμετώπισή του. Αυτή ακριβώς η διαπίστωση αυξάνει το αίσθημα της αγωνίας του αναγνώστη και αγγίζει κάτι από τη δική του (χαμένη πια;) παιδική ψυχή. «Ο ωκεανός στο τέλος του δρόμου» δεν είναι ένα μυθιστόρημα για παιδιά, αλλά για μεγάλους. Για μεγάλους που θέλουν –ή μήπως πρέπει– να θυμηθούν τι σημαίνει να είσαι παιδί.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ