Έχουμε διαβάσει 2944 βιβλία

Ο ΜΕΤΑΞΟΣΚΩΛΗΚΑΣ

08.02.2015
facebook email
Ο ΜΕΤΑΞΟΣΚΩΛΗΚΑΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΨΥΧΟΓΙΟΣ
Συγγραφέας
Robert Galbraith
Μετάφραση
Χρήστος Καψάλης
Κατηγορία
ISBN
978-618-01-0654-1
Σελίδες
624

Εγκλήματα σε λογοτεχνικό χώρο

Μετά την επιτυχία που γνώρισε το πρώτο αστυνομικό μυθιστόρημα του Ρόμπερτ Γκαλμπρέιθ (ψευδώνυμο της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, γνωστής συγγραφέως των μυθιστορημάτων του Harry Potter), ξανασυναντάμε τον ιδιωτικό ντετέκτιβ Κόρμοραν Στράικ σε μια περιπέτεια που αυτή τη φορά εκτυλίσσεται στον εκδοτικό χώρο.

Ο Στράικ γνωρίζει απρόσμενη επαγγελματική επιτυχία μετά τη δημοσιότητα που έλαβε η τελευταία υπόθεση με την οποία ασχολήθηκε. Η υπόθεση που αναλαμβάνει αυτή τη φορά φαίνεται αρχικά πολύ απλή. Μια μεσήλικη γυναίκα του ζητάει να εντοπίσει τον σύζυγό της, έναν ιδιόρρυθμο συγγραφέα, ο οποίος έχει τη συνήθεια να εξαφανίζεται για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Πριν εξαφανιστεί, ο Όουεν Κουίν είχε ολοκληρώσει το τελευταίο του μυθιστόρημα στο οποίο εκθέτει με τον χειρότερο τρόπο τους γνωστούς του: τη γυναίκα του, την ερωμένη του, την ατζέντισσά του, τον επιμελητή του και έναν άλλο συγγραφέα και παλιό του φίλο. Ο Στράικ ξεκινάει την αναζήτησή του ακριβώς από αυτά τα άτομα, όταν όλα όσα είχε στο μυαλό του ανατρέπονται. Το πτώμα του συγγραφέα εντοπίζεται και η σκηνή του εγκλήματος είναι βγαλμένη από τις σελίδες του μυθιστορήματός του. Μήπως κάποιος από αυτούς που θίχτηκαν εξαιτίας των όσων έγραψε έφτασε στον φόνο; Η αστυνομία συλλαμβάνει τη σύζυγο του συγγραφέα και ο Στράικ, με τη βοήθεια της έξυπνης βοηθού του Ρόμπιν, πρέπει να καταφέρει να εντοπίσει τον πραγματικό ένοχο.

Πρέπει να παραδεχτούμε ότι η συγγραφέας ξέρει καλά πώς να δημιουργεί την κατάλληλη ατμόσφαιρα και να διαχειρίζεται σωστά τα στοιχεία του μυστηρίου ώστε να μην κουράζει τον αναγνώστη της – ιδιαίτερα σε ένα τόσο ογκώδες μυθιστόρημα. Αρχικά δημιουργεί το πλαίσιο στο οποίο κινούνται ο Στράικ και η Ρόμπιν, δίνοντας τόσα στοιχεία για την προσωπική τους ζωή και τις σκέψεις τους όσα είναι απαραίτητα για να τους μετατρέψει από απλούς τύπους αστυνομικών ιστοριών σε χαρακτήρες που εξελίσσονται. Κατά δεύτερο λόγο υφαίνει ένα έγκλημα και ένα δίκτυο υπόπτων οι οποίοι συνδέονται όχι μόνο από το γεγονός ότι όλοι απασχολούνται στον χώρο των εκδόσεων, αλλά και με σχέσεις αντιπάθειας ή ακόμα και μίσους. Όλοι έχουν το κίνητρο, αφού όλοι έχουν κατά καιρούς θιχτεί από τον Κούιν, και οι περισσότεροι είχαν και την ευκαιρία. Το στοίχημα για τον Στράικ είναι να αναλύσει σωστά το τελευταίο μυθιστόρημα του συγγραφέα και να εντοπίσει τα στοιχεία που υποδεικνύουν τον δολοφόνο του.

Συνεχείς ανατροπές, ύποπτοι πέραν πάσης υποψίας και ένα μυστήριο μπλεγμένο –κι εκτελεσμένο– μέσα από τις σελίδες ενός μυθιστορήματος αποτελούν άκρως ενδιαφέροντα στοιχεία για ένα αστυνομικό μυθιστόρημα. Μια επιτυχής δημιουργία ιστορίας μυστηρίου που διαβάζεται πολύ εύκολα παρά τον όγκο του βιβλίου.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Ειρήνη Δερμιτζάκη

Η Ειρήνη Δερμιτζάκη, με αφορμή το βιβλίο της «Γεννημένος Λούζερ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εύμαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
20.10.2019
Περισσότερα

Αφιέρωμα στην ελληνική λογοτεχνία

Αφιέρωμα του Diavasame.gr στην ελληνική λογοτεχνία. Για 13η συνεχή χρονιά, η συντακτική ομάδα του Diavasame.gr θα επιλέξει και θα παρουσιάσει κριτικές βιβλίων από Έλληνες συγγραφείς από τις 15/7 έως και την 29/7.
10.07.2019
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/12/2018-31/5/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/12/2018 έως 31/5/2019.
03.06.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ