Έχουμε διαβάσει 3025 βιβλία

AGATHA CHRISTIE: ΕΓΚΛΗΜΑ ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

23.11.2014
facebook email
AGATHA CHRISTIE: ΕΓΚΛΗΜΑ ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ
Εκδοτικός Οίκος
ΔΙΟΠΤΡΑ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Αύγουστος Κορτώ
Κατηγορία
ISBN
978-960-364-796-6
Σελίδες
368

Η επιστροφή του Πουαρό

Σχεδόν σαράντα χρόνια από την τελευταία λογοτεχνική περιπέτεια του Ηρακλή Πουαρό (1975) και από τον θάνατο της Agatha Christie (1976), οι διαχειριστές της περιουσίας της έδωσαν την άδεια να γραφτεί ένα νέο μυθιστόρημα με πρωταγωνιστή τον Βέλγο ντετέκτιβ. Η συγγραφέας που ανέλαβε αυτό το δύσκολο εγχείρημα, η Sophie Hannah, έχει ήδη μια σημαντική πορεία στη λογοτεχνική σκηνή με τα επιτυχημένα ψυχολογικά θρίλερ της, ενώ κατά καιρούς έχει ασχοληθεί με την ποίηση και την παιδική λογοτεχνία.

Το μυθιστόρημα τοποθετείται στα τέλη της δεκαετίας του 1920 και αρχίζει με τον Πουαρό να απολαμβάνει το γεύμα του σε ένα καφέ, όταν ξαφνικά μπαίνει μέσα μια αναστατωμένη γυναίκα. Λίγο αργότερα του εκμυστηρεύεται ότι σε λίγο πρόκειται να δολοφονηθεί, τον παρακαλεί να μην προσπαθήσει να ανακαλύψει τον δολοφόνο της γιατί ο θάνατός της θα είναι μια πράξη δικαιοσύνης και στη συνέχεια αποχωρεί βιαστική. Το ίδιο βράδυ ο Πουαρό μαθαίνει από τον φίλο του και επιθεωρητή στη Σκότλαντ Γιαρντ Κάτσπουλ ότι τρία άτομα, δύο γυναίκες και ένας άντρας, βρέθηκαν δολοφονημένα σε διαφορετικά δωμάτια ενός πολυτελούς ξενοδοχείου. Τα πτώματα είχαν τοποθετηθεί προσεκτικά και στο στόμα κάθε θύματος βρέθηκε ένα μανικετόκουμπο με τα αρχικά Π.Α.Τ. Ο Πουαρό αρχίζει να υποψιάζεται ότι υπάρχει κάποια σύνδεση ανάμεσα στα τρία θύματα και στη γυναίκα στο καφέ και φοβάται ότι αυτή θα είναι το τέταρτο θύμα του δολοφόνου. Οι έρευνες οδηγούν τον Πουαρό και τον Κάτσπουλ σε ένα μικρό χωριό και σε μία παράξενη ιστορία που συνέβη δεκατρία χρόνια πριν και στοίχισε τη ζωή δύο ανθρώπων. Θα προλάβουν να ανακαλύψουν πώς συνδέεται το παρελθόν με το παρόν προτού εμφανιστεί και το τέταρτο θύμα;

Η συγκεκριμένη περίπτωση μυθιστορήματος δημιουργεί ένα βασικό πρόβλημα στον βιβλιοκριτικό: όσο κι αν επιθυμεί κάποιος να κρίνει το βιβλίο ανεξάρτητα από την αρχική του πηγή αυτό είναι αδύνατο, θέλοντας και μη οδηγείται σε συγκρίσεις. Η Sophie Hannah λοιπόν έχει σεβαστεί απεριόριστα τόσο τη λογοτεχνική φιγούρα στην οποία καλείται να ξαναδώσει ζωή (ο Πουαρό ξαναζωντανεύει στις σελίδες του βιβλίου με το περίεργο μουστάκι του, τη μανία του με την τάξη και την αναλυτική σκέψη), όσο και τον τρόπο με τον οποίο η Christie δομούσε τα μυστήρια που παρουσίαζε. Όπως συχνά συμβαίνει και με τα μυθιστορήματα της Christie, τα οποία αποτελούν τον ορισμό του whodunit, οι ύποπτοι είναι αρκετοί και όλοι θα είχαν κίνητρο και ευκαιρία, ενώ η πραγματική λύση βρίσκεται σε γεγονότα που έλαβαν χώρα στο παρελθόν. Παράλληλα, η Hannah τοποθετεί δίπλα στον Πουαρό έναν βοηθό, τον Κάτσπουλ –θεωρώ έξυπνο να δημιουργήσει έναν δικό της βοηθό και να μην επιλέξει από τους ήδη υπάρχοντες–, ο οποίος με την περιορισμένη του αναλυτική σκέψη και τις συνεχείς απορίες προάγει την υπόθεση χωρίς καν να το συνειδητοποιεί.

Ανταποκρίνεται λοιπόν το μυθιστόρημα της Hannah στις προσδοκίες; Είμαι σίγουρη ότι οι φανατικοί αναγνώστες του είδους δεν θα απογοητευτούν καθόλου. Θα απολαύσουν τον αγαπημένο τους ντετέκτιβ σε μια ιστορία που θα τους κρατάει σε αγωνία μέχρι την τελευταία στιγμή που θα αποκαλυφθεί ο δολοφόνος. Καλή ανάγνωση.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ