Έχουμε διαβάσει 2998 βιβλία

ΤΡΕΙΣ ΟΜΟΡΦΕΣ ΚΟΥΒΑΝΕΣ

16.02.2008
Συντάκτης: Βασιλική Χρίστη
email
ΤΡΕΙΣ ΟΜΟΡΦΕΣ ΚΟΥΒΑΝΕΣ
Εκδοτικός Οίκος
GEMA
Συγγραφέας
Μετάφραση
Τατιάνα Ραπακούλια
Κατηγορία
ISBN
978-960-89025-4-1
Σελίδες
442

Οικογενειακό έπος και μαρτυρία για την μετεπαναστατική Κούβα

Ο Μεξικανός Γκονσάλο Σελόριο (γεν. 1948), μυθιστοριογράφος και δοκιμιογράφος, είναι καθηγητής της Σχολής Φιλοσοφίας του Αυτόνομου Εθνικού Πανεπιστημίου του Μεξικού, όπου κατέχει την έδρα της Ιβηροαμερικανικής Λογοτεχνίας. Έχει δημοσιεύσει δέκα βιβλία, μεταξύ των οποίων δοκίμια για τη λογοτεχνία και την αρχιτεκτονική. Έχει τιμηθεί με το εθνικό βραβείο μυθιστορήματος IMPAC-Conarte-ITESM (Μεξικό, 1999).

Οι «Τρεις όμορφες Κουβανές» είναι ένα αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα, με την έννοια ότι αναφέρεται στην ιστορία της οικογένειας (από την πλευρά της μητέρας) του συγγραφέα και στις συχνές επισκέψεις του στην Κούβα σε διάστημα τριάντα χρόνων. Η Μπιρχίνια, η μεσαία από τις τρεις όμορφες Κουβανές αδελφές, βλέπει για πρώτη φορά τον Μιγέλ Σελόριο σε ένα σινεμά της Αβάνας το 1921, σε ηλικία 15 ετών. Ο χαμηλόβαθμος διπλωματικός υπάλληλος της μεξικανικής πρεσβείας στην Αβάνα θα ερωτευθεί αμέσως αυτό το κορίτσι αριστοκρατικής καταγωγής και θα εξασφαλίσει τη συγκατάθεση της δυναμικής γιαγιάς Αντόνια και του ήπιου παππού Γκονσάλο για το γάμο τους. Θα ζήσουν μαζί πολλά χρόνια, θα κάνουν δώδεκα παιδιά και θα αλλάξουν πολλές φορές κατοικία (και χώρα) μέχρι να εγκατασταθούν οριστικά στο Μεξικό. Ο Γκονσάλο Σελόριο είναι το προτελευταίο από τα παιδιά και ο νεότερος γιος τους. Θα επισκεφθεί για πρώτη φορά την πατρίδα της μητέρας του το 1974, σε ηλικία 27 ετών, ως μέλος μιας επίσημης μεξικανικής αντιπροσωπείας. Σε εκείνο το πρώτο ταξίδι στην Κούβα θα συναντήσει τις αδελφές της μητέρας του, την πρωτότοκη Ροσίτα, όμορφη ακόμα, παρά την ηλικία της και τις στερήσεις και τη νεότερη Άνα Μαρία, χήρα έπειτα από δύο γάμους, που ζει σε ένα παλιό αρχοντικό με την πρώην υπηρέτριά της Ίλντα και έχει μετατραπεί σε φανατική (από φόβο;) οπαδό του Κάστρο.

Το βιβλίο χωρίζεται σε δύο μέρη:  στο πρώτο, η αφήγηση φθάνει περίπου μέχρι το 1989 και καλύπτει τους αρραβώνες (και στη συνέχεια τους γάμους) των κοριτσιών και την εγκατάλειψη της οικογενειακής εστίας, τη γέννηση και το μεγάλωμα των παιδιών τους, καθώς και τη ζωή στη μετεπαναστατική Κούβα. Τα κεφάλαια που αφηγούνται την ιστορία των τριών Κουβανών εναλλάσσονται με εκείνα που αναφέρονται στα ταξίδια του Σελόριο στην Κούβα. Η αφήγηση γίνεται στο δεύτερο και το πρώτο πρόσωπο αντίστοιχα. Στο δεύτερο μέρος, που ακολουθεί γενικά το ίδιο σχήμα, ο συγγραφέας επανέρχεται σε ορισμένες στιγμές για να τις φωτίσει περισσότερο και επεκτείνει την αφήγηση μέχρι τις μέρες μας. Έτσι μαθαίνουμε π.χ. για το θάνατο της αδελφής του Τέρε και του εξαδέλφου του Χουανίτο σε αυτοκινητικό δυστύχημα στο Μεξικό το 1963. Στο δεύτερο μέρος παρουσιάζεται επίσης ένα πλήθος πληροφοριών για την πνευματική ζωή της Κούβας, τους ποιητές και τους μυθιστοριογράφους της.
 
Με απλή, σχεδόν δημοσιογραφική γλώσσα που γίνεται ελεγχόμενα πιο προσωπική και λυρική στη συνέχεια, ο Γκονσάλο Σελόριο γράφει για την Κούβα, τις στερήσεις που προκαλεί στον πληθυσμό το εμπάργκο των ΗΠΑ, τον έλεγχο της ζωής των γειτόνων που ασκούν «διακριτικά» τα μέλη των επιτροπών άμυνας, τις μακροσκελείς ομιλίες του Κάστρο. Ο συγγραφέας ισορροπεί ανάμεσα στην αγάπη για την πατρίδα της μητέρας του (λέει ότι αισθάνεται Κουβανός) και τις αδικίες και τη λογοκρισία της σοσιαλιστικής διαχείρισης και μας δίνει ένα πλούσιο μυθιστόρημα για την ψυχή της Κούβας, που είναι παράλληλα ταξιδιωτικό χρονικό και πολιτική μαρτυρία. Η ελληνική έκδοση συνοδεύεται από κατατοπιστικές σημειώσεις της μεταφράστριας.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ