Έχουμε διαβάσει 3013 βιβλία

ΚΟΚΚΙΝΗ ΣΑΝ ΤΟ ΑΙΜΑ

22.10.2014
facebook email
ΚΟΚΚΙΝΗ ΣΑΝ ΤΟ ΑΙΜΑ
Εκδοτικός Οίκος
ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
Συγγραφέας
Salla Simukka
Μετάφραση
Μαρία Μαρτζούκου
Κατηγορία
ISBN
978-960-566-522-7
Σελίδες
272

Η Χιονάτη ακολουθεί τα ίχνη στο χιόνι

Η σκανδιναβική αστυνομική λογοτεχνία κυριαρχεί στον εκδοτικό χώρο τα τελευταία χρόνια. Οι σκανδιναβοί συγγραφείς έχουν καταφέρει να πιάσουν τον σφυγμό του αναγνώστη και έχουν αναπτύξει μία φόρμα επιτυχημένη. Έτσι, όσα αστυνομικά μυθιστορήματα κι αν διαβάσει κάποιος δεν πρόκειται να αισθανθεί ότι ασχολούνται με τα ίδια θέματα ξανά και ξανά. Η Φινλανδή Σάλα Σιμούκα προσφέρει στο νεανικό αναγνωστικό κοινό αυτή τη φορά μία περιπέτεια με πρωταγωνίστρια τη δεκαεφτάχρονη Χιονάτη – ναι, αυτό είναι το όνομά της.

Χειμώνας σε μια μικρή πόλη της Φινλανδίας. Η Χιονάτη παρακολουθεί μαθήματα σε ένα καλλιτεχνικό σχολείο, προτιμά να περνάει τον χρόνο της μόνη της, αντιμετωπίζει με επιφυλακτικότητα τους συμμαθητές της και δεν μπλέκεται στις δουλειές των άλλων. Ώσπου συμβαίνει κάτι αναπάντεχο. Στον σκοτεινό θάλαμο του σχολείου βρίσκει κρεμασμένα ένα σωρό πλυμένα χαρτονομίσματα. Ποιος μπορεί να τα άφησε εκεί; Αν και αρχικά προτιμά να μην εμπλακεί σε ό,τι συμβαίνει, στην πορεία δεν μπορεί να ξεφύγει. Μία παρέα τριών συμμαθητών της είχε βρει μια τσάντα με ματωμένα χαρτονομίσματα και αποφάσισε να τα κρατήσει. Έπειτα όμως αισθάνονται ότι κινδυνεύουν και δεν ξέρουν πια τι να κάνουν. Η Χιονάτη, διστακτικά στην αρχή αλλά με πολλή αποφασιστικότητα στη συνέχεια, προσπαθεί να τους βοηθήσει να βρουν την άκρη και βρίσκεται μπλεγμένη σε μια απίστευτη περιπέτεια όπου πρωταγωνιστούν έμποροι ναρκωτικών, διεφθαρμένοι αστυνομικοί και νεκρές πόρνες.

Σε τι διαφέρει λοιπόν αυτό το μυθιστόρημα από τα άλλα του είδους; Αρχικά, πρέπει να αναφέρουμε ότι προορίζεται περισσότερο για ένα νεανικό κοινό οπότε δεν συναντάμε κάποια ανάλυση εις βάθος κοινωνικών φαινομένων, όπως η μάστιγα των ναρκωτικών ή το εμπόριο λευκής σαρκός. Η ηρωίδα έχει όλο το θράσος και την περιέργεια της νεανικής της ηλικίας, χαρακτηριστικά τα οποία σε συνδυασμό με τις ικανότητές της και έναν ισχυρό κυνισμό που διαθέτει την κάνουν να ξεχωρίζει. Τι είναι όμως αυτό που την έχει κάνει τόσο μοναχική και απομονωμένη; Η συγγραφέας δίνει κάποιες πληροφορίες για την οικογένεια και για το παρελθόν της Χιονάτης –είναι φανερό ότι έχει πέσει θύμα σχολικού εκφοβισμού σε μικρότερη ηλικία– αλλά δεν ξεκαθαρίζει εάν αυτό το παρελθόν είναι το καθοριστικό γεγονός που διαμόρφωσε την προσωπικότητά της. Αυτό το στοιχείο, αντί να λειτουργεί αρνητικά, προσθέτει μυστήριο στον χαρακτήρα της πρωταγωνίστριας και δημιουργεί ανυπομονησία για το αν θα μάθουμε κάτι παραπάνω στα επόμενα μυθιστορήματα – το «Κόκκινη σαν αίμα» είναι το πρώτο μέρος της «Τριλογίας της Χιονάτης».

Με λιτό και στρωτό λόγο που καταφέρνει να μεταφέρει την παγωμένη ατμόσφαιρα της φινλανδικής κωμόπολης χωρίς πλατειασμούς ή υπερβολές, η Σάλα Σιμούκα δημιουργεί μια ενδιαφέρουσα περιπέτεια που διαβάζεται γρήγορα και δημιουργεί προσδοκίες για τη συνέχεια.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ