Έχουμε διαβάσει 2986 βιβλία

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ

12.10.2014
Συντάκτης: Διονύσης Μαρίνος
facebook email
ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ
Εκδοτικός Οίκος
ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Γιώτα Λαγουδάκου
Κατηγορία
ISBN
978-960-566-482-4
Σελίδες
104

Η αγάπη ουδέποτε εκπίπτει

Μια ερωτική μινιατούρα, έναν κραδασμό αισθήσεων που θάλλει στα βάθη της καρδιάς -στωικά περιμένοντας τη στιγμή που σαν ποτάμι θα ξεχυθεί προς το έτερο μέλος της αγαπητικής συγχορδίας–, σκιαγραφεί με μινιμαλιστικό τρόπο ο Στέφαν Τσβάιχ στο «Ταξίδι στο παρελθόν». Αυτός ο εξαίσιος βιογράφος μεγάλων προσωπικοτήτων, εδώ βιογραφεί τη γέννηση και τη συντριβή ενός έρωτα καταδικασμένου.

Από τη γέννηση, την άνθιση, την καρτερία και την απαντοχή μέχρι την τελική συνάντηση που μόνο χαρμόσυνη αίσθηση δεν φέρνει στους κρυφούς εραστές, ο Τσβάιχ χαρτογραφεί –θαρρεί κανείς- τα αβαθή νερά του ερώτα που κρύβει πνιγμούς και λογής παραφροσύνες. Τόσο που η ιώβεια εγκαρτέρηση αίφνης μετατρέπεται σε φθορά που καταστρέφει κάθε ελπίδα κοινής ζωής.

Ο άντρας της νουβέλας προέρχεται από τα χαμηλά της κοινωνικής πυραμίδας, όμως με πείσμα και θέληση προσπαθεί να ανέβει. Στην εταιρεία που εργάζεται γίνεται ο έμπιστος του μυστικοσύμβουλου (ενός ανθρώπου κύρους και μιας κάποιας ηλικίας). Παλεύοντας με όλες τις εμμονές και τις αρνητικές αναφορές της τάξης του, δέχεται την πρόσκληση του «προστάτη» του να ζήσουν υπό κοινή στέγη –μια στέγη αστικής χλιδής που τείνει αρχικά να τον καταπιεί–, έτσι ώστε να του εκμυστηρευτεί όλα τα μυστικά της εταιρείας και ουσιαστικά να γίνει, συν τω χρόνω, ο αντικαταστάτης του. Εκεί συναντά τη γυναίκα του μυστικοσύμβουλου, αλλά ουσιαστικά βλέπει με γυμνά μάτια την αυγή του έρωτα να φουντώνει μέσα στα βαρυφορτωμένα δωμάτια της κατοικίας. Οι ειδυλλιακές ημέρες διακόπτονται βιαίως –ναι, το παράνομο ζευγάρι προσπαθεί να αποφορτίσει τη μαγνητική δύναμη της έλξης με κρυφά αγγίγματα και ματιές γεμάτες ιμερικές νύξεις-, από την απρόσμενη πρόταση του μυστικοσύμβουλου για μια δουλειά βαρύνουσας σημασίας στο Μεξικό. Με βαριά καρδιά ο Λούντβιχ (ο άντρας) δέχεται, θεωρώντας πως ο χρόνος της απουσίας του δεν θα λειάνει τη δύναμη της αγάπης.

Κι όμως, ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος βρίσκει τους δύο εραστές σε διαφορετικές ηπείρους και με ένα κενό απροσμέτρητης υφής που ξεπερνάει τα χιλιόμετρα και τα σύνορα και διαπερνάει τις καρδιές τους. Φευ, χρειάστηκε να περάσουν εννέα ολόκληρα χρόνια για να συναντηθούν ξανά. Μια συνάντηση περίτρομη, αποκαλυπτική, συντριπτική. Ο άντρας έχει κάνει οικογένεια, η γυναίκα έχασε κάτι από την αισθαντικότητα της νιότης της. Η συνάντησή τους και η απόφασή τους για μια επανασύνδεση με όρους του παρελθόντος (με την επίρρωση ενός σύντομου ταξιδιού), γίνεται η λυδία λίθος της σχέσης τους: ξεκαθαρίζει τα ιζήματα, φέρνει στην επιφάνεια τη σκληρή αλήθεια. Ο φόβος του κοινού μέλλοντος έρχεται να συνδεθεί με τον τρόμο του ιστορικού μέλλοντος που χαράζει πίσω από τη βαριά σκιά των ταραγμένων καιρών. Τη στιγμή που τα φαιά τάγματα του Χίτλερ ετοιμάζονται να προκαλέσουν ένα νέο γενικευμένο μακελειό, το ζευγάρι –καίτοι πλέον δεν φέρει το βάρος μιας άμεσης παρανομίας- καταπίνεται λίγο λίγο από τα αδιέξοδα της σχέσης: τίποτα δεν μπορεί να γεννηθεί εκ νέου, ο χρόνος που ράγισε τον δεσμό τους στέκει από πάνω τους σαν θρηνωδός.

Ναι, η αγάπη ουδέποτε εκπίπτει, όπως λέει και ο Απόστολος Παύλος, όμως δύναται να κοιμηθεί ύπνο βαθύ, με κίνδυνο να μην καταφέρει να ξυπνήσει από το μέγα σκότος.

Μετρ της νουβέλας, ο Τσβάιχ οδηγεί τούτο το ταξίδι προς το παρελθόν προς τα ακρότατα σύνορα της ανθρώπινης καρδιάς. Είναι ένα ταξίδι αυτογνωσίας, κατακρήμνισης και συντριβής. Ο έρωτας ζει με την απουσία του. Η αγάπη ανθεί όταν γνωρίζει πως βαίνει προς την ξηρασία. Οι ζωές των ανθρώπων τέμνονται, επανακαθορίζονται, διασπώνται υπό το βάρος του τυχαίου και της μοίρας.

Η εξαίσια μετάφραση ανήκει στη Γιώτα Λαγουδάκου.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ