Έχουμε διαβάσει 2968 βιβλία

RED

08.10.2014
Συντάκτης: Στέφανος Ξένος
facebook twitter linkedin email
RED
Εκδοτικός Οίκος
ΛΑΓΟΥΔΕΡΑ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Νίκος Ρούσσος
Κατηγορία
ISBN
978-960-7893-16-1
Σελίδες
255

«Ο θάνατος είναι το κατοικημένο σκοτάδι»

Η γνωριμία μου με τα έργα του Jack Ketchum έγινε πριν από περίπου έναν χρόνο, όταν μου τον σύστησε ένας φίλος. Διάβασα πρώτα «Το κορίτσι της διπλανής πόρτας» (εκδόσεις Λογείον). Ενθουσιάστηκα. Εκείνο που με εντυπωσίασε στη γραφή του είναι η ψυχολογική εμβάθυνση των ηρώων του, τους οποίους χειρίζεται άψογα για να διαμορφώσει την πλοκή και να καταλήξει στην κλιμάκωση. Έπειτα, διάβασα το «Κρυφτό» (εκδόσεις Λογείον). Επίσης δυνατό και επιβεβαίωσε τις σκέψεις μου για τον συγγραφέα. Έπειτα, με τη συνέντευξη που του πήρα, κατάλαβα ότι πρόκειται για έναν άνθρωπο ιδιαίτερο. Και τώρα ήρθε η σειρά του «Red», όπως λένε πολλοί του είδους ένα από τα καλύτερά του, το οποίο έγινε και ταινία το 2008 με τον Brian Cox (o Αγαμέμνονας από την ταινία «Τροία»).

Ο Λάντλοου είναι ένας γέρος που ψαρεύει σε μια λίμνη μαζί με τον σκύλο του, Red. Είναι η μόνη συντροφιά που του έχει απομείνει, μετά τον θάνατο της γυναίκας και του μικρότερου γιου του. Τα άλλα δύο του παιδιά βρίσκονται μακριά και η επικοινωνία είναι σπάνια. Καθώς ο Λάντλοου περιμένει να τσιμπήσει κάποιο ψάρι, μια παρέα από τρία αγόρια έρχεται προς το μέρος του. Τον Λάντλοου τον ανησυχεί, αφού δεν είναι καθόλου κοινωνικός τύπος, ενώ ο Red πλάι του αγριεύει. Τα τρία αγόρια ζητούν τα λεφτά του κι εκείνος τους απαντά ότι θα τους δώσει το πορτοφόλι του που βρίσκεται στο αυτοκίνητο, λίγο πιο πέρα. Τότε, ένας νεαρός, που είναι και ο αρχηγός, βγάζει μια καραμπίνα, το καινούργιο του παιχνίδι. Κι έπειτα πυροβολεί τον σκύλο στο κεφάλι.

Μόλις η παρέα φεύγει τραγουδώντας ο Λάντλοου έχει απομείνει με το άψυχο σώμα του Red, του αχώριστου συντρόφου του. Το τυλίγει και αποφασίζει ότι δεν πρέπει να το αφήσει να περάσει. Βρίσκει τα ονόματα των αγοριών και πηγαίνει στα σπίτια τους για να ζητήσει την τιμωρία τους, από τους ίδιους τους γονείς, αλλά πέφτει σε τοίχο. Πηγαίνει στην αστυνομία, αλλά η εύρωστη κατάσταση της μιας οικογένειας δεν αφήνει πολλές υποσχέσεις για εισαγγελική εντολή και σύλληψη. Και τότε, ο Λάντλοου καταλαβαίνει ότι πρέπει να πάρει την κατάσταση στα χέρια του.

Ο Jack Ketchum καταφέρνει για ακόμα μια φορά να επιτύχει ιδανικά μια εξαιρετική παράσταση χαρακτήρων, που προσπαθούν να κινούνται εντός των ορίων, αλλά αναγκάζονται να τα υπερβαίνουν προκειμένου να διατηρήσουν τα ιδανικά τους. Μέσα από τη γραφή του Ketchum καταδυόμαστε στα σκοτεινά σημεία της ανθρώπινης ψυχής, που αποτυπώνονται με ρεαλιστικό και ζωντανό τρόπο, ενώ οι ήρωες δεν αποτελούν καρικατούρες – το μόνο που τους λείπει είναι μια καρδιά να χτυπάει.

Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι, μολονότι η πλοκή στο τέλος μπορεί να φανεί σε κάποιους λίγο τετριμμένη, αρκεί να αναλογιστούμε ότι το έργο εκδόθηκε πριν από 20 περίπου χρόνια.

Κάθε βιβλίο του Jack Ketchum είναι ιδιαίτερο. Κάθε ήρωάς του μοναδικός. Αξίζει να διαβάσετε τα βιβλία του. Όπως, άλλωστε έχει πει και ο Stephen King, όταν ρωτήθηκε ποιος είναι ο πιο τρομακτικός άνθρωπος στην Αμερική: «Πιθανόν, ο Jack Ketchum».

Η μετάφραση του Νίκου Ρούσσου είναι πολύ καλή, αλλά και το εκδοτικό αποτέλεσμα των εκδόσεων Λαγουδέρα ιδιαίτερο και άξιο προσοχής.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ειρήνη Δερμιτζάκη

Η Ειρήνη Δερμιτζάκη, με αφορμή το βιβλίο της «Γεννημένος Λούζερ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εύμαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
20.10.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ