Έχουμε διαβάσει 2956 βιβλία

ΜΕΤΑΞΙ

16.02.2008
facebook email
ΜΕΤΑΞΙ
Εκδοτικός Οίκος
ΠΑΤΑΚΗΣ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Λένα Ταχματζίδου
Κατηγορία
ISBN
978-960-360-978-0
Σελίδες
111

Δρόμοι μεταξιού και συναισθημάτων

Ο Αλεσσάντρο Μπαρίκκο, γεννημένος το 1958 στο Τορίνο, είναι ένας παραγωγικότατος συγγραφέας. Έχει γράψει αρκετά μυθιστορήματα, θεατρικά έργα και δοκίμια και από το πρώτο του μυθιστόρημα έδειξε ότι θα ξεχωρίσει στην ιταλική λογοτεχνία. Το Όνειρα από γυαλί που εκδόθηκε το 1991 έλαβε το βραβείο Campiello στην Ιταλία και το Prix Medicis etranger στη Γαλλία. Ακολούθησαν κι άλλα μυθιστορήματα και βραβεύσεις, ενώ εξέδωσε και μια σύγχρονη εκδοχή της Ιλιάδας. Το Μετάξι εκδόθηκε το 1996 και από τότε έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες, ενώ το 2007 μεταφέρθηκε και στον κινηματογράφο.
 
Το 1861, σε μια μικρή πόλη της Γαλλίας, ο Ερβέ Ζονκούρ αγοράζει μεταξοσκώληκες  και παράγει μετάξι. Είναι ένας ήρεμος άνθρωπος, παντρεμένος με την Έλεν και ευχαριστημένος από τη ζωή του. Όταν μια ασθένεια χτυπάει τους μεταξοσκώληκες της Ευρώπης και της Ασίας, ο Ερβέ μετά από παρότρυνση του Μπολνταμπιού, του μέντορα του, θα ταξιδέψει μέχρι την Ιαπωνία για να αγοράσει αυγά. Εκεί θα γνωρίσει τον Χάρα Κέι, τον άρχοντα ενός χωριού και θα εντυπωσιαστεί από την όμορφη ερωμένη του. Ο Ερβέ κάνει αυτό το ταξίδι για τέσσερα συνεχόμενα χρόνια, ώσπου ο πόλεμος στην Ιαπωνία και η αλλαγή στη διάθεση του Χάρα Κέι τον εμποδίζουν να συνεχίσει τα ταξίδια του. Η κοπέλα, όμως, μένει στο μυαλό του, επηρεάζει τη συμπεριφορά του και προβληματίζει τη γυναίκα του, η οποία θα του κάνει ένα δώρο που αυτός δεν περίμενε ποτέ.
 
Το Μετάξι δεν είναι ένα συνηθισμένο μυθιστόρημα ή μια νουβέλα. Δομημένο σε 65 σύντομα κεφάλαιο (ορισμένα είναι μόλις μισή σελίδα) και γραμμένο σε τριτοπρόσωπη αφήγηση, το βιβλίο αυτό θυμίζει περισσότερο την εξιστόρηση ενός θρύλου ή ενός παραμυθιού: ορισμένα μοτίβα επαναλαμβάνονται, δίνεται πολύ μεγάλη έμφαση στο ταξίδι και τα συναισθήματα των ηρώων περισσότερο σκιαγραφούνται παρά περιγράφονται. Τα σύντομα κεφάλαια δίνουν στο κείμενο ένα γρήγορο ρυθμό, ενώ εντύπωση προκαλεί η απόλυτα ισορροπημένη εικόνα που δίνεται για την αντίθεση ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση.
 
Πολύ καλή η μετάφραση της κυρίας Ταχματζίδου σε μια σύντομη, γρήγορη, αλλά και τρυφερή ιστορία.

 

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ειρήνη Δερμιτζάκη

Η Ειρήνη Δερμιτζάκη, με αφορμή το βιβλίο της «Γεννημένος Λούζερ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εύμαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
20.10.2019
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/12/2018-31/5/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/12/2018 έως 31/5/2019.
03.06.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ