Έχουμε διαβάσει 2968 βιβλία

Η ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΗΣ ΜΑΡΓΚΑΡΕΤ ΘΑΤΣΕΡ

19.10.2014
Συντάκτης: Αγγέλα Γαβρίλη
facebook email
Η ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΗΣ ΜΑΡΓΚΑΡΕΤ ΘΑΤΣΕΡ
Εκδοτικός Οίκος
ΠΑΠΥΡΟΣ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Εριφύλη Μαρωνίτη
Κατηγορία
ISBN
978-960-486-093-7
Σελίδες
160

Η ανθρώπινη κατάσταση

Έχοντας διαβάσει και γοητευτεί από τα ιστορικά της μυθιστορήματα, το δίτομο «Γουλφ Χολ» και τα «Γεράκια» (και τα δύο κυκλοφορούν στα ελληνικά από τις εκδόσεις Πάπυρος) και περιμένοντας με ανυπομονησία το κλείσιμο της τριλογίας, θεωρώ τη Χίλαρι Μαντέλ, δύο φόρες βραβευμένη με Booker, μία σημαντική σύγχρονη λογοτέχνη. Γι’ αυτό και εξίσου ανυπόμονα διάβασα τα δέκα διηγήματα της παρούσας συλλογής, και πάλι σε εξαιρετική μετάφραση της Εριφύλης Μαρωνίτη, που πήρε τον γενικό της τίτλο από το ομώνυμο διήγημα της συγγραφέως, το οποίο ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων στην Αγγλία και έκανε τους Συντηρητικούς να ζητούν την ανάκριση της Μαντέλ από τις αστυνομικές αρχές.

Αλλά, πριν μιλήσουμε γι’ αυτό το διήγημα, θα πρέπει να πω ότι η γραφή της, ένα εντελώς ιδιαίτερο μείγμα ονειρικής, ποιητικής γλώσσας και σκληρού ρεαλισμού και μιας ευθύτητας που σχεδόν σοκάρει, με μάγεψε για μια ακόμα φορά και στα υπόλοιπα διηγήματα της συλλογής. Ξεχώρισα τρία από αυτά, τόσο δυνατά και αληθινά ως αίσθημα, που μου έφεραν δάκρυα στα μάτια. Το πρώτο είναι το «Κόμμα», όπου δύο κορίτσια ένα καλοκαίρι παρακολουθούν την έπαυλη μίας πλούσιας οικογένειας και αναρωτιούνται τι είναι αυτό το περίεργο πλάσμα το οποίο η οικοδέσποινα φροντίζει τόσο πολύ: ένα υπέροχο διήγημα για την τρυφερή αλητεία των παιδικών μας καλοκαιριών (για μας που προλάβαμε έστω και οριακά να ζήσουμε παιδικές ηλικίες όπου μπορούσαμε να λείπουμε για ώρες από τα σπίτια μας παίζοντας και εξερευνώντας τη ζωή), για τη σκληρότητα των παιδιών, η οποία όμως είναι ασήμαντη μπροστά στην αληθινή σκληρότητα της ζωής που «τα περιμένει στη γωνία» και, ταυτόχρονα, μια αλληγορία για την αγάπη – τι μπορεί να κάνει η παρουσία της και πού μπορεί να οδηγήσει ένα παιδί η έλλειψή της.

Το «Σύνδρομο QT» με σοκάρισε σχεδόν με την ανατροπή στο τέλος και δεν νομίζω ότι θα υπάρξει γυναίκα που θα το διαβάσει και δεν θα ταραχθεί συναισθηματικά. Ενώ το «Και η καρδιά σταματά», που πραγματεύεται την πορεία μιας έφηβης προς τον θάνατο λόγω νευρικής ανορεξίας και τη σχέση της με την αδερφή της, είναι ένα αριστούργημα: με επηρέασε βαθιά και δεν νομίζω να ξεχάσω ποτέ την ιστορία και την τελευταία σκηνή.

Τέλος, στη «Δολοφονία της Μάργκαρετ Θάτσερ», η Μαντέλ περιγράφει μία υποθετική απόπειρα δολοφονίας της Βρετανίδας πρωθυπουργού το 1983 (έχω την εντύπωση ότι ακόμα και σήμερα είναι η πιο μισητή πολιτικός στη Βρετανία), όταν ένα μέλος του IRA εισβάλλει στο σπίτι μιας γυναίκας που μένει κοντά σε ένα νοσοκομείο όπου η Θάτσερ νοσηλεύεται για μια μικρή επέμβαση και περιμένει να την πυροβολήσει καθώς θα βγαίνει. Η σχέση που διαμορφώνεται ανάμεσα στην ιρλανδικής επίσης καταγωγής ένοικο (όπως και η Μαντέλ), και στον εκτελεστή καθώς περιμένουν την εμφάνιση της Θάτσερ, καθώς και ο τρόπος με τον οποίο εκείνη ταυτίζεται με τον σκοπό του και επιχειρεί να τον βοηθήσει, είναι εξαιρετικά δοσμένα από την πένα της Μαντέλ που οδηγεί την ιστορία σε ένα χαμηλών τόνων αλλά έντονα φορτισμένο, συναισθηματικά και πολιτικά, φινάλε. Το γιατί το διήγημα ξεσήκωσε τόσες αντιδράσεις είναι προφανές από τον τρόπο που η Μαντέλ περιγράφει τη Θάτσερ ως μια σκληρή γυναίκα, χωρίς κανένα συναίσθημα, που υποκλίνεται στους πλούσιους και απεχθάνεται τους φτωχούς, αλλά και από την περιγραφή του μαρτυρίου της απεργίας πείνας των πολιτικών κρατουμένων του IRA το 1981, που οδήγησε στον θάνατο πολλών από αυτούς –με τη Θάτσερ αδιάλλακτη και ασυγκίνητη απέναντι στα αιτήματά τους–, με πιο γνωστό τον Μπόμπι Σαντς. Το αν η Μαντέλ εγκρίνει την πολιτική βία, δεν μπορώ να το απαντήσω μετά βεβαιότητος από το κείμενο, διότι είναι ένα διήγημα στο οποίο κυρίαρχο είναι το συναίσθημα: η αγανάκτηση απέναντι στην αδικία που δεν μπορείς να πολεμήσεις αλλιώς. Διέκρινα επίσης και κάτι άλλο: την οργή μιας γυναίκας για μια άλλη γυναίκα, η οποία απεκδύεται οποιαδήποτε ευαισθησία και συναίσθημα προκειμένου να φτάσει στην κορυφή και να κυριαρχήσει.

Σε κάθε περίπτωση, τόσο το συγκεκριμένο διήγημα όσο και τα υπόλοιπα της συλλογής είναι μία δυνατή αναγνωστική εμπειρία. Διαβάστε τα, όπως και τα μυθιστορήματα της Χίλαρι Μαντέλ. Είμαι σίγουρη ότι πρόκειται για μια λογοτέχνη που θα μπει επάξια στο πάνθεον των κλασικών για τις επόμενες γενιές.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ειρήνη Δερμιτζάκη

Η Ειρήνη Δερμιτζάκη, με αφορμή το βιβλίο της «Γεννημένος Λούζερ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εύμαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
20.10.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ