Έχουμε διαβάσει 3025 βιβλία

Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ

05.10.2014
Συντάκτης: Στέφανος Ξένος
facebook twitter linkedin email
Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ
Εκδοτικός Οίκος
ΜΕΛΑΝΙ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Καρολίνα Μέρμηγκα
Κατηγορία
ISBN
978-960-9530-80-4
Σελίδες
96

Τι θα έκανες διαφορετικά τη δεύτερη φορά;

Όταν διάβασα πριν από χρόνια το βιβλίο του Henry James «Το θηρίο στη ζούγκλα» (εκδόσεις Άγρα), το οποίο ήταν και η πρώτη επαφή με τον σπουδαίο συγγραφέα, ήταν το άνοιγμα μιας πόρτας σ’ έναν κόσμο πιο εσωτερικό και δύσκολο. Όμως ήταν μια γνωριμία που έμεινε χαραγμένη μέχρι και σήμερα.

Στη νουβέλα «Η δεύτερη ευκαιρία» συναντάμε τον Ντένκομπ, ένα γνωστό συγγραφέα, σε προχωρημένη ηλικία, να περνά το χρόνο του σε μια παραθαλάσσια κωμόπολη της νοτιοδυτικής Αγγλίας. Κρατά στα χέρια του το νέο του βιβλίο «Μέσοι χρόνοι» και περιδιαβαίνει στην εξοχή, αναζητώντας μια δεύτερη ευκαιρία για να ολοκληρώσει όλα εκείνα που άφησε στη μέση, να αδράξει τη ζωή στο μεδούλι της και όχι μόνο ως συγγραφέας-παρατηρητής, όπως πέρασε τα χρόνια που του δόθηκαν.

Σε μια από τις βόλτες του θα γνωριστεί με τον νεαρό γιατρό Χιου, ο οποίος κρατά στα χέρια του επίσης ένα από τα πρώτα αντίτυπα του έργου του Ντένκομπ «Μέσοι χρόνοι» και δηλώνει φανατικός θαυμαστής του συγγραφέα. Ο Χιου συνοδεύει μια γηραιά κυρία ως προσωπικός της γιατρός. Μόλις αντιλαμβάνεται ότι ο άνθρωπος που γνώρισε είναι ο αγαπημένος του συγγραφέας, φεύγει από κοντά της και βρίσκεται στο πλευρό του Ντένκομπ, ο οποίος πλέον έχει καταπέσει και είναι κλινήρης. Ο Χιου, καθώς οι περιστάσεις τον πιέζουν, καλείται να επιλέξει ανάμεσα στον συγγραφέα και στην αριστοκράτισσα κυρία, όμως η απόφαση γι’ αυτόν είναι εύκολη. Και για τον Ντένκομπ ίσως είναι η δεύτερη ευκαιρία που έψαχνε.

Το συγκεκριμένο έργο του Henry James είναι κατά βάση στοχαστικό, γι’ αυτό η πλοκή φαίνεται απλοϊκή. Όμως ο συγγραφέας έντεχνα χρησιμοποιεί τους χαρακτήρες για να αναδείξει τα σημεία που θέλει, αγκιστρώνοντας τον αναγνώστη παντί τρόπω σε κάθε κίνησή τους, σε κάθε διάλογο. Η γραφή δεν είναι στρωτή, ούτε εύκολη. Όμως, το υποβόσκον σκωπτικό ύφος κρατά την ισορροπία, αφήνοντας να διαφανούν σκέψεις που κατά καιρούς έχουν απασχολήσει κάθε άνθρωπο. Γιατί, τελικά, πόσο αναγκαία είναι η δεύτερη ευκαιρία όταν έζησες ή νομίζεις ότι έζησες;

Αν ο Ντένκομπ ανήκει σ’ εκείνους που πιστεύουν ότι ζουν μέσα από τα μάτια των άλλων, τότε ο Χιου είναι η «κάθαρσή» του, το πρόσωπο που εμφανίζεται για να του επισημάνει ότι έζησε αληθινά. Αν πάλι ο Ντένκομπ εμπιστεύεται μονάχα τις διαπιστώσεις του δικού του νου, τότε η δεύτερη ευκαιρία αποτελεί διέξοδο για τον ίδιο. Το κείμενο είναι αυτοαναφορικό, κάτι που είναι σαφές σ’ όλη την έκτασή του, αφήνοντας τα ερωτήματα που βασανίζουν τον ίδιο τον συγγραφέα να εκφραστούν μέσα από τον ήρωά του.

Μια εξαιρετική νουβέλα για την ουσία της ζωής, της οπτικής των πραγμάτων, του χρόνου που περνά. Η μετάφραση και το επίμετρο της Καρολίνας Μέρμηγκα είναι άρτια και λειτουργικά, τόσο για το ίδιο το κείμενο, όσο και για την καλύτερη αντίληψη του έργου του Henry James.

«Μια δεύτερη ευκαιρία – αυτή είναι η αυταπάτη. Δεν υπήρχε ποτέ περίπτωση να υπάρξει άλλη από την πρώτη. Δουλεύουμε στα σκοτεινά – κάνουμε ό,τι μπορούμε, δίνουμε ό,τι έχουμε. Οι αμφιβολίες είναι το πάθος μας και το πάθος είναι το έργο μας. Τα υπόλοιπα είναι η τρέλα της τέχνης.»

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ