Έχουμε διαβάσει 3022 βιβλία

Η ΠΛΑΤΙΑ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΩΝ ΣΑΡΓΑΣΣΩΝ

16.02.2008
Συντάκτης: Αγγέλα Γαβρίλη
facebook email
Η ΠΛΑΤΙΑ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΩΝ ΣΑΡΓΑΣΣΩΝ
Εκδοτικός Οίκος
ΜΕΛΑΝΙ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Αργυρώ Μαντόγλου
Κατηγορία
ISBN
987-960-8309-94-4
Σελίδες
222

 "Φωτιά και Σκοτάδι"                           
                    
      They shaved her head. 
      She was torn between Jupiter and Apollo.

                                           Bob Dylan

Στην “Πλατιά Θάλασσα των Σαργασσών”, η Αγγλίδα στην υπηκοότητα αλλά μιγάδα στην καταγωγή Τζην Ρυς (1894-1979) για μια ακόμα φορά συντάσσεται με την πλευρά των ηττημένων: των ''διαφορετικών'' που συνθλίβονται από τον κοινωνικό ρατσισμό, των σκλαβωμένων σε σχέσεις εξουσιαστικές που τους αφαιρούν κάθε αξιοπρέπεια. Με αφετηρία την "Τζέην Εϋρ" της Σαρλότ Μπροντέ, καλεί στο προσκήνιο ένα βουβό πρόσωπο του κλασικού μυθιστορήματος και του δίνει φωνή. Συκοφαντημένη, φιμωμένη, περιθωριοποιημένη, η κρεολή Αντουανέτ Κόσγουεϊ -η ψυχικά διαταραγμένη πρώτη σύζυγος του κυρίου Ρότσεστερ-, βγαίνει απ' το σκοτάδι και μας λέει την δική της ιστορία.

Η αφήγηση ξεκινά από τα παιδικά της χρόνια στην Τζαμάικα όπου ζει με τη μητέρα της -μια υπερευαίσθητη γυναίκα που χάνει σιγά-σιγά τα λογικά της- ενώ καθώς μεγαλώνει, βιώνει ως μιγάδα την απόρριψη τόσο από τους νέγρους όσο και από τους λευκούς αποίκους. Με την ενηλικίωσή της παντρεύεται τον κύριο Ρότσεστερ, έναν Άγγλο τζέντλεμαν που αποβλέπει στην περιουσία της. Αν και πρόκειται για γάμο συμφέροντος, φαίνεται αρχικά ότι θα καταφέρουν ν' αγαπήσουν ο ένας τον άλλο.

Όμως, όταν ο σύζυγος της μαθαίνει το ιστορικό ψυχασθένειας που υπάρχει στην οικογένεια, στρέφεται εναντίον της θεωρώντας ότι τον παγίδευσε. Η ψυχολογική πίεση που της ασκεί οδηγεί στην εκδήλωση της κληρονομικής τρέλας - εκείνος αποφασίζει να την πάρει στην Αγγλία και να την κρατήσει έγκλειστη στο πατρικό του σπίτι. Με μια καθαρτήρια πράξη καταστροφής και απελευθέρωσης μαζί, η Αντουανέτ βάζει φωτιά στη φυλακή της και κάνει την μεγάλη της έξοδο μέσα στις φλόγες μιας σχεδόν τελετουργικής πυράς.
   
Με γραφή αιχμηρή σαν μαχαίρι, με γλώσσα συνειρμική και πηγαία που δεν πνίγεται, αντίθετα αναδεικνύεται με την εμμονή της Ρυς στην φόρμα και κυρίως με την υποβλητική δύναμη των συμβόλων, η συγγραφέας χτίζει κάτω από τον λαμπρό ήλιο των τροπικών ένα ''γοτθικό'' σκηνικό όπου κυριαρχεί συνεχώς η απειλή. Η οργιώδης βλάστηση που καταπίνει τα πάντα, οι ανελέητες επιδρομές των εντόμων, η μαύρη μαγεία και οι σκοτεινοί οιωνοί, οι οργισμένοι κάτω από το υποταγμένο χαμόγελο νέγροι, οι απάνθρωποι κάτω απ' την μάσκα της αλαζονικής ευγένειας λευκοί - όλα προμηνύουν τον θρίαμβο του κακού, όχι του μεταφυσικού αλλά εκείνου που με την μορφή του μίσους φωλιάζει στις ψυχές και τις δηλητηριάζει.

Αν και παραγνωρισμένη στην εποχή της, η Ρυς έχει σήμερα κατακτήσει δικαιωματικά την θέση που της αξίζει ως σημαντική εκπρόσωπος της αγγλόφωνης λογοτεχνίας. Το παρόν έργο της ωριμότητάς της που εκδόθηκε το 1966 -μετά από είκοσι χρόνια σιωπής-, ανήκει στο λογοτεχνικό είδος της ''απαντητικής γραφής'' όπου οι συγγραφείς αντλούν την έμπνευσή τους από κλασικά κείμενα, με εντελώς καινούρια όμως οπτική. Η μετάφραση του κειμένου αποδίδει με τον καλύτερο τρόπο τόσο την ''στοιχειωμένη'' ατμόσφαιρα όσο και το περιεχόμενό του, ενώ η εισαγωγή και το επίμετρο της έκδοσης συνεισφέρουν στην κατανόηση του βιβλίου εν είδει δεύτερης, βαθύτερης ανάγνωσης.

Η Θάλασσα των Σαργασσών υπήρξε για αιώνες ο φόβος των ναυτικών που διέσχιζαν τον Ατλαντικό: η άπνοια που επικρατούσε στην περιοχή μπορούσε να τους ακινητοποιήσει για μήνες ολόκληρους, ακόμα και με μοιραίες συνέπειες, ενώ οι θρύλοι μιλούσαν για πλοία-φαντάσματα παγιδευμένα στα τεράστια φύκια της. Το λογοτεχνικό της αντίστοιχο, η «Πλατιά Θάλασσα των Σαργασσών» της Τζην Ρυς είναι η εφιαλτική no man's land της Ανυπαρξίας - εκεί παραμένουν εγκλωβισμένες οι αδέσποτες ψυχές που δεν θέλησαν ή δεν μπόρεσαν να ενταχθούν πουθενά.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ