Έχουμε διαβάσει 3022 βιβλία

ΗΛΙΟΣ ΤΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

27.09.2014
Συντάκτης: Στέφανος Ξένος
facebook twitter linkedin email
ΗΛΙΟΣ ΤΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
Εκδοτικός Οίκος
ΠΑΤΑΚΗΣ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Φωτεινή Ζερβού
Κατηγορία
ISBN
978-960-16-2544-7
Σελίδες
336

Ο Μονταλμπάνο… τον Αύγουστο

Κάθε φορά που διαβάζω βιβλίο του Καμιλλέρι, ενθουσιάζομαι σαν να είναι η πρώτη φορά που συναντώ τον σπουδαίο Ιταλό συγγραφέα. Ακόμα και σε εκείνα που δεν αφορούν τον διάσημο επιθεωρητή Μονταλμπάνο, διαπιστώνει κανείς την απαράμιλλη λογοτεχνική ευφυΐα του Καμιλλέρι. Και σε κάνει να σκέφτεσαι αν θα ήταν καλύτερα να είχε αρχίσει τη συγγραφική του πορεία νωρίτερα απ’ ό,τι ξεκίνησε, κοντά στα εξήντα του χρόνια.

Στο συγκεκριμένο βιβλίο ο Μονταλμπάνο αναλαμβάνει, στην περιοχή όπου ζει και εργάζεται, να ενοικιάσει για λογαριασμό μιας οικογένειας φίλων της συντρόφου του Λίβια, μια βίλα για να παραθερίσουν. Μόλις η οικογένεια καταφτάνει μια σειρά από απρόοπτα θα συμβούν: πλήθος από κατσαρίδες, αράχνες και ποντίκια ανεβαίνουν στο κύριο μέρος της βίλας από το υπόγειο, ενώ ο γιος εξαφανίζεται σε μια μικρή τρύπα που οδηγεί στο θαμμένο υπόγειο. Με αφορμή την αναζήτηση του μικρού αγοριού ο επιθεωρητής θα ανακαλύψει ένα μπαούλο, μέσα στο οποίο βρίσκεται ένα πτώμα.

Σύντομα ανακαλύπτει ο επιθεωρητής ότι το συγκεκριμένο οίκημα είναι μια αρχιτεκτονική απάτη, καθώς εκεί βρίσκεται ένας ακόμα υπόγειος όροφος, θαμμένος, αλλά πλήρως εξοπλισμένος. Ψάχνοντας ο Μονταλμπάνο διαπιστώνει ότι η βίλα ανήκει σε μια γυναίκα που ζει στη Γερμανία, χήρα που έχει χάσει μυστηριωδώς τον γιο της. Αφού ο Μονταλμπάνο μαθαίνει την ιστορία της βίλας, στη συνέχεια εξακριβώνει την ταυτότητα του πτώματος: μια νεαρή κοπέλα που δολοφονήθηκε με μαχαίρι. Όταν επικοινωνεί με την οικογένεια του θύματος, θα έρθει σ’ επαφή με τη δίδυμη αδερφή της.

Καθώς η κατάσταση γίνεται πιο κρίσιμη καθ’ ότι περισσότερα στοιχεία έρχονται στο φως, η σχέση του επιθεωρητή με την αδερφή του θύματος θα περάσει από επικίνδυνα μονοπάτια, ώσπου να φτάσουν στο τέλος. Και όσο πιο κοντά στα πρόσωπα της υπόθεσης, τόσο πιο δύσκολη γίνεται η ψύχραιμη σκέψη για τον Μονταλμπάνο.

Ο ήρωας που έχει δημιουργήσει ο Καμιλλέρι, με πλήθος αναγνωστών να διαβάζει τις περιπέτειές του, έχει τα στοιχεία που βρίσκουμε και σε άλλες προσωπικότητες αστυνομικών μυθιστορημάτων, όμως πιο έντονα και πιο ρεαλιστικά. Ο Μονταλμπάνο είναι ανυπότακτος, έρχεται σε σύγκρουση φανερά με τους ανωτέρους του και τα πρόσωπα εξουσίας. Είναι αφοπλιστικός και αυθόρμητος, αφού σε πολλούς διαλόγους το στόμα προλαβαίνει τη σκέψη, αλλά όταν συνδυάζονται το αποτέλεσμα είναι απολαυστικό. Είναι αντισυμβατικός, καθ’ ότι θα τον δούμε να απλώνει τα ρούχα στο τμήμα για να στεγνώσουν από τον ιδρώτα ή να δίνει εντολές στους υφισταμένους του να του φέρουν έναν ανεμιστήρα και πλήθος άλλων παρόμοιων περιπτώσεων.

Στα βιβλία του Καμιλέρι, όπως συμβαίνει και στο «Ήλιος του Αυγούστου», ο αναγνώστης παρασύρεται από το μοναδικό ύφος του συγγραφέα, γεμάτο με σαρκασμό, κυνισμό και ρεαλισμό, που ζωντανεύουν τον ήρωα μπροστά του. Η προφορικότητα της γραφής του Καμιλέρι δημιουργεί πρόσωπα και καταστάσεις, εικόνες και τόπους, που γίνονται, κατά την πορεία της ανάγνωσης, οικεία στον αναγνώστη. Δεν μακρηγορεί, ούτε αναλώνεται σε υπερβολές και μακρόπνοα σχήματα για να αποδώσει εκείνο που επιθυμεί. Γι’ αυτό ίσως και τα βιβλία του είναι ως επί το πλείστον μικρά σε αριθμό σελίδων.

Ο Καμιλέρι είναι η απόλαυση της ανάγνωσης, ιδιαιτέρως δε όταν συναντάμε ταυτόχρονα και τον μοναδικό επιθεωρητή Σάλβο Μονταλμπάνο.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ