Έχουμε διαβάσει 3025 βιβλία

Η ΔΙΑΘΗΚΗ ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ

14.09.2014
facebook email
Η ΔΙΑΘΗΚΗ ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΙΚΑΡΟΣ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Αθηνά Δημητριάδου
Κατηγορία
ISBN
978-960-572-026-1
Σελίδες
120

Μια φωνή…

Είναι από τις λίγες φορές που ξεκινάω το κείμενό μου με προτροπή. Λοιπόν, μην διαβάσετε αυτό το σύντομο βιβλίο του Ιρλανδού Colm Tóibín εάν δεν είστε έτοιμοι να ξεχάσετε όσα έχετε μάθει να πιστεύετε. Μην το διαβάσετε εάν θεωρείτε ότι η αλήθεια είναι μία και απόλυτη. Διαβάστε το εάν σας δελεάζει μία λογοτεχνική διαφοροποίηση των γεγονότων, μία άλλη πιθανότητα, μία εκδοχή που δεν θα είχατε ποτέ σκεφτεί.

«Η διαθήκη της Μαρίας» είναι μία σύντομη νουβέλα, χωρίς ουσιαστική υπόθεση και πλοκή. Στην πραγματικότητα είναι η αφήγηση της Μαρίας, μία αφήγηση των γεγονότων που οδήγησαν στη σύλληψη του Ιησού, στη Σταύρωση και στη δική της φυγή από τον Γολγοθά προτού ο γιος της ξεψυχήσει. Ουσιαστικά είναι ένας μονόλογος –και ως τέτοιος είχε ανεβεί στο Λονδίνο με τη Fiona Show να υποδύεται τη Μαρία– μίας γυναίκας θυμωμένης με αυτούς που της στέρησαν το παιδί της, με τον γιο της για την καταστροφική πορεία που διάλεξε και με τον ίδιο της τον εαυτό που τράπηκε σε φυγή για να γλιτώσει τη σύλληψη τη στιγμή που το παιδί της βρισκόταν στον σταυρό. Απομονωμένη, χωρίς εμπιστοσύνη σε κανέναν και ιδιαίτερα στους δύο «προστάτες» της που επιθυμούν να καταγράψουν την ιστορία της –οι Ευαγγελιστές, μήπως;– η Μαρία είναι αδιάφορη για την αιώνια ζωή και τη σωτηρία της ανθρωπότητας... μα για ποια σωτηρία μιλάμε, το παιδί της είναι νεκρό. Η αφήγησή της αναφέρεται στα θαύματα, εστιάζει στην ανάσταση του Λαζάρου και στη δυστυχία του ανθρώπου που επέστρεψε από τους νεκρούς και παρουσιάζει τις ύστατες προσπάθειές της να πείσει τον Ιησού να κρυφτεί, να σωθεί.

Διαβάζοντας τη «Διαθήκη της Μαρίας» διαπιστώνουμε ότι ο συγγραφέας έχει καταφέρει να κάνει το οικείο ανοίκειο: τα γεγονότα υπάρχουν, τα θαύματα έγιναν –ή τουλάχιστον έτσι ισχυρίζεται ο κόσμος που της τα αφηγείται–, οι Απόστολοι είναι υπαρκτά άτομα και την ακολουθούν και τώρα, στο τέλος της ζωής της, αλλά δεν είναι η ιστορία που ξέρουμε και η Μαρία δεν είναι αυτή που έχουμε στο νου μας ως μητέρα του Χριστού. Είναι απλά μία μητέρα που στερήθηκε το παιδί της, που αδυνατεί να υποταχθεί στις φιλοδοξίες των Αποστόλων, που είναι οργισμένη με τον εαυτό της και με τον γιο της που δεν ακολούθησε τις συμβουλές της. Κι αν αυτή δεν είναι η εικόνα που έχουμε για την Παρθένο Μαρία δεν έχει καμία σημασία, γιατί έχουμε κερδίσει από τον δυνατό λόγο της, από τα συναισθήματά της μια κατανόηση για τον πόνο της μητέρας που αποχωρίζεται βίαια το παιδί της.

Εξαιρετικό είναι και το επίμετρο της μεταφράστριας Αθηνάς Δημητριάδου στο οποίο γίνεται λόγος και για την παρουσία της μητέρας στο συνολικό έργου του Ιρλανδού συγγραφέα.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ