Έχουμε διαβάσει 2986 βιβλία

35 ΝΕΚΡΟΙ

13.09.2014
Συντάκτης: Διονύσης Μαρίνος
facebook email
35 ΝΕΚΡΟΙ
Εκδοτικός Οίκος
ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Βασιλική Κνήτου
Κατηγορία
ISBN
978-960-501-934-1
Σελίδες
591

Οι ζωντανοί – νεκροί της Κολομβίας

Ο βαρύς ίσκιος του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες• η υψηλή θερμοκρασία του «μαγικού ρεαλισμού» που εισήγαγε και συνακόλουθα μια σειρά στερεοτύπων (αναπόδραστων, κάποιες φορές) μετέτρεψαν την κολομβιανή λογοτεχνία σ’ ένα… μονοφωνικό όργανο, δίχως περαιτέρω εκπλήξεις.

Το μυθιστόρημα – ποταμός «35 Νεκροί» του δημοσιογράφου/σεναριογράφου Σέρχιο Άλβαρες, έρχεται να καλύψει αυτό το κενό και μάλιστα με τρόπο αριστοτεχνικό. Πρόκειται για κλασικό πικαρέσκο που «πατάει» σ’ έναν ρεαλισμό ατόφιο και έκδηλο, αναπλάθοντας τις ιστορικές, κοινωνικές και ηθικές μεταβολές της Κολομβίας σε ένα διάστημα τριανταπέντε ετών (1965 – 2000). Συγκριτικά, το μυθιστόρημα του Άλβαρες ομοιάζει με τον «Κόκκινο Απρίλη» του πασίγνωστου, πλέον, Σαντιάγκο Ρονκαλιόλο. Μολαταύτα, πρόκειται για ένα αυτοφυές έργο για το οποίο ο Άλβαρες χρειάστηκε να κάνει δεκαετή έρευνα, να πάρει συνεντεύξεις από απλούς πολίτες της χώρας του, να σκάψει σε βάθος τη σύγχρονη ιστορία της Κολομβίας.

Οι «35 νεκροί» είναι –επί της ουσίας– η Οδύσσεια ενός φτωχοδιάβολου (από τους πολλούς που «φύονται» στην Κολομβία) που μέσα από τα ερείπια μιας χώρας παραδομένης στην ανομία προσπαθεί να κρατηθεί ζωντανός• να αντέξει ακόμα μια ημέρα.

Ο πρωταγωνιστής είναι ένα τυπικό δείγμα λαϊκού ανθρώπου που βάλλεται από παντού, δίχως ελπίδα σωτηρίας. Η μητέρα του πεθαίνει πρόωρα, λίγο μετά τον τοκετό, ο πατέρας του αυτοκτονεί και την κηδεμονία του αναλαμβάνει μια θεία του. Ορφανός, ανερμάτιστος και δίχως κοινωνικές σταθερές, ο ήρωας, μετατρέπει τον εαυτό του σ’ ένα όργανο προς… ενοικίαση. Γίνεται απατεωνίσκος, ασπάζεται τον μαρξισμό και κάνει επαναστατικά όνειρα, αποφασίζει να παρακολουθήσει μαθήματα Φιλοσοφίας στο πανεπιστήμιο, αναγκάζεται να φορέσει το χακί του στρατού και στη συνέχεια να προσχωρήσει στις γραμμές μιας παραστρατιωτικής οργάνωσης, να γίνει βαποράκι ναρκωτικών, να γευτεί τον μυστικισμό, να κάνει οικογένεια, να γίνει πατέρας και τελικά ολότελα αποκαρδιωμένος και κυνηγημένος να καταφύγει στη Μαδρίτη, δίχως κι εκεί να βρει τη Γη της Επαγγελίας του.

Η ζωή του πρωταγωνιστή κυριαρχείται από έρωτες που ξεκίνησαν ως σαρκική επιταγή για να τελειώσουν άδοξα και με πόνο. Μοιχείες, εξανδραποδισμοί, εκτεταμένη χρήση ναρκωτικών ουσιών, βιαιότητα, ψυχολογικές ωμότητες και κάμποσα άλλα πάθη, διαμορφώνουν έναν κόσμο ετοιμόρροπο και επισφαλή. Το ίδιο συμβαίνει και σε ολόκληρη τη χώρα: τυχοκυνηγοί, καταδότες, ντίλερ, πόρνες, εξωνημένοι πολιτικοί, στρατιωτικοί δίχως ηθικούς φραγμούς, επαναστάτες του γλυκού νερού και πληρωμένοι δολοφόνοι οδηγούν την Κολομβία στο απόλυτο χάος. Ωσάν «προστατευτικός» υμένας, η λαϊκή μουσική (σάλσα, μπολέρο, βαγιενάτο) ακούγεται ως προανάκρουσμα φόνων, ερώτων, ελπίδων και παραιτήσεων. Τη στιγμή που ο θάνατος κυριαρχεί πάνω στην ευτέλεια της ζωής, η χαρά της στιγμής (ένας χορός, ένα τσιγαριλίκι, ένα πεταχτό φιλί γεμάτο πάθος) έρχεται να εξισορροπήσει την περίτρομη διαβίωση στη χώρα.

Οι ήρωες του Άλβαρες (υπάρχουν κάμποσες παρένθετες ιστορίες σε αυτή του πρωταγωνιστή) είναι έρμαια των παθών τους, των κοινωνικών συνθηκών, της κατακερματισμένης πραγματικότητας που ζουν. Είναι ήρωες και δειλοί ταυτοχρόνως• ερωτεύονται και προδίδουν αυτοστιγμεί• αλλάζουν ιδεολογικά στρατόπεδα δίχως ενδοιασμούς• αναζητούν έναν τόπο σωτηρίας και μόλις τον βρουν του βάζουν φωτιά και τον καταστρέφουν• αγαπούν τη ζωή, αλλά δεν διστάζουν να δολοφονήσουν για ψύλλου πήδημα.

Τούτος ο ίλιγγος και η φρενίτιδα της πλοκής αποτυπώνεται με θαυμαστό τρόπο από τον Άλβαρες. Με ρεαλισμό που… σπάει κόκαλα, με γλώσσα γεμάτη ρυθμικότητα στα όρια της ποιητικότητας και με ύφος που απορυθμίζει κάθε έννοια υπερβολής ή στράτευσης, καταφέρνει να φτιάξει ένα μυθιστόρημα αναφοράς.

Είναι αναγκαίο να επισημανθεί η μετάφραση της Βασιλικής Κνήτου, καθώς κρατάει μέχρι τέλους αυτή την «ειδική συνθήκη» του μυθιστορήματος και δεν την προδίδει.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ