Έχουμε διαβάσει 3025 βιβλία

ΠΑΓΙΔΑ ΓΙΑ ΚΟΡΑΚΙΑ

12.09.2014
Συντάκτης: Στέφανος Ξένος
facebook twitter linkedin email
ΠΑΓΙΔΑ ΓΙΑ ΚΟΡΑΚΙΑ
Εκδοτικός Οίκος
ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Κέλλη Ουσαντζοπούλου
Κατηγορία
ISBN
978-960-461-505-6
Σελίδες
658

Raven black

Το ότι η Ann Cleeves είναι πλέον μια από τις αγαπημένες μου συγγραφείς αστυνομικών μυθιστορημάτων, φαντάζομαι ότι το έχετε καταλάβει ήδη, τουλάχιστον όσοι παρακολουθείτε τα κείμενά μου. Και η ανάγνωση του βιβλίου «Παγίδα για κοράκια» δεν μείωσε καθόλου αυτήν την άποψη, αντιθέτως θα έλεγα.

Ένα αγροτόσπιτο στην ύπαιθρο είναι το ορμητήριο για περιβαλλοντικές μελέτες. Η Ρέιτσελ, η αρχηγός της αποστολής, που έχει νιώσει προδομένη από τη σχέση με τον εργοδότη της, φτάνει πρώτη για να ετοιμάσει το σπίτι. Πηγαίνοντας για να δει ύστερα από καιρό τη γειτόνισσα και φίλη της Μπέλα, τη βρίσκει κρεμασμένη. Τα στοιχεία δείχνουν ότι πρόκειται για αυτοκτονία. Η Ρέιτσελ προσπαθεί να ηρεμήσει για να ασχοληθεί με την περιβαλλοντική μελέτη που πρέπει να γίνει στην περιοχή, προκειμένου να δοθεί ή όχι άδεια για την κατασκευή ενός λατομείου.

Στο αγροτόσπιτο φτάνει η Αν, μια γυναίκα δυναμική και η Γκρέις, μια κοπέλα κλειστή και λιγομίλητη. Η Ρέιτσελ πρέπει να φροντίσει για την ομαλή συνεργασία της ομάδας, αλλά και να τηρούν το πρόγραμμα των ερευνών όπως πρέπει. Κι ενώ οι ημέρες περνούν και υπάρχουν προστριβές κυρίως μεταξύ της Αν και της Γκρέις, η Ρέιτσελ νιώθει ώρες ώρες να χάνει τον έλεγχο. Μέχρι τη στιγμή που το πτώμα της Γκρέις ανακαλύπτεται στο δάσος.

Με τη δολοφονία της Γκρέις τα πράγματα περιπλέκονται ακόμα περισσότερο. Όμως η αντισυμβατική Βέρα Στάνχοουπ εμφανίζεται για να διαλευκάνει την υπόθεση σε μια περιοχή που γνωρίζει πάρα πολύ καλά, με ανθρώπους που έχουν πολλά να κρύψουν.

Η Ann Cleeves για ακόμα μια φορά στήνει άρτια την πλοκή και δημιουργεί ένα γαϊτανάκι χαρακτήρων, σκιαγραφημένων άψογα, επιτυγχάνοντας τις ιδανικές συνθήκες για ένα εξαιρετικό αστυνομικό μυθιστόρημα. Δομικά, στα τρία πρώτα μέρη παρακολουθούμε την εξέλιξη της ιστορίας από τη σκοπιά των τριών γυναικών, Ρέιτσελ, Αν, Γκρέις. Έπειτα, με την εμφάνιση της ντετέκτιβ Στάνχοουπ, τοποθετείται η γραμμική αφήγηση μέχρι την αποκάλυψη του μυστηρίου. Η αφήγηση γίνεται σε τρίτο πρόσωπο, παρά τις διαφορετικές οπτικές, χωρίς να δημιουργούν πρόβλημα στην ανάγνωση.

Εξαιρετική είναι η εμβάθυνση στις προσωπικότητες, με την Cleeves να αποδίδει υπέροχα το ανθρωπολογικό στοιχείο, αλλά και τις διακυμάνσεις ανάλογα με τις καταστάσεις. Πρόσωπα που γεύονται την προδοσία και αποζητούν την εκδίκηση, με φευγαλέες ματιές στο παρελθόν που τους στοιχειώνει, ενώ η έμφυτη επιθυμία να αποκτήσουν αυτό που θέλουν με όποιο κόστος, αποτελεί το σημείο τομής.

Το «Παγίδα για κοράκια» αποτελεί εξαιρετική προσθήκη στα μυθιστορήματα του είδους και νομίζω, έχοντας διαβάσει τη σειρά με ηρωίδα τη Βέρα Στάνχοουπ, ότι και τα πέντε μυθιστορήματα είναι από τα καλύτερα της σύγχρονης αστυνομικής λογοτεχνίας και δη της βρετανικής σχολής.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ