Έχουμε διαβάσει 3022 βιβλία

ΤΟ ΣΤΙΓΜΑ ΤΗΣ ΠΡΟΔΟΣΙΑΣ

27.08.2014
facebook email
ΤΟ ΣΤΙΓΜΑ ΤΗΣ ΠΡΟΔΟΣΙΑΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΨΥΧΟΓΙΟΣ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Γιώργος Μπαρουξής
Κατηγορία
ISBN
978-618-01-0563-6
Σελίδες
384

Μία περιπέτεια με ρίζες στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο Σκωτσέζος συγγραφέας Πολ Τζόνστον, με σπουδές στην ελληνική λογοτεχνία, μοιράζει πλέον τον χρόνο του ανάμεσα στη Σκωτία και την Ελλάδα. Είναι ο δημιουργός μίας σειράς αστυνομικών μυθιστορημάτων με πρωταγωνιστή έναν ιδιωτικό ντετέκτιβ, τον Ελληνοσκωτσέζο Άλεξ Μαύρο. «Το στίγμα της προδοσίας» είναι το τέταρτο της σειράς.

Μία χολιγουντιανή ταινία γυρίζεται στα Χανιά με θέμα τη Μάχη της Κρήτης. Όταν εξαφανίζεται η βοηθός της πρωταγωνίστριας, η εταιρεία παραγωγής προσλαμβάνει τον Άλεξ Μαύρο, ειδικό στην ανεύρεση εξαφανισμένων προσώπων, για να την εντοπίσει. Ο Άλεξ μεταβαίνει στην Κρήτη και εγκαθίσταται στο ξενοδοχείο όπου διαμένει το συνεργείο της ταινίας και το οποίο ανήκει σε έναν ηλικιωμένο Γερμανό που είχε λάβει μέρος στη Μάχη της Κρήτης ως αλεξιπτωτιστής. Από τη δεκαετία του 1960 ο Κέρστεν προσπαθεί να επανορθώσει το κακό που διέπραξαν αυτός και οι συμπατριώτες του στον τόπο, βοηθώντας την τοπική κοινωνία και οικονομία. Εκτός από τον Κέρστεν, ο Άλεξ γνωρίζει την εντυπωσιακή πρωταγωνίστρια της ταινίας, τον Γουάγκονερ, έναν ηλικιωμένο Άγγλο που ήταν υπεύθυνος για την οργάνωση της αντίστασης του νησιού κατά τη διάρκεια του πολέμου, ενώ συναντά και έναν «γνωστό» του από το παρελθόν, τον αρχαιοκάπηλο Ρούφο. Κι ενώ ο Άλεξ καταφέρνει να φέρει πίσω τη βοηθό της ηθοποιού, ο Γερμανός ξενοδόχος αυτοκτονεί και κάποιοι απάγουν για δεύτερη φορά την κοπέλα. Όλα τα στοιχεία οδηγούν σε ένα απομακρυσμένο χωριό γεμάτο χασισοφυτείες και σκληρούς ανθρώπους, τους οποίους η τοπική αστυνομία φοβάται ή δεν θέλει να αγγίξει. Η υπόθεση μπλέκεται ακόμα περισσότερο, όταν ο Άλεξ μαθαίνει ότι η υπόθεση μπορεί να σχετίζεται με γεγονότα του πολέμου και με κάποιο μέλος της οικογένειάς του που για χρόνια έχει χάσει.

Πολυπρόσωπο, γρήγορο και με συνεχείς ανατροπές, το μυθιστόρημα αναπτύσσεται μέσα από μία τριτοπρόσωπη αφήγηση που διακόπτεται σε ορισμένα σημεία και παρεμβάλλονται αποσπάσματα από το ημερολόγιο του ηλικιωμένου Γερμανού ξενοδόχου, στο οποίο περιγράφει τη μάχη της Κρήτης και τα γεγονότα που ακολούθησαν μετά από αυτήν. Ο πρωταγωνιστής της ιστορίας, ο Άλεξ με τα μακριά μαλλιά και το δερμάτινο μπουφάν, τα κοφτά λόγια και την τάση να μπλέκει σε επικίνδυνες καταστάσεις, είναι ένας συμπαθής χαρακτήρας, ο οποίος διαθέτει την –όχι και τόσο δεδομένη– ικανότητα να δημιουργεί φιλίες και συμμαχίες με την ίδια ευκολία που δημιουργεί εχθρούς, ενώ στις δύσκολες στιγμές γνωρίζει πώς να διατηρεί τις ισορροπίες και να μην αφήνει τα προσωπικά του θέματα να επηρεάζουν τη δουλειά του.

Περιπετειώδες και γρήγορο, «Το στίγμα της προδοσίας» είναι ένα ευχάριστο ανάγνωσμα, με απρόσμενες εξελίξεις και σημαντικές αποκαλύψεις που δεν σε αφήνουν ούτε στιγμή να βαρεθείς.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ