Έχουμε διαβάσει 2992 βιβλία

Ο ΗΧΟΣ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ ΟΤΑΝ ΠΕΦΤΟΥΝ

30.08.2014
Συντάκτης: Βασιλική Χρίστη
email
Ο ΗΧΟΣ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ ΟΤΑΝ ΠΕΦΤΟΥΝ
Εκδοτικός Οίκος
ΙΚΑΡΟΣ
Συγγραφέας
Juan-Gabriel Vasquez
Μετάφραση
Αχιλλέας Κυριακίδης
Κατηγορία
ISBN
978-960-572-031-5
Σελίδες
296
«Ακούγεται μια κοφτή κραυγή ή κάτι που μοιάζει με κραυγή. Ακούγεται ένας ήχος που δεν μπορώ, που ποτέ δεν μπόρεσα να ταυτοποιήσω: ένας ήχος που δεν είναι ανθρώπινος ή είναι παραπάνω από ανθρώπινος, ο ήχος από ζωές που χάνονται, αλλά κι ο ήχος από υλικά που σπάνε. Είναι ο ήχος των πραγμάτων όταν πέφτουν από ψηλά, ένας ήχος διακεκομμένος και εξ αυτού αέναος, ένας ήχος που δεν τελειώνει ποτέ, που συνεχίζει να βοά στο κεφάλι μου από εκείνο το απόγευμα και δε λέει να φύγει, που αιωρείται στη μνήμη μου για πάντα, κρεμασμένος πάνω της σαν πετσέτα στην κρεμάστρα» (σελ. 89).

Ο Αντόνιο Γιαμάρα, νεαρός καθηγητής Νομικής, γνωρίζει τον Ρικάρδο Λαβέρδε στην αίθουσα μπιλιάρδου όπου συχνάζει στην Μπογκοτά. Ο Λαβέρδε είναι πρώην κατάδικος, είκοσι χρόνια πέρασε «μέσα», λένε, για κάτι που έκανε και που πρέπει να ήταν αρκετά σοβαρό. Ο Αντόνιο, που θα μπορούσε να είναι γιος του, συνδέεται μαζί του μέχρι το θάνατό του, λίγες μέρες μετά, ένα γεγονός που θα τον σημαδέψει ανεξίτηλα, καθώς στο ίδιο περιστατικό κατά το οποίο ο Ρικάρδο δολοφονείται, ο Αντόνιο τραυματίζεται σοβαρά. Κατά τη μακρά περίοδο της αποθεραπείας του και ενώ εξακολουθεί να ζει μέσα στο φόβο (και έχει γίνει ήδη πατέρας μιας κόρης), ο Αντόνιο αποφασίζει να ερευνήσει το παρελθόν του Λαβέρδε. Αυτή η έρευνα θα τον βοηθήσει να «ξεκλειδώσει» γεγονότα και καταστάσεις που συνδέονται άμεσα με τη δική του ύπαρξη και των συνομηλίκων του, στην προ και μετα-Εσκομπάρ περίοδο της Κολομβίας. Όπου Πάμπλο Εμίλιο Εσκομπάρ (1949-1993), ο διαβόητος έμπορος ναρκωτικών, «βασιλιάς της κοκαΐνης», επικεφαλής του καρτέλ ναρκωτικών του Μεντεγίν (ή Μεδεγίν), που (φυσικά) αναμείχθηκε και στην πολιτική. Μια ιστορία βίας και δολοφονιών που καθόρισε και καθορίζει τα πολιτικά πράγματα στη χώρα αυτή.

Με έναν πρωτότυπο, κατά την υποκειμενική μας κρίση, τρόπο, ο Χουάν Γκαμπριέλ Βάσκες (γεν. 1973), λίγο μεγαλύτερος από τον Αντόνιο, που όταν ξεκινά η αφήγηση είναι περίπου 26 χρονών, αναμειγνύει την προσωπική, υπαρξιακή αφήγηση με τον ιστορικό χρόνο. Βοηθά σε αυτό και η ένθετη ιστορία της Αμερικανίδας Ιλέιν (Ελένα) Φριτς, συζύγου του Λαβέρδε και μητέρας της Μάγιας, η οποία παραδίδει στον Αντόνιο τις επιστολές της (ορφανής) μητέρας της προς τους παππούδες της στο Μαϊάμι που τη μεγάλωσαν. Γιατί η Ιλέιν είχε έρθει στην Κολομβία ως μέλος του Peace Corps το 1969, στο πλαίσιο ενός προγράμματος για τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των Κολομβιανών της υπαίθρου (βλ. εκσυγχρονισμό). Έτσι το μυθιστόρημα είναι ταυτόχρονα ένα είδος μυθιστορήματος ενηλικίωσης, με πολιτική, κοινωνική αλλά και αστυνομική χροιά και ως τέτοιο μας συνεπαίρνει μέχρι το τέλος. Συντείνει και η πολύ καλή μετάφραση του Αχιλλέα Κυριακίδη και οι (σύντομες) σημειώσεις του για πρόσωπα, γεγονότα και περιοχές.

Ο χρόνος που, καθώς περνά, πρέπει να έχει ένα νόημα, συνιστά πιθανόν την αγωνιώδη αναζήτηση του ήρωα και αποτυπώνεται ακόμη και στον τρόπο δόμησης του μυθιστορήματος, με τους διαφορετικούς χρόνους της πλοκής. Ένα άλλο στοιχείο αυτής της αναζήτησης είναι ο φόβος –της μοναξιάς, της έλλειψης αγάπης, της οριστικής απώλειας–, που κι αυτός μεταφράζεται στο βιβλίο σε έναν καθολικό φόβο, μιας ολόκληρης γενιάς. Έτσι ο «ήχος των πραγμάτων όταν πέφτουν» είναι αυτό που φανταζόμαστε κατ’ αρχήν – αλλά μπορεί να σημαίνει και πολύ περισσότερα, όπως για τα πρόσωπα αυτής της ιστορίας.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ