Έχουμε διαβάσει 3025 βιβλία

ΤΟ ΠΕΤΡΙΝΟ ΝΥΦΙΚΟ ΚΡΕΒΑΤΙ

03.02.2008
Συντάκτης: Ευμορφία Ζήση
facebook email
ΤΟ ΠΕΤΡΙΝΟ ΝΥΦΙΚΟ ΚΡΕΒΑΤΙ
Εκδοτικός Οίκος
ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Ινώ Βαν Ντάικ-Μπάλτα
Κατηγορία
ISBN
960-03-4086-2
Σελίδες
181

'' Η γοητεία των ερειπίων''

Ο Χάρι Μούλις γεννήθηκε το 1927 από πατέρα αυστροουγγρικής καταγωγής και από μητέρα Εβραία από την Αμβέρσα. Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους Ευρωπαίους συγγραφείς. Έχει στο ενεργητικό του έναν εντυπωσιακό όγκο από μυθιστορήματα, διηγήματα, δοκίμια, ποιήματα, θεατρικά και φιλοσοφικά έργα. Το 1992 γιόρτασε τα 40 χρόνια λογοτεχνικής παραγωγής εκδίδοντας το μυθιστόρημα ''Η ανακάλυψη του ουρανού'', που θεωρείται το αριστούργημά του και έχει ήδη μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες.

''Το πέτρινο νυφικό κρεβάτι'' είναι το πρώτο του μυθιστόρημα, γραμμένο όταν ήταν περίπου τριάντα χρονών. Αργότερα ασχολήθηκε με επιτυχία και στα άλλα του βιβλία με τις οδυνηρές μνήμες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Η δράση εκτυλίσσεται στη Δρέσδη το 1956, όπου ένας Αμερικανός οδοντίατρος, ο Νόρμαν Κόρινθ, είναι προσκεκλημένος σε ένα οδοντιατρικό συνέδριο. Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου είχε πάρει μέρος στο βομβαρδισμό των γερμανικών πόλεων, καθώς και της Δρέσδης, όπου μετά την πτώση του αεροπλάνου του παραμορφώθηκε φριχτά. Τώρα επιστρέφοντας στην πόλη αυτή, την πόλη των ερειπίων, στοιχειώνουν μέσα του οι μνήμες του παρελθόντος. Υπεύθυνη της οργάνωσης του συνεδρίου είναι μια γοητευτική Γερμανίδα, η Χέλα Βίμπαν, την οποία ερωτεύεται ο Νόρμαν και βάζει ως στόχο να την κατακτήσει, όπως και πράγματι πετυχαίνει. Το παρελθόν της έχει σχέση με τραυματικές εμπειρίες από κάποιο στρατόπεδο συγκεντρώσεως στο οποίο βρέθηκε λόγω των αριστερών της πεποιθήσεων. Ο τρίτος κύριος ήρωας της ιστορίας είναι ο Δυτικογερμανός Σνάιντερχαν, του οποίου το παρελθόν μένει αδιευκρίνιστο. Ο ίδιος διαδίδει την πίστη του στον κομουνισμό, αλλά το πιθανότερο είναι να ήταν δήμιος σε κάποιο στρατόπεδο συγκεντρώσεως ή και πράκτορας των Σοβιετικών.

Ο βομβαρδισμός της ιστορικής γερμανικής πόλης της Δρέσδης από τους Συμμάχους και ο θάνατος χιλιάδων Γερμανών αμάχων πολιτών που στην ουσία δεν είχε νόημα, καθώς η ήττα της Γερμανίας ήταν εξόφθαλμη, αποτελεί μια μελανή σελίδα για τους Συμμάχους και δίνει «τροφή» στους νεοναζί οι οποίοι μετέρχονται τον παραλληλισμό της με την κτηνωδία του Άουσβιτς. Επίσης, έχουν γραφτεί πολλά βιβλία με αφορμή το γεγονός αυτό. Το πιο γνωστό είναι το '' Σφαγείο Νο 5 ''του Κερτ Βόνεγκατ.

''Το πέτρινο νυφικό κρεβάτι''  παρουσιάζει την ερειπωμένη πόλη της Δρέσδης και περιγράφει λεπτομερώς κάθε πτυχή της πυρπολημένης και διαλυμένης πόλης. Μας μεταφέρει το κλίμα της παράκρουσης που ακολούθησε από τους τραυματισμένους επιζώντες. Ο Χάρι Μούλις παραλληλίζει τη Δρέσδη με την αρχαία Τροία. Οι περιγραφές στιγμών από τις αεροπορικές επιδρομές των Αμερικανών μας δίνονται σε ραψωδίες. Οι ήρωες του βιβλίου είναι πολύ αντιφατικοί και επέρχεται σύγκρουση μεταξύ τους. Ο συγγραφέας χρησιμοποιεί περιγραφική γλώσσα και λεπτομερώς μας δίνει την εικόνα της πόλεως αναμειγνύοντας στιγμές από το παρελθόν και το παρόν. Η μετάφραση της Ινώς Βαν Ντάικ-Μπαλτά μας βοηθά να έρθουμε σε επαφή με τη σκέψη του συγγραφέα.


 

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ