Έχουμε διαβάσει 2974 βιβλία

ΤΟ ΝΟΜΙΣΜΑ ΤΟΥ ΑΚΡΑΓΑΝΤΑ

26.10.2014
Συντάκτης: Στέφανος Ξένος
facebook twitter linkedin email
ΤΟ ΝΟΜΙΣΜΑ ΤΟΥ ΑΚΡΑΓΑΝΤΑ
Εκδοτικός Οίκος
ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Μαρία Φραγκούλη
Κατηγορία
ISBN
978-960-03-5775-2
Σελίδες
144

Μια ωραία ιστορία…

Τα μικρά βιβλία, σε μέγεθος και αριθμό σελίδων, όταν έπεφταν στα χέρια μου ήταν σαν να μου ψιθύριζαν «άκου μια ωραία ιστορία». Βιβλία που εκδόθηκαν στην Ελλάδα από διάφορους εκδοτικούς οίκους και εμπεριείχαν ιστορίες των Τολστόι, Μπαλζάκ, Ουάιλντ και άλλων ιερών τεράτων της λογοτεχνίας. Και παίρνοντάς τα στα χέρια μου, καθηλωμένος στην αφηγηματική δεινότητα του εκάστοτε συγγραφέα, άκουγα την ιστορία που μοναδικά ζωντάνευε ενώπιόν μου.

Έτσι ακριβώς έγινε και με το βιβλίο του Andrea Camilleri. Μικρό βιβλίο, λίγες σελίδες και μια ιστορία ιδιαίτερη, που θέτει τις βάσεις της σε ιστορικά στοιχεία. Στις αρχές του 20ού αιώνα, ένας κοινοτικός γιατρός και νομισματολόγος συναντά μια ημέρα έναν αγρότη που του είχε σώσει το πόδι από ακρωτηριασμό. Εκείνος για να τον ευχαριστήσει τον καλεί κοντά του και του δείχνει ένα νόμισμα, το οποίο είχε βρει σκάβοντας στο χωράφι, προκειμένου να του το χαρίσει. Ο γιατρός μόλις το βλέπει, πέφτει από το άλογό του και σπάει το πόδι του, χωρίς να πάρει στα χέρια του το νόμισμα. Το νόμισμα ήταν ο περίφημος «μικρός Ακράγας», ένα από τα ελάχιστα που είχαν βρεθεί.

Όταν ο γιατρός γίνεται καλά, ξεκινά να αναζητήσει την τύχη του νομίσματος. Ψάχνει τον αγρότη που του το είχε δείξει, όμως εκείνος είναι νεκρός. Έπειτα από διαρκή αναζήτηση για την τύχη του νομίσματος, ο γιατρός αρχίζει να σκέφτεται ότι το νόμισμα ακολουθεί την πορεία που το ίδιο έχει χαράξει. Μέχρι που φτάνει και πάλι στα χέρια του, ενώ ταυτόχρονα έχει κινήσει το ενδιαφέρον του ίδιου του Βασιλιά. Και η είδηση για το αρχαίο νόμισμα έχει εξαπλωθεί σε όλη την Ιταλία.

Το βιβλίο του Αντρέα Καμιλέρι είναι γραμμένο σε τριτοπρόσωπη αφήγηση, ενώ έχει μια ισορροπημένη ροή, απολύτως καθηλωτική για τον αναγνώστη. Χαρακτήρες που ζωντανεύουν, διάλογοι που μπορείς να τους ακούσεις, τόποι που νομίζεις ότι κάποτε πέρασες από κει και ένα νόμισμα που έρχεται από το βάθος των αιώνων. Και στηριζόμενος σε ιστορικά στοιχεία, όπως ο σεισμός της Μεσίνα το 1908, αλλά και σε μια ιστορία που προέρχεται από ένα οικογενειακό χρονικό ή θρύλο, όπως γράφει και ο ίδιος στο βιβλίο, επιτυγχάνει με απαράμιλλη μαεστρία να παρουσιάσει μια ιστορία άρτια, συμπαγή και εξαιρετική από κάθε άποψη.

Μολονότι στην Ελλάδα το αναγνωστικό κοινό προτιμά τα ογκώδη μυθιστορήματα, σας προτείνω χωρίς δεύτερη σκέψη να διαβάσετε «Το νόμισμα του Ακράγαντα», θα σας ταξιδέψει με τον ιδιαίτερο αφηγηματικό τρόπο του Αντρέα Καμιλέρι.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ειρήνη Δερμιτζάκη

Η Ειρήνη Δερμιτζάκη, με αφορμή το βιβλίο της «Γεννημένος Λούζερ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εύμαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
20.10.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ