Έχουμε διαβάσει 3001 βιβλία

Ο ΚΥΚΝΟΣ

03.02.2008
facebook email
Ο ΚΥΚΝΟΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Άρτεμις Λόη
Κατηγορία
ISBN
978-960-442-795-6
Σελίδες
244

"Υπάρχει αθωότητα στην παιδική ηλικία;"

Η λογοτεχνία των βορείων χωρών δεν είναι τόσο διαδεδομένη στην Ελλάδα κι έτσι δεν γνωρίζουμε πολλούς συγραφείς που να προέρχονται από τη Φιλανδία ή τη Σουηδία, πόσω μάλλον από τη μακρινή Ισλανδία, αυτό το νησί στην άκρη της Ευρώπης. Ο Gurdbergur Bergsson -γεννημένος στα 1932- είναι ένας πολυγραφότατος Ισλανδός συγγραφέας. Με σπουδές στα Ισπανικά, την Ιστορία της Τέχνης και τη Λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης, ο Bergsson μοιράζει το χρόνο του ανάμεσα στην Ισπανία και την Ισλανδία. Έχοντας εκδώσει περίπου είκοσι μυθιστορήματα, συλλογές διηγημάτων και ποιημάτων, θεωρείται ένας από τους νεωτεριστές της ισλανδικής αφηγηματικής παράδοσης.
 
Στον Κύκνο -μυθιστόρημα που έλαβε το Ισλανδικό Λογοτεχνικό Βραβείο το 1991- ο συγγραφέας βάζει ως πρωταγωνίστρια ένα εννιάχρονο κορίτσι. Η εννιάχρονη, έχοντας κάνει μικροκλοπές, στέλνεται από τους γονείς της σε ένα αγρόκτημα για τις καλοκαιρινές διακοπές, ώστε να έρθει σε επαφή με τη φύση, τη σκληρή δουλειά και να σταματήσει να κλέβει. Στο αγρόκτημα, το κορίτσι πρέπει να συμβιώσει με τον αγρότη, τη γυναίκα του και τον εργάτη τους. Λίγο αργότερα θα έρθει και η κόρη του ζευγαριού με την αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά της και μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Όταν θα κάνει την έκτρωση, η συμπεριφορά της θα έχει περισσότερες διακυμάνσεις. Έτσι, το κορίτσι πρέπει να συνηθίσει όχι μόνο τη ζωή στην ύπαιθρο, αλλά και να συμβιώνει με ανθρώπους που είναι πολύ διαφορετικοί από όσους είχε μέχρι τώρα γνωρίσει και οι οποίοι συνέχεια ξεχνούν ότι αυτή είναι ένα παιδί. 
 
Ο Bergsson χρησιμοποιεί την τριτοπρόσωπη  αφήγηση για να παρουσιάσει μια ιστορία μύησης στην πραγματική ζωή. Εάν εξαιρεθεί ο χαρακτήρας του κοριτσιού, οι υπόλοιποι ήρωες αρχικά παρουσιάζονται ως στερεότυπα -ο λιγομίλητος αγρότης, ο πολυλογάς εργάτης, η μορφωμένη κόρη- στη συνέχεια, όμως, αρχίζουν να μπαίνουν οι πινελιές με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του καθενός. Η δύναμη του βιβλίου βρίσκεται στην εξαιρετική, ποιητική και περιγραφική γλώσσα του, καθώς και στη σκιαγράφηση του χαρακτήρα του κοριτσιού. Πρόκειται για ένα κορίτσι που κλέβει για να τραβήξει την προσοχή των γονιών του. Στέλνεται σε ένα αγρόκτημα και αισθάνεται καταδικασμένη• τα ζώα και η φύση ταυτόχρονα τη μαγνητίζουν και την τρομάζουν, ενώ ταυτόχρονα η ιδέα του θανάτου και της λήθης της φαίνεται ελκυστική. Όλα αυτά παρουσιάζονται μέσα από ένστικτα που το παιδί αδυνατεί να εξηγήσει. Όσο περνά ο χρόνος, η μικρή παρατηρεί τη φύση και τους ανθρώπους  γύρω της και μαθαίνει, εμβαθύνει και αναπτύσσεται νιώθοντας έτοιμη για να ανέβει στη λίμνη και να δει τον κύκνο που βρίσκεται εκεί.
 
Πολύ καλή η μετάφραση σε ένα κείμενο απλής γλώσσας, αλλά βαθιού νοήματος που υπονοεί ότι τα παιδιά δεν είναι μικροί αθώοι άνθρωποι που βλέπουν τον κόσμο αγγελικά πλασμένο, αλλά είναι μικροί άνθρωποι που προσπαθούν να προσαρμοστούν σε ένα κόσμο που τους μαγνητίζει και τους απωθεί ταυτόχρονα.


 

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ