Έχουμε διαβάσει 2962 βιβλία

ΜΑΥΡΑ ΦΤΕΡΑ

02.11.2014
Συντάκτης: Στέφανος Ξένος
facebook twitter linkedin email
ΜΑΥΡΑ ΦΤΕΡΑ
Εκδοτικός Οίκος
ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Μαρία Πηγαδά
Κατηγορία
ISBN
978-960-461-619-0
Σελίδες
456

Το μαύρο του θανάτου

Μετά την πολύ επιτυχημένη σειρά με τα πρώτα πέντε βιβλία με πρωταγωνίστρια τη ντετέκτιβ Βέρα Στάνχοουπ, η οποία θα συνεχιστεί, η Ann Cleeves και οι εκδόσεις Κλειδάριθμος με το μυθιστόρημα «Μαύρα φτερά» ξεκινούν τη σειρά Shetland, όπου πρωταγωνιστής είναι ο ντετέκτιβ Τζίμι Πέρεζ.

Ένα παγωμένο πρωινό του Γενάρη μια γυναίκα επιστρέφει στο σπίτι της, αφού έχει αφήσει τη μικρή κόρη της στο σχολείο. Τα πάντα είναι καλυμμένα με χιόνι. Καθώς περπατά διακρίνει μια σκούρα πινελιά στο χιόνι, ενώ κοράκια κάνουν κύκλους από πάνω. Μόλις φτάνει κοντά διακρίνει το πτώμα της έφηβης γειτόνισσάς της.

Το νέο διαδίδεται γρήγορα και η μικρή κοινωνία των Σέτλαντ αναστατώνεται, καθώς σε όλους θυμίζει την εξαφάνιση ενός κοριτσιού αρκετά χρόνια παλιότερα. Πολλοί από τους κατοίκους ψιθυρίζουν για την ταυτότητα του δολοφόνου, ενώ το πρόσωπο στο οποίο καταλήγουν οι περισσότεροι είναι εκείνο του περίεργου και απομονωμένου γέρου που μένει στην άκρη της πόλης. Και μόλις γίνεται γνωστό ότι η έφηβη κοπέλα τον είχε επισκεφθεί, οι υποψίες μετατρέπονται σε αδιάσειστες κατηγορίες.

Ο ντετέκτιβ Τζίμι Πέρεζ, γηγενής και με αρκετά προσωπικά προβλήματα να τον απασχολούν, προσπαθεί να κρατήσει τις ισορροπίες στην ταραγμένη μικρή κοινωνία. Οι έρευνες δεν φέρνουν κανένα αποτέλεσμα και ο Πέρεζ αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να ανατρέξει στο παρελθόν προκειμένου να βρει την άκρη του νήματος.

Το βιβλίο «Μαύρα φτερά» εντάσσεται κι αυτό στο είδος της αστυνομικής λογοτεχνίας που έχει κάνει την Ann Cleeves γνωστή στο ευρύ κοινό. Κι εδώ η Cleeves στήνει το σκηνικό της υπόθεσης στη βρετανική ύπαιθρο. Το μυθιστόρημα είναι γραμμένο σε τριτοπρόσωπη αφήγηση και με ύφος λιτό, με μια σκοτεινότητα που υποβόσκει. Η πλοκή, όπως και στα υπόλοιπα μυθιστορήματα της Cleeves, είναι εξαιρετική. Η συγγραφέας χειρίζεται τους χαρακτήρες με ρεαλιστικό τρόπο και υποδειγματικά, επιτυγχάνοντας την πειστικότητα των ηρώων αλλά και σταδιακή κλιμάκωση στο κείμενο.

Για ακόμα μια φορά βασικό ρόλο διαδραματίζει το ψυχολογικό υπόβαθρο των προσώπων, το οποίο αποτελεί και το βασικό προτέρημα του βιβλίου καθότι είναι δουλεμένο άριστα. Επίσης, η πλοκή δεν παρουσιάζει τρύπες, ενώ και πάλι η ανακάλυψη της ταυτότητας του δολοφόνου από τον αναγνώστη είναι αδύνατη – κάτι που, όπως έχω ξαναγράψει, αποτελεί για μένα πολύ σημαντικό στοιχείο για κάθε αστυνομικό μυθιστόρημα.

Ακόμα ένα εξαιρετικό αστυνομικό μυθιστόρημα από την Ann Cleeves στη νέα σειρά Shetland – αναμένουμε με ενδιαφέρον τη συνέχεια της σειράς.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ειρήνη Δερμιτζάκη

Η Ειρήνη Δερμιτζάκη, με αφορμή το βιβλίο της «Γεννημένος Λούζερ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εύμαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
20.10.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ